Op deze pagina vindt u  informatie, over onze stichting, die ook in

“De Sint Jacob Schelp” van de R.K. Kerk te Tuitjenhorn wordt geplaatst.

 

Terwijl ik dit stukje schrijf, is Liesbeth in Kenia. De belangrijkste reden om er nu heen te gaan is, omdat we een Keniaanse afdeling van de Vrienden van Joseph hebben opgericht en daarvoor de papieren getekend moesten worden.

Deze Keniaanse afdeling is nodig omdat, na 20 jaar, Father Folkert en Father Joseph wat minder mobiel zijn geworden en we niet van hen afhankelijk willen zijn bij de uitvoering van ons werk daar. Father Folkert is inmiddels de tachtig gepasseerd en Father Joseph is wat minder gezond.

Er is nu een groep van 5 personen, die wij volledig vertrouwen, die nu en in de toekomst Father Joseph bij zijn werkzaamheden kunnen ondersteunen. Want, we willen graag nog lang doorgaan met ons werk in Kenia.

 

De afgelopen 20 jaar zijn wat dat betreft voorbij gevlogen en daarom hebben we dit uitgebreid met u gevierd. Want u bent het tenslotte die het voor ons mogelijk maakt steeds weer nieuwe projecten te kunnen financieren.

Het jaar 2017 was wat dat betreft bijzonder voor ons, niet alleen het 20 jarig bestaan, maar ook omdat wij nieuwe dingen zijn gestart, zoals de Vastenactie Eigen doel met daarbij de Vastenmaaltijd. De actie was een groot succes. Momenteel wordt er gewerkt aan de kippenfarm, want het totale benodigde bedrag is binnengebracht.

 

Ook volgend jaar hebben we weer een vastenactie. In 2018 richten we ons op de straatkinderen van Kitale en ook de Vastenmaaltijd zullen we dan weer houden. Vanaf januari kunt u hierover weer berichten van ons verwachten.

 

Afgelopen maand hebben we ook weer vergaderd over de verdeling van de overgebleven gelden, dat wil zeggen de gelden die binnenkomen zonder dat er direct een actie of project aan verbonden is. Dat geld verdelen we dan over kleinere projecten, die we al langere tijd steunen. Bijvoorbeeld de Fadhiligroep, een groep mensen die zich inzet voor mensen in het ziekenhuis, die hun medicijnen, de voeding of soms zelfs de rekening niet kunnen betalen. Zij doen, in alle rust en stilte heel goed werk.

 

Maar, op al deze projecten willen we ook goed zicht blijven houden, vandaar de oprichting van onze Keniaanse afdeling. Want iedere cent die wij van u ontvangen moet wel goed besteed worden.

 

De statiegeld-actie voor het water bij de school in Kipsingori loopt goed. Al die bonnetjes, soms van enkele kwartjes brengen weer geld in het laatje, Want, ons motto is en blijft: Vele kleintjes maken één grote!

 

Namens de Stichting, Mariosé Huits

december 2017

 

********************************************************************************************************************************************************

20 jaar Stichting Vrienden van Joseph

 

U heeft het al gehoord. In het weekend van 21 en 22 oktober vieren wij ons 20 jarig jubileum.

De gemeenschap van Tuitjenhorn heeft in al die 20 jaren de Stichting aan alle kanten ondersteund. Wat we ook bedachten, u was er steeds weer om de acties de steunen met deelname en een financiële bijdrage. Daarvoor willen wij u bedanken.

 

Dat doen we door op zaterdag 21 oktober u allen vanaf 14.30 uur uit te nodigen in de Hoge Akker voor de koffie of thee en met elkaar de taarten op te eten die voor “Heel Tuitjenhorn bakt” binnengebracht zijn.

 

Voor slechts €5 kunt u mee-eten van de heerlijke baksels die de deelnemers aan deze wedstrijd hebben ingeleverd. We hebben al veel deelnemers, maar er kunnen er altijd nog bij. U kunt uzelf en/of uw (klein)kind aanmelden bij Liesbeth Blommaart of Greet Bleeker en uw taart op die zaterdag om 13.30 uur inleveren. Een deskundige jury bestaande uit hofbakker Jaap Beemsterboer, wethouder Jan Steven van Dijk en onze eigen Ineke Hoogervorst zullen de taarten beoordelen op smaak en uitvoering.

 

De opbrengst is bedoeld voor ons jubileumproject de Kinderafdeling van het Districtsziekenhuis in Kitale.

 

Op zondag 22 oktober om 10.00 uur is er in de parochiekerk een viering uit dankbaarheid m.m.v. het Jambokoor. Informatie over dit koor vindt u ook in dit blad. Het belooft een vrolijke en gezellige viering te worden, die wordt voorgegaan door Mariosé en Peter Huits. Ook voor deze viering is iedereen van harte uitgenodigd. Na afloop drinken we gezamenlijk koffie in de kerk.

 

Voor genodigden zetten we het feest daarna in de Hoge Akker nog even voort.

 

Wij hopen van harte u bij één van de gelegenheden tijdens ons “feestweekend” te zien om u van harte te kunnen bedanken voor 20 jaar trouwe steun. Want zonder u zouden wij onze vrienden in Kenia en Father Folkert en Father Joseph niet kunnen helpen.

 

Mocht u er niet bij kunnen zijn, wees ook dan verzekerd van onze hartelijke dank.

foto bestuur Vrienden 1024x647 Kerkelijk Nieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stichting Vrienden van Joseph, oktober 2017

Liesbeth Blommaart, Greet Bleeker, Nel Bleeker, Theo Tesselaar en Mariosé Huits

 

******************************************************************************************************************************************************

In de laatste weken voor de vakantie hebben vele vrijwilligers voor ons bollen gepeld. Het was weer reuze gezellig in de bollenschuur van Dick en Suzan Pronk aan de Rijperweg. In het totaal hebben de dames zo’n 240 bakken weggepeld. Dick en Suzan hebben het bedrag aangevuld tot €500. Heel veel dank aan de fa. Pronk en onze pellers.

P1160510 1024x768 Kerkelijk Nieuws

 

 

 

 

In de vakantie ontvingen we bericht dat de school in Kipsingori helemaal klaar is. Ook de verantwoording aan de Wilde Ganzen is klaar, dus we kunnen stellen dat dit project helemaal is afgerond. Gelukkig kunnen de leerlingen daar nu ook les krijgen in een natuurkundelokaal en eindelijk een volledig eindexamen doen.

 

 

In een eerder bericht hadden we u al laten weten dat we in november a.s. 20 jaar bestaan. Omdat we dit feest wilden combineren met het 40 jarig priesterjubileum van Father Joseph zouden we dat in juni 2018 doen. Maar …..

 

we ontvingen van de week bericht dat het voor Father Joseph niet mogelijk is om naar Nederland te komen vanwege zijn fysieke gestel. Zoals u weet heeft hij last van zijn rug en zijn benen en gaat hij steeds slechter lopen. Ook zijn hart en de suiker geven veel problemen.

 

Daarom zijn we als Stichting kort bij elkaar geweest om hierover met elkaar te spreken en we hebben geconcludeerd dat we ons feest daarom ook gewoon in november kunnen vieren. Wanneer precies weten we nog niet, omdat we ook afhankelijk zijn van het Jambokoor dat zal zingen tijdens de viering. We willen er wel een heel feestweekend van maken, waarbij we op zaterdag Heel Tuitjenhorn bakt gaan organiseren, waarbij het hele dorp welkom is en op zondag een viering uit dankbaarheid met een feestje voor onze donateurs.

 

Houdt u van bakken en/of zeggen de mensen om u heen dat uw taarten altijd zo lekker zijn, dan kunt ook u meedoen aan Heel Tuitjenhorn bakt. Een deskundige jury bestaande uit bakkers en lokale beroemdheden zal bepalen wie de meesterbakker van Tuitjenhorn is en natuurlijk is er daarna gelegenheid om voor een kleine bijdrage van de heerlijke taarten te genieten. De opbrengst gaat naar ons jubileumproject voor het ziekenhuis.

 

U kunt zich dus alvast gaan voorbereiden, een lekker recept gaan uitproberen en iedereen in uw omgeving mobiliseren om ook te gaan bakken of die dag lekker te komen proeven. Wordt u meesterbakker van Tuitjenhorn?????????

 

Stg. Vrienden van Joseph, september 2017

 

********************************************************************************************************************************************************************

De laatste keer vertelde we in “de Schelp” over onze acties die we wilde houden voor de babyafdeling in het ziekenhuis in Kitale, Kenia.

 

We zijn nu begonnen aan onze laatste actie: het bollen pellen. In totaal hebben we nu al een prachtig bedrag bijeen gebracht zodat we over de helft zijn van het bedrag wat nodig is voor de couveuse en ander medisch materiaal. Met dank aan een goede gever die ons een groot bedrag stuurde om dit resultaat te behalen. Dank, heel veel dank aan uw allen voor uw hulp – medewerking en goede gaven.

IMG 20170630 WA0002 Kerkelijk Nieuws

 

 

Als u dit leest zit het bollen pellen er ook weer op en gaat iedereen genieten van een welverdiende vakantie.

 

Ook in Kenia zijn de studenten nu druk bezig om proefwerken en examens te maken om volgend jaar weer een stapje verder te komen. Een van onze studente heeft een computer nodig voor haar studie in het vervolg onderwijs. Wij geven deze computers te leen. Zolang ze studeren mogen ze deze gebruiken, zijn ze klaar met hun studie dan gaat de computer nagekeken en eventueel gemaakt weer door naar een volgende student.

 

Al onze laptops zijn nu in gebruik, dus zijn we opzoek naar een andere laptop.

 

Heeft u op uw bedrijf of thuis een laptop staan die het nog goed doet maar overbodig is dan zouden we het fijn vinden als u deze studente er blij mee maakt. Father Folkert Kruis gaat het eind van de maand genezen en wel weer terug naar zijn geliefd Kenia om daar nog een aantal jaren actief bezig te zijn. Hij wil deze computer graag voor ons meenemen. Vraag aan buren – kennissen en op uw bedrijf of er ergens een laptop staat die overbodig is, u maakt deze studente en ons er heel erg blij mee.

 

Wij wensen u allen een goede zomer toe en mocht u op vakantie gaan een fijne tijd en gezond weer terug hier in ons mooie Tuitjenhorn.

 

Stg. Vrienden van Joseph, juli 2017

********************************************************************************************************************************************************************

Van onze acties is de Vastenactie nu voorbij. We hebben genoten van de vastenmaaltijd die een kleine € 350,00 opbracht. Wat de Vastendoosjes van de St. Barbaraschool (80 stuks), de vastenzakjes van u en de bankoverschrijvingen hebben opgebracht is nu nog onbekend. Het geld moet nog geteld worden. Alvast heel heel veel dank, u laat ons nooit in de steek. Daar zijn we erg dankbaar voor!

 

Op de Vrijmarkt hebt u ons misschien wel gesteund bij; “KIP in een WIP”. Waarmee u een diepvrieskip, gesponsord door Frank de Slager, kon winnen. Mocht u uw kip nog niet hebben opgehaald, doet u dit dan op tijd! Met deze actie sloten we het kippenproject van de Vastenactie af.

 

20170331 110857 1024x576 Kerkelijk Nieuws

 

Bij de Deen is onze volgende actie die al van start gegaan, de lege flessen actie. Bij de automaat voor de lege flessen staat een kastje waarin u uw lege flessen bon kunt doen. Tot nu toe hebben we al ruim €300 aan statiegeld bonnetjes mogen inleveren. Een fantastisch bedrag voor ons project voor het ziekenhuis in Kitale. Met: onze leuze – we gaan voor een couveuse, hopen we dit jaar de baby afdeling van het district hospitaal in Kitale een flinke injectie te geven. Ze kunnen van alles gebruiken, van zuurstofmeters, tot thermometers en van bloeddrukmeters tot couveuses.

 

Ook de kinderen van de Eerste Communie en hun klasgenootjes hebben hun paaseitjes overigens voor bovenstaand project verkocht. Op 14 mei horen wij wat deze actie heeft opgebracht, tijdens hun feestelijke Communieviering.

 

Tijdens Hemelvaartsdag 25 mei houden wij onze jaarlijkse fietstocht. Theo heeft weer een mooie route uitgezet en als het dan ook nog mooi weer wordt, hopen wij dat weer velen van u mee zullen fietsen. Voor €5 krijgt u van ons een routebeschrijving en dit keer blijven we aan deze kant van het kanaal. Dit jaar is de start vanaf de Hoge Akker/St. Barbaraschool. Een kleine verandering, want nu de Groet niet langer in de goede handen van Aris is, moesten we uitwijken naar een andere start locatie. Voor iedereen is er na afloop een kleine attentie vanwege ons 20 jarig bestaan.

 

Tenslotte lopen we op 27 mei met diverse mensen mee met 40MM. U kunt ze herkennen aan de T-shirts van de Stichting en zij lopen diverse afstanden. Mocht u deze mensen willen steunen, dan kunt u dit doorgeven aan Mariosé Huits (0226 392548), zij coördineert het sponsordeel.

 

St. Vrienden van Joseph, mei 2017.

***************************************************************************************************************************************************************************************

Het nieuwe jaar is een maandje oud en er is alweer heel veel gebeurd. Ook in onze Stichting.

Zo hebben we aan het begin van dit jaar al onze projecten gesponsord dankzij uw hulp.

Een hele grote verrassing was de geste van de fam. Karsten om namens hun moeder Corrie het bedrag van de bloemen bij haar overlijden te schenken aan de St. Vrienden van Joseph, speciaal aan Father Joseph Kimoto zelf. Deze priester heeft door zijn handicap geen of heel weinig inkomsten en wij helpen hem door sponsoring van een goede gever. Dat wil niet zeggen dat hij leeft zonder financiële zorgen, daarom is hij, maar ook wij, heel dankbaar voor deze geste. We belde hem toen Lilian en Annelore het geld, een bedrag van € 914,02 kwamen brengen en hij zei: “O, I am in shock!” Hij was zo ontzettend blij. Ik neem het voor hem mee als ik naar Kenia ga. Dan kan hij het daar inwisselen en krijgt hij meer voor de euro dan hier. Een hele goede start van het nieuwe jaar.

 

IMG 0377 1024x768 Kerkelijk Nieuws

 

In de komende periode gaan we ook hard aan de slag met de Vastenactie. Zoals u misschien al gelezen heeft gaan we met de MOV-groep actie voeren voor een kippenproject in Cafasso House in Nairobi. In dit huis worden jonge jongens, die vrijgekomen zijn uit de gevangenis opgevangen en leren zij van alles om later weer gewoon te kunnen functioneren en een eigen bedrijfje op te zetten of door te leren. Nu willen zij een project opzetten rondom kippen. Zij hebben al wat kipjes, maar die zijn nog voor eigen gebruik en de eitjes. Zij willen de jongens echter leren hoe zij zelf met kippenfokkerij om moeten gaan.

We volgen gewoon alle activiteiten van de Vastenactie, dus de Vastenzakjes worden eind maart door het dorp verspreid.

 

Op school worden vanaf begin maart de Vastendoosjes uitgedeeld aan de kinderen én als klap op de vuurpijl organiseren wij een Vastenmaaltijd op zondagavond 26 maart in de Hoge Akker/St. Barbaraschool.

Deze Vastenmaaltijd zal bestaan uit heerlijke boerenkool met worst, een sober, maar overheerlijk gerecht. En omdat het half-vasten is, is de worst geoorloofd! Houd de Aftrap en andere berichtgeving in de gaten, want u moet zich wel opgeven voor deze unieke maaltijd.

 

 

St. Vrienden van Joseph, januari 2017.

 

***************************************************************************************************************************************************************************************

Advent en Kerstmis, een tijd van bezinning en denken aan anderen, door hulp en medeleven.

Dat moet ook Pastoor Timmer gedacht hebben, toen na het bezoek 1997 van zijn goede vriend Father Joseph Kimotho, hij met het idee kwam deze sympathieke priester te helpen.

 

Pastoor Timmer 741x1024 Kerkelijk Nieuws

Hij zocht wat mensen bij elkaar en na bijna 20 jaar werken zij nog steeds als de ”St. Vrienden van Joseph”  voor Father Joseph en de mensen in Kenia.

De start van deze stichting begon om father Joseph te helpen in zijn parochie in Moi Ben. Ons eerste project was dan ook de oude auto op te laten knappen en schoon water in het dorpje Moi Ben. Deze watertoren staat er nog steeds. En zoals Pastoor Timmer toen schreef, de auto stond wel in de garage maar voor de onderdelen die nodig waren moest hij zelf zorgen en dat betekende vele keren naar Nairobi om die op te halen, naast zijn parochiewerk.

Daarom had Pastoor ook een kerst actie op touw gezet om deze sympathieke priester te helpen. Dat bracht toen het mooie bedrag van 4000,00 gulden op.

Omdat U en vele buiten onze parochie de Stichting financieel helpen kunnen wij verder gaan en meerdere acties op touw zetten. In de afgelopen bijna 20 jaar hebben we dan ook dankzij uw hulp veel kunnen realiseren. Soms hoor je weleens: ”Het is water naar de zee dragen , of een druppel op een gloeiende plaat,” maar als deze druppel goed aankomt moeten we dankbaar zijn dat we hebben kunnen helpen. Zeker de mensen in Kenia – Father Joseph en Father Folkert zijn u heel dankbaar.

 

 

Met Kerstmis hebben we geen speciale actie, die komt volgend jaar als we ons jubileum jaar vieren.

Toch hopen we dat U ons wilt helpen met het voltooien van de laboratorium klas in Kipsingori.

Het lokaal is bijna klaar, nu de inrichting nog. Op de foto’s achter in de kerk kunt uw zien wat u weer samen met de mensen in Kenia, gepresteerd hebt met uw hulp. We hopen dit lokaal in februari kant en klaar over te kunnen dragen aan het schoolbestuur van St. Mary’s Highschool in Kipsingori.

 

Wij hopen ook deze Kerst dat u onze hutjes niet vergeet: U Weet: “Vele kleintjes maken één grote.”

 

Voor een ieder wensen wij:

 

“Hele mooie Kerstdagen en een vooral gezond – liefdevol 2017.”

 

St. Vrienden van Joseph, 7 december 2016.

**************************************************************************************************************************************************************************************

Ook in Kenia draaien de scholen en colleges weer op volle toeren, dat betekent dat voor 2 van onze gehandicapte studenten de schooltijd er bijna op zit want Phylis en Naomi studeren in juli 2017 af.

Phylis als medisch secretaresse en Naomi als administratrice. Dus straks, als het lukt, allebei een goede baan.

 

De beide dames lopen nu stage Phylis in een ziekenhuis en Naomi op een kantoor. Ze vinden het allebei prachtig en hopen dat ze na hun examen op hun stage adres mogen blijven. De berichten zijn niet slecht. De stage periode is tot eind december. In januari moeten ze weer de schoolbanken in, dat zal even wennen worden maar na 7 maanden zijn ze dan ook klaar.

Zoals u wel weet is Phylis heel erg verbrand tijdens de rellen bij de verkiezingen in 2008, aan een kant van haar gezicht armen en been. Je zou het zo niet zeggen want het is een leuke opgeruimde dame.

Ze heeft heel veel doorzettingsvermogen en wil en zal dit diploma halen .

 

Naomi is gehandicapt vanaf haar 3e jaar. Haar ouders waren al overleden en ze woonde bij een oude oma. Ze viel uit de boom, brak haar heup en dat is nooit goed gekomen. Op dit moment heeft ze ook heel veel pijn en moet waarschijnlijk wel geopereerd worden. Ook zij wil dit diploma graag halen, dus wacht ze de operatie wel af tot na haar examen als dat kan.

U ziet allemaal goede berichten met dank aan de sponsors en voor Naomi zijn dat er heel veel.

 

Dan is ook Sammy er ook, een gehandicapte student die al jaren gesponsord wordt. Sammy heeft kinderverlamming en in Kenia worden de gehandicapte kinderen verstopt in huis, omdat de mensen zich ervoor schamen.

Na de dood van zijn moeder is hij ontdekt en naar een small home gebracht daar is hij naar school gegaan. Hij doet nu 2 opleidingen en we hopen dat hij dit jaar slaagt voor ICT en volgend jaar voor maatschappelijk werk Ook hij heeft als de schooltijd er op zit kans op een goede baan.

 

Door uw hulp aan onze stichting en door de hulp van de sponsors aan deze studenten hebben zij weer een kans om voor zich zelf te zorgen en zo een goede toekomst op te bouwen.

Vergeet u onze hutjes in de kerk ook niet, door uw kleine geld kunnen wij ons werk blijven doen.

Ons motto is en blijft: VELE KLEINTJES MAKEN EEN GROTE.

Bedankt allemaal,

St. Vrienden van Joseph, oktober 2016

 

*************************************************************************************************************************************************************************************

De afgelopen weken is er weer veel gebeurd via allerlei acties. Ik denk aan de 1ste Communie

Koningsmarkt – Hemelvaart fietstocht – statiegeldbonnetjes bij Deen en de Rabofietstocht. Al met al weer veel acties om geld in het laatje te brengen gesteund door onze trouwe sponsors.. Wij kunnen dan ook heel trots en dankbaar zijn dat we na het berekenen van het geld voor de bouw van het laboratoriumlokaal voor de St. Mary Highschool in Kipsingori het benodigde bedrag bijeen hebben dat  aangevuld wordt door de Wilden Ganzen, zodat als het geld overgemaakt is naar Kenia ze met het afbouwen van dit lokaal kunnen beginnen. Dank aan U allen voor uw hulp! We houden u op de hoogte.

 

De volgende fantastische actie staat op het programma.

Onze penningmeester Theo gaat in juli de 100ste vierdaagse van Nijmegen lopen. 4 dagen lang 55 km. Dat is niet niks. Hij wil er een sponsortocht van maken voor de Stichting Vrienden van Joseph.

Rabo Fietstocht 09 06 2012 Kerkelijk Nieuws

 

Als het hem lukt is het een hele prestatie. In 4 dagen 220 km lopen gesteund en verzorgd door zijn lieve vrouw Ina. Fantastisch!

 

Wilt u deze sportieve vriend Theo van onze stichting sponsoren, dan kunt u dat doen door uw sponsorbijdrage te storten op rekeningnummer: NL28RABO0155993011. t.n.v. St. Vrienden van Joseph. Met vermelding van 100ste vierdaagse Theo.

 

Theo, jij weet als geen ander hoeveel geld er nodig is voor onze projecten, dus bedankt voor deze geste. Ook nu weer ons motto: “Vele kleintjes maken een grote.”

 

Theo heel veel succes en veel loopplezier.

 

 

Stichting Vrienden van Joseph, juni 2016

 

***********************************************************************************************************************************************************************************************************************

Wat was het zondag 17 april weer een prachtige viering in onze kerk. Op deze dag deden 14 kinderen hun 1ste H. Communie. Bij de voorbereiding wilde ze ook graag iets doen voor de minder bedeelden in de wereld.

Al jaren vraagt de werkgroep 1ste H. Communie een project vanuit Kenia. In de streek waar wij werken is nog steeds veel armoede. Daarom zijn we naar het ziekenhuis gegaan om te kijken waarmee we op de kinderafdeling iets konden doen. We kwamen terecht op de babyafdeling. Heel veel kunnen we daar nog helpen. Daarom was het project gauw gevonden. We hebben deze kinderen laten zien hoe men daar leeft. Er is veel nodig. De baby’s liggen op plastic matrasjes. Heb je koorts en heb je het warm, dan is dat een groot probleem. Ook medicijnen – infuus en wat er zoal nodig is, kun je daar niet vinden. De dokters en zusters doen hun best om deze kinderen in leven te houden, dat is een heel groot probleem. Daarom zijn we heel blij dat deze kinderen paaseitjes verkocht hebben samen met al hun vriendjes uit groep 4 en dat ze tijdens de 1ste Communieviering  een prachtige cheque van € 450,00 in ontvangst mochten nemen. Heel veel dank aan de werkgroep en de juffen voor dit mooie initiatief.

Cheque 1e Communie 2016 1024x682 Kerkelijk Nieuws

 

 

 

 

Waarschijnlijk heeft u ook gezien dat er bij supermarkt Deen naast de lege flessenautomaat een kistje staat waar U de statiegeldbonnetjes in kunt doen. Deze opbrengst is voor de bouw van een Laboratoriumlokaal in Kipsingori. De actie slaat erg aan en wij willen u alvast danken voor uw statiegeldbonnetjes.

 

Als “De Schelp “uit komt is de jaarmarkt al geweest ook daar zijn we aanwezig met een kraam. Fijn om u ook daar te ontmoeten.

 

 

 

 

 

Dan gaan we met Hemelvaart 5 mei om 13.00 uur weer fietsen. Het is weer een leuke tocht. Voor € 5,00 krijgt u een flesje water en een route. Onderweg wordt u getrakteerd op een heerlijk kopje koffie of thee. De opbrengst van deze fietstocht is ook voor het laboratorium lokaal in Kipsingori. Dit jaar moeten we een bedrag van meer dan € 18.000 bij elkaar brengen. De Wilde Ganzen zorgen dan voor de rest.

Wij hopen dat al deze acties slagen, zodat we het geld aan het eind van dit jaar bijeen hebben.

Ons devies is en blijft”Vele kleintjes maken één grote.

 

St. Vrienden van Joseph, april 2016

 

****************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Als u dit leest zit ik alweer bijna een week in Kenia en heb al een paar projecten bezocht en gekeken of alles naar wens gaat of dat we hier of daar de koers moeten wijzigen.

 

Voor mijn vertrek hebben we de zegeltjesactie van Slagerij ’t Hof van Blankendaal op grandioze wijzen afgesloten. Wat een actie en wat een hulp van u allemaal, geweldig. Onze brievenbussen bleven klepperen, volgens mij bent u echt overal op zoek geweest om de zegeltjes voor ons te verzamelen. Fantastisch ! Het resultaat mag er dan ook zijn in totaal 271 boekjes x € 2,- is 542,- euro en niet te geloven maar Frank Hof, de keurslager, verdubbelde dit bedrag, zodat we maandag 18 januari een prachtige cheque van Frank kregen met een bedrag van € 1084,- voor onze stichting. We waren er stil van, wat moet je dan nog zeggen: “DANK” heel veel dank aan u allen omdat u zo spontaan meegewerkt hebt aan deze actie, en ontzettend veel dank aan Frank, die dit bedrag verdubbelde. Frank je bent een kanjer met een heel groot hart die denk aan zijn medemens zo ver weg.
foto astrid 4 1024x774 Kerkelijk Nieuws

 

Weet dat dit geld rechtstreeks naar de bouw van een natuur en scheikunde lokaal gaat bij een voortgezet onderwijsschool speciaal voor meisjes in Kipsingori.

 

U weet dat het onderwijs voor meisjes heel moeilijk is en dat meisjes ook niet veilig zijn op straat, daarom zijn we in 2008 al begonnen met m.w.v. Father Folkert Kruis de start te maken voor deze kostschool, zodat de meisjes ’s avonds en ’s morgens vroeg niet over straat hoeven en dat er op school genoeg gelegenheid is om huiswerk te maken.

 

U zult zeker in de volgende “Schelp” een verslag lezen over mijn belevenissen in Kenia.

 

Stichting Vrienden van Joseph, februari 2016.

 

******************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Ringzegel Actie Kenia een groot succes.

 

We zijn nu 2 weken bezig met deze actie en het is geweldig hoeveel zegeltjes en hele en halve kaarten bij ons in de brievenbus vallen. Iedere keer weer een verrassing!!! Fantastisch.

Ik kan u melden dat we meer dan 60 volle kaarten hebben opgespaard, fantastisch.

Het mooie van deze actie is dat Slager Frank Hof het totale bedrag van de opgeplakte kaarten bij inlevering voor de St. Vrienden van Joseph verdubbeld. Een prachtige geste, waar we hem heel dankbaar voor zijn.

Dus heeft u nog kaarten vol of half vol geplakt of losse zegeltjes lever ze in, u maakt ons en de mensen in Kenia er heel blij mee. En zelf heeft u er niets meer aan.

Met januari komt er een nieuw spaarsysteem met een pasje. Voor meer informatie kunt u in de winkel terecht.

 

De afgelopen weken kregen we weer verschillende projecten aangeboden uit Kenia, met de vraag of we deze projecten wilden steunen.

Deze week was de vergadering van de St. Vrienden van Joseph en het was een hele toer om de centen die we in kas hadden zo goed mogelijk te verdelen.

Heel fijn dat we aan al deze vragen konden voldoen. Dankzij uw hulp kunnen we weer een slaapzaal laten aanbouwen in Cafasso, een watertank met fundering daarvoor, bij de dovenschool, kleding maar vooral schoenen voor de straatkinderen. Het is heel gevaarlijk als ze op hun blote voetjes lopen. In het zand zitten nl een soort worpjes, die als je erop trapt in je voeten binnendringen en zo vanuit binnen je voeten aantasten. Ook dat was een goed project.

Verder nog een bijdragen voor de Single Mothers en de Fadhily group die in het ziekenhuis de zieken en arme mensen bijstaat en helpt aan medicijnen en verbandmiddelen.

U ziet door uw hulp hebben we weer vele mensen blij kunnen maken.
een nieuw jaar Kerkelijk Nieuws

 

 

 

Wij willen alle mensen die ons steunen heel hartelijk danken voor uw hulp en wij hopen ook volgend jaar weer op uw hulp te mogen rekenen.

Vergeet met de Kerstdagen de hutjes niet, ook dat is voor ons een bron van inkomsten.

En ons motto is en blijft” Vele kleintjes maken één grote.”

 

Voor iedereen een gezond –vredig en gelukkig Kerstfeest en voor 2016 alle goeds.

 

St. Vrienden van Joseph, december 2015

******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

Ringzegel Actie Kenia een groot succes.

 

Omdat slagerij: ’’t Hof van Blankendaal” stopt met de ringzegel actie en overgaat op een pasjes spaarsysteem, zijn alle zegeltjes per 1 januari onbruikbaar.

Wij hebben het plan in overleg met de slager opgepakt, om nu al deze zegeltje te sparen. En het loopt geweldig. We hebben al meer dan 60 kaarten binnen. Iedere kaart is € 2,00 waard.

De losse zegeltjes of half volgeplakte kaarten kunt u inleveren bij de St. Vrienden van Joseph in Tuitjenhorn. Met deze actie hopen we, zeker in deze Kersttijd een lichtpuntje te zijn voor zovele die in armoede leven. We willen deze kinderen door ze naar school te laten gaan een goede toekomst geven.

Het fijne van deze actie is ook nog dat slager Frank Hof het bedrag verdubbeld. Dat is toch geweldig.

Ringzegelboekje Frank Hof Kerkelijk Nieuws

Heeft u nog zegeltje of kaarten, laat ze niet nutteloos liggen, na 1 januari zijn ze niets meer waard en u kunt ons met deze actie helpen.

Wij werken samen met de Wilden Ganzen, die ook deze actie sponsort.

 

************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Het afgelopen weekend is Father Folkert Kruis voor ons naar Kaplamai gegaan om onze projecten te bezoeken en te kijken of alles goed gaat. Zelf zijn we op dit moment niet in de gelegenheid  om naar Kenia te gaan. Wij zijn blij dat Father Kruis dit voor ons wil doen.

 

Hij heeft enorm genoten van al zijn oude parochianen, zondag na de viering was het een grote reünie, iedereen wilde hem nog even spreken, hij heeft er dan ook erg naar zijn zin gehad.

 

Zijn verslag van de projecten zag er heel goed uit, al er moet nog verder gebouwd worden in Kipsingori.

 

Het laboratorium lokaal staat op dak hoogte. Het zou heel mooi zijn als we dit volgend jaar kunnen afbouwen, zodat ook op deze school volledig onderwijs gegeven kan worden en de studenten een volledig examen kunnen afleggen. Laten we hopen dat het interview wat Father Kruis had met de directeur van de school genoeg gegevens heeft voor de Wilde Ganzen.

naailkas 1024x680 Kerkelijk Nieuws

 

Ook is er een probleempje met ons naaiklasje in Kaplamai. Rosalie geeft daar al sinds 2008 naailes. De dames krijgen na een jaartje les een certificaat en zijn zover dat ze daarna zelf hun kleding kunnen maken. Op dit moment zijn er een aantal jonge moedertjes met een baby. Ze kunnen niet meer naar school maar proberen zo nog iets te leren. Het probleem is dat ze geen geld hebben om de lessen te betalen, dus dat juf Rosalie ook geen salaris heeft, daar moet dus iets gebeuren. Father Folkert heeft haar gezegd dat hij contact met ons zou opnemen en dan weet u waarschijnlijk wel wat hiervan de bedoeling is.

 

 

 

Wilt u ons helpen via de hutjes, de laatste tijd loop de opbrengst zomaar terug. Misschien moeten we er samen weer eens aan denken en u kleingeld in de hutjes deponeren.

Want ons motto is nog steeds: “VELE KLEINTJES MAKEN EEN GROTE.”

 

St. Vrienden van Joseph, november 2015

 

 

 

*************************************************************************************************************************************************************

Op Vakantie

Maandag 3 Augustus vfoto folkert aftrap Kerkelijk Nieuwsertrok ik van Kisumu richting Nairobi, 350 km. Onderweg werd ik door de politie aangehouden. Je hebt een overtreding gemaakt. Je bent over een ongebroken gele lijn gegaan waarschijnlijk toen ik een oude vrachtwagen voorbij reed. Hij keek me aan en op zijn gezicht stond:”Hoe gaan we dit oplossen. Hier kan ik iets aan verdienen”. Ik zei tegen hem:”Je gaat me toch geen bon geven. Ik ga naar huis om mijn verjaardag te vieren, mijn 80ste verjaardag.” Je 80ste verjaardag herhaalde hij. Hij salueerde met z’n hand aan de pet en zei “Happy Birthday”.

 

Toen ik op het vliegveld door de douane ging, vroeg hij wat ik ga doen in Nederland. Ik zei:”Mijn verjaardag vieren met mijn familie,  mijn 80 ste verjaardag. Je 80ste verjaardag ? en spontaan begon de dame naast hem, “Happy birthday te zingen”.

 

 

Waar we op de vlucht zaten te wachten, sprak ik met een man die met zijn dochter op vacantie in Kenya was geweest. Tijdens ons gesprek vroeg hij:” in die 50 jaar dat je in Kenya bent geweest heb je natuurlijk wel veel veranderingen gezien in Kenya.” Dat kun je wel stellen. Toen ik in 1961 in Kenya kwam was de bevolking van Kenya 9 millijoen, nu 40 millioen, Nairobi was een stad van 350.000 nu 6 millioen, in Nairobi had toen de enigste Universiteit, nu zijn er bijna 30 Universiteiten/campussen in het gehele land verspreid. Mijn eerste taak toen was om de dorpjes van de mensen af te gaan om de ouders te bewegen hun kinderen, jongens als meisjes naar school te sturen. Jongens ging noch, meisjes naar school was een probleem.  Mijn pastoor was toen druk bezig met scholen bouwen. In 2014 deden 800.000 kinderen eindexamen lagere school en 450.000 eindexamen middelbare scholen.

 

In Kisumu Diocees werkten toen 120 Mill Hill Missionarissen en een paar Kenyaanse priesters. Nu werken nog drie Mill Hillers (een Nederlander)  in wat eens Kisumu diocees was. Het diocees is nu een Aartsbisdom met 6 bisdommen en honderden Kenyaanse priesters, katecheten en religieuzen en veel leken die allerlei taken waarnemen.

 

Over enkele maanden hoop ik mijn taak als Mill Hill overste kunnen overdragen aan een Afrikaanse Mill Hiller. Ik hoop dan nog enkele jaren rustig te kunnen verblijven in Kisumu en wat hand en span diensten te verlenen en dankbaar  terug te kijken op een halve eeuw prachtige tijd. 20 September werd ik gevraagd voor te gaan in Jacobus de Meerderer en zien we elkaar.

 

Father Folkert Kruis mhm, september 2015

 

*************************************************************************************************************************************************************

STICHTING VRIENDEN VAN JOSEPH

 

In maart berichtten wij u in dit blad over ons initiatief schoolgeld voor Naomi Njoki uit Kenia in te zamelen. Met veel plezier hebben wij kunnen constateren dat dit initiatief door velen onder u is gewaardeerd.

 

Het is ons gelukt dankzij de vele donateurs voldoende gelden te verzamelen om voor het inmiddels gestarte schooljaar de studie van Naomi te kunnen betalen.

 

Wij en zeker ook Naomi willen onze donateurs daarvoor hartelijk danken.

 

Naomi is begin mei gestart met haar studie, die moet leiden tot een diploma Maatschappelijk werk. Wij houden u via dit blad op de hoogte van Naomi’s  studievoortgang, zodat onze donateurs kunnen ervaren dat hun bijdrage nuttig wordt besteed.

 

Naomi volgt haar studie op een internaat. Voor de te maken kosten zoals voor studie, kost en inwoning ontvangen wij een afschrift van facturen en kwitanties. Wij gaan pas over tot uitbetaling van gemaakte kosten zodra wij zo’n afschrift hebben ontvangen, waardoor de besteding van de donaties goed controleerbaar is en direct op de juiste bestemming komt.

 

Wij hebben de meeste donateurs inmiddels via een e-mail van deze voortgang op de hoogte gesteld. Van een aantal donateurs is ons het e-mailadres onbekend en wij vertrouwen er op dat zij met deze mededeling ook voldoende geïnformeerd zijn.

 

De donateurs die een jaarlijkse bijdrage hebben toegezegd en van wie het (e-mail-)adres ons bekend is, sturen wij de komende twee jaar voor aanvang van het nieuwe schooljaar van Naomi weer een herinnering.

 

Mocht u nog vragen hebben, wilt u ons alsnog uw e-mailadres toezenden of misschien ook een donatie doen, wilt u dat dan melden via e-mail piet.ulrich@gmail.com?

 

St. Vrienden van Joseph, juni 2015

 

************************************************************************************************************************************************************

Wat was het een mooi feest op 21 mei in de kerk tijdens de 1ste Communie van 11 jongens en meisjes van onze parochie. Wat hadden ze goed hun best gedaan met de verkoop van de paaseitjes. Ook alle andere kinderen uit groep twee deden aan deze actie mee.

Tijdens deze viering mochten we het mooie bedrag van 425 euro in ontvangst nemen.

Een mooi resultaat, waar we heel blij, maar vooral trots op zijn. Ze kunnen daar nu zeker heel veel leermiddelen kopen voor de dovenschool in Kitale.  Heel veel dank namens al deze kinderen en de juffen en de meester.

 

MKR20150419 IMG 9601 1024x682 Kerkelijk Nieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook Koningsdag waren we weer present met onze stand. Naast de verkoop van Kenia

spulletjes gingen de waterflesjes voor onze waterprojecten snel van de hand. Hopelijk kunnen wij met de opbrengst van Koningsdag en onze fietstocht op HEMELVAARTSDAG het geld bij elkaar krijgen om alvast 1 put te slaan.

 

Heeft u deze datum al genoteerd? Op Hemelvaartsdag fietsen we weer voor schoon water in Kenia. U gaat toch ook mee? Het wordt weer een prachtige tocht!

 

St. Vrienden van Joseph, mei 2015.
**********************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Als u de krant openslaat of de TV aanzet zien we regelmatig oproepen voor hulp bij schoolgeld voor studenten in de derde wereld. Zeker voor meisjes is het in deze landen moeilijk door te studeren.

Het is zo belangrijk dat de jeugd in deze landen een goede scholing krijgt zodat ze het land qua ontwikkeling kunnen helpen. Daarom ook zijn wij gestart met een actie voor schoolgeld voor Naomi, een jonge student in Kenia.

Zij is 20 jaar oud en wil graag doorstuderen, omdat ze een wees is heeft ze geen toekomst kansen, daarom willen we haar helpen. Ze is ook nog licht gehandicapt nadat ze met 3 jaar uit een boom viel en haar heup brak dat nooit goed gekomen is. ij hopen dat u ook Naomi wilt helpen.

Hierbij plaatsen wij de folder, als u wilt kunt u het strookje invullen en bij een van de stichtingsleden in de brievenbus doen. Ook nu ziet u weer: VELE KLEINTJES MAKEN EEN GROTE.

 

Namens Naomi alvast bedankt voor uw hulp.

 

St. Vrienden van Joseph

 

 Kerkelijk Nieuws

 

***************************************************************************************************************************************************************************************************************

Nadat we begin januari de sponsorbedragen overgemaakt hebben naar onze projecten in Kenia, komen er nu regelmatig mailtjes binnen om te bedanken voor Uw en onze sponsoring. De mensen zijn ook heel dankbaar voor alle hulp die vanuit Tuitjenhorn daar naar toe gaat.

Father Joseph Kimotho heeft het er druk van. Eerst het geld van de bank halen en dan overmaken naar de verschillende projecten die wij daar steunen. Dat gaat via EMPESA. Dat is een organisatie die werkt via de mobile telefoon. Heel ideaal want niet in alle dorpjes is een bank. Dit werkt perfect.IMG 7456 300x200 Kerkelijk Nieuws

Het briefje wat hieronder staat kregen we b.v. van    Sr.Josephine. Zij runt een dovenschool. Wij hielpen haar met de bouw van 2 semi permanenten klaslokaaltjes.

 

Dear People,

Greetings from Kenya Kitale. I am so grateful to let you know I received the money for the project.

May good God bless you for the sacrifice.

Thank in advance.

Sr. Josephine.

Zo ziet u, uw geld wordt goed besteed.

 

 

In de vorige Schelp legde wij u een probleem voor over een lichamelijk gehandicapt meisje Naomi. Ze heeft de High School volbracht en wacht op de uitslag van dit examen eind februari. De resultaten van de school zijn heel goed. Ze zou dolgraag doorleren en naar een college gaan, maar ze heeft geen sponsor. Dat wordt dus niet studeren en wat komt er dan van haar terecht?

Misschien heeft u het met de kerstdrukte over het hoofd gezien maar we vragen u nogmaals hierover na te denken of u of samen met vrienden – buren – familie – of kennissen dit meisje wilt helpen om haar studie voort te zetten. Het is een periode van 3 jaar, u zit er dus niet levenslang aan vast.

Wij hopen op een positieve reactie.

 

St. Vrienden van Joseph, 28-01-2015.