Beste Mensen,

Nu de vakantie ten einde loopt pakken we de pen weer op om u te informeren over onze acties tijdens de vakantie.

Als eerste het bollen pellen. Met 21 dames zijn we in de schuur van Dick en Susan aan het pellen geweest en het resultaat mag er zijn. 246 kistjes werden vol gepeld met een bonus van 14 was het in totaal 260 kistjes. In totaal het mooie bedrag van € 320,00 aangevuld tot € 500,00. Een prachtig resultaat waar we de dames en Dick en Susan heel dankbaar voor zijn. Ook hopen we volgend jaar weer op hun medewerking te mogen rekenen.

 

Onze 2e Aftrap 8 september Actueel Nieuwsactie is het statiegeld bij DEEN. Geweldig wat een medewerking van u allen.  Wekelijks legen we het kistje met de statiegeldbonnetjes en het resultaat mag er zijn. Al deze statiegeldbonnetjes brengen wekelijks ruim€ 100,00  in onze kas. Hard nodig want op de laatste avond voor zijn vertrek liet Father Folkert nog een foto zien van het dak van het babyhome. Een golfplaten dak wat meer weg had van gatenkaas. Niet meer te repareren. Wij willen graag voor de regentijd een nieuw dak realiseren op het BABYHOME. Zodat deze vondelingetjes lekker droog in hun bedjes kunnen vertoeven en niet meer tussen de bakken en emmers die het water opvangen, moeten slapen. Onze statiegeld actie stopt op 3 september, en het resultaat zal zeker boven de € 1000,00 liggen. Wat geweldig, heel veel dank aan u allen en aan de Fa. DEEN en medewerksters voor hun enthousiasme.

 

 

 

Verder gaan we als stichting weer van start om de mensen, die het veel minder hebben in hun leven, te helpen om ook een leefbaar bestaan te krijgen.

Onze leuze is en blijft: Vele kleintjes maken een grote !

St. Vrienden van Joseph.

Liesbeth.

************************************************************************************************************************************

Terug uit een regenachtig en koel Kenia even een terugblik op onze reis.

Het is heel speciaal om samen met je kleindochter zo’n tocht te maken. Voor mij was het niet nieuws voor Lieske iedere keer weer een openbaring. Zoveel dankbaarheid van de mensen waar we kwamen, op school of in het ziekenhuis de zwaarste gevangenis in Nairobi iedereen was blij en dankbaar.

 

We begonnen na 2 dagen Nairobi, in Kamiti een gevangenis waar mensen levenslang opgesloten zitten. We mochten daar zien waarmee deze gevangenen de hele dag bezig zijn. Een echt groot bedrijf, waar schoenen gemaakt worden – een echte timmerplaats – een garagebedrijf – een atelier waar uniformen gemaakt worden, niet allen de kleding voor de gevangenen maar ook de soldaten uniformen en de uniformen voor de staf Ook creatief waren de mensen bezig van armbandjes maken van kraaltjes tot beestjes van zolen van oude teenslippers. Ook werd er yoghurt gemaakt. Eigenlijk was ieder druk in de weer en er heerste een ontspannen sfeer.

P1170364 1024x768 Actueel Nieuws

 

Zondag konden we de rolstoel die we ook mee hadden aanbieden tijdens de Eucharistieviering in Kamiti, aan een gevangenen die echt niet op zijn benen kon staan hij was in het ziekenhuis. 4 grote sterke mannen tilden hem uit een gammel stuk rolstoeltje in deze prachtig rolstoel. Wat was hij blij. Nog even een rondje in het ziekenhuis van Kamiti wat er sober maar schoon uitzag en toen weer door naar de volgende Eucharistieviering in Cafasso waar Father Joseph al begonnen was aan deze viering.

 

Ook bezochten we de jeugdgevangenis jongens en nu ook meisjes van 14 tot 20 jaar, sommige van hen zijn niet eens berecht, en dan wacht je op je vonnis!!!! Soms uitzichtloos.

Voor diegenen die wel berecht waren werden cursussen georganiseerd en daarvoor waren weer laptops nodig – een beamer – een printer en een scanner. Ook zouden ze heel blij zijn met nog meer sportkleding en ballen. We hadden ook nu weer voetbalshirts mee en ballen, Een set voor Cafasso en een voor de jeugdgevangenis. Kunnen ze tegen elkaar voetballen in hun vrije tijd of tijdens de sportlessen. Ook de balpennen en Rabotasjes vonden gretig aftrek, want ook daaraan is een groot gebrek.

 

Onze eerste week zat erop, veel gezien – gedaan en geluisterd naar vele speeches van dankbare mensen – Soms werd je er verlegen van zoveel dankbaarheid. We moesten deze dankbaarheid overbrengen aan al onze helpers in Tuitjenhorn en omgeving.

 

In de volgende Aftrap zal ik verslag doen van onze 2e week, ook weer vol met belevenissen.

 

U ziet uw hulp in welke vorm dan ook helpt het leven voor hen dragelijk te maken.

Met al deze mensen ver weg zeg ik  ASANTE SANA — WEL BEDANKT.

St. Vrienden van Joseph, 6 april 2018

 

**************************************************************************************************************************************************

Vorig jaar heb ik het als bijzonder ervaren en ook dit jaar was het bijzonder. De vastenmaaltijd op 11 maart. Met 31 mensen zaten we bijeen in de Hoge Akker/St. Barbaraschool. Al voor 5 uur druppelden de eerste eters binnen en, hoewel het nog heel gezellig was, hebben we de maaltijd iets na 7 uur toch maar beëindigd. En al die gezelligheid leverde het prachtige bedrag van €241 op voor de straatkinderen van Kitale. Dank aan Greet, onze hoofdkok, de Koninklijke Vezet voor de boerenkool, Jan Bruin voor de aardappelen, Slagerij Het Hof van Blankendaal voor de worst en onze anonieme sponsors voor de vla, de koffie en het paaseitje. Volgend jaar zien we iedereen graag weer terug.

20180311 174434 1024x930 Actueel Nieuws

Van Liesbeth en Lieske krijgen we ondertussen mooie berichten door. Niet alleen genieten ze van het prachtige land, waar de regentijd overigens al behoorlijk vroeg is begonnen, maar ook bezoeken ze de verschillende projecten.

 

De gevangenis en Cafasso House maakten indruk op Lieske, omdat deze jongeren vaak van haar leeftijd zijn. Wel viel haar op dat er veel geregeld wordt voor jongens, maar veel minder voor meisjes. Op dat gebied moet dus wel wat gebeuren, volgens haar.

 

Tijdens ons jubileum hebben we vooral actie gevoerd voor het ziekenhuis in Kitale en vorig weekend hebben ze dat bezocht om de spullen te brengen die van de opbrengst zijn gekocht. De couveuse natuurlijk, maar ook een röntgenapparaat, zuurstofmeters, thermometers en nog veel meer. Daarnaast brachten ze speelgoed (lego, poppen) mee voor de kinderafdeling. Ze werden verlegen van de vele dankzeggingen, die uiteraard niet voor hen, maar vooral voor u bedoeld waren. U bent het tenslotte die er steeds weer voor zorgt dat de Stichting dit soort initiatieven kan nemen.

 

De dag ervoor waren ze bij de opening van de twee laboratoriumlokalen in Kipsingori. Na een lange H. Mis met veel speeches volgde een uitgebreide ceremonie met zang en dans, het inzegenen van de lokalen en opnieuw talloze speeches. Ook hier weer veel dankzeggingen, waarop Liesbeth en Lieske in hun speech maar aangaven dat zij wellicht geholpen hadden om het geld te verzamelen, maar dat het nu aan hun was hier iets goed mee te gaan doen.

 

Ik spreek steeds over hoe zij de dankzeggingen ontvingen, omdat de mensen in Kenia ervan uitgaan dat Lieske ook deel uitmaakt van de Stichting. Dat is niet zo, maar we zijn wel heel blij dat ze nu mee is, want omdat haar Engels heel goed is, is het voor Liesbeth ook makkelijker communiceren.

 

In Kitale hebben de dames ook een bezoek gebracht aan het St. John Bosco House, waarvoor wij tijdens de lopende Vastenactie actie voeren. Dit straatkinderen project bestaat nu 25 jaar en de renovatie, waarvoor wij geld inzamelen is meer dan nodig.

 

Er komen al heel wat vastendoosjes binnen op school en u heeft een vastenzakje in de Jacobsschelp gevonden. Mocht u die niet gehad hebben en toch iets willen bijdragen aan dit doel, dan kunt u altijd u geld overmaken naar bovenstaande rekening ovv vastenactie. Ook dan komt u bijdrage ten goede aan dit doel.

 

Nogmaals, namens de mensen in Kenia heel veel dank voor uw bijdragen op welke wijze dan ook. Vele kleintjes, maken één grote!

 

Namens de Stg. Vrienden van Joseph,

Mariosé, 24 maart 2018

*****************************************************************************************************************************************************

Als u dit leest zijn Liesbeth en Lieske aangekomen in Kenia met 4 koffers volgeladen met lego, poppen, poppenkleertjes, kleding, ballen en natuurlijk een rolstoel. In Kenia zullen zij de diverse projecten van de Stichting bezoeken. Natuurlijk zal oma Liesbeth haar kleindochter samen met Father Joseph en Father Folkert ook het mooie land laten zien en kennis laten maken met al die mensen waar zij steeds met zoveel liefde over spreekt. Een bijzondere ervaring voor beiden, denk ik.

 

De laatste tijd lezen en horen we veel over hulporganisaties die het geld dat zij binnenbrengen inzetten voor hele verkeerde dingen. Hierbij willen we nog een keer benadrukken dat al het geld dat u aan ons geeft, in het geheel ten goede komt aan de projecten. Liesbeth en Lieske betalen hun reis en verblijf in Kenia helemaal zelf! Volgende keer hopen we u al iets over hun avonturen daar te kunnen vertellen.

 

Op 11 maart is de vastenmaaltijd gehouden. Wij kunnen u daar dus nog niets over zeggen, maar het is ongetwijfeld weer een gezellige maaltijd geworden. En door de sponsoring van vrijwel alles wat daar gegeten is, levert het weer een mooi bedrag op voor de Straatkinderen. Dank daarom aan de Koninklijke Vezet voor de bloemkool, Jan Bruin voor de aardappelen, Slagerij Het Hof van Blankendaal voor de worst en onze anonieme sponsors.

 

De vastenactie loopt ondertussen gewoon door. De eerste vastendoosjes zijn op school al weer ingeleverd. Het is mooi om te zien dat kinderen uit alle groepen van de school meewerken om kinderen zo ver weg te steunen. Volgende week gaan ook de kinderen van groep 4 weer op pad met hun paaseitjes. Zij weten precies wat straatkinderen zijn, want dat wordt hun verteld in een speciale les. Daarin is ook verteld wat wij met dit geld gaan doen, namelijk het terrein renoveren waarop deze kinderen worden opgevangen. De slaapzalen, keuken en de moestuin zijn na 25 jaar en de opvang van vele, vele kinderen nodig aan renovatie toe. Lieske en Liesbeth zullen dit project in Kitale zeker bezoeken.

 

De vastenzakjes ontvangt u via de Schelp en kunt u bij leden van de Stichting maar ook achter in de kerk weer inleveren. Er zijn ook wijkcontactpersonen die de zakjes weer komen ophalen of bij wie u uw vastenzakje kunt inleveren. Met zoveel medewerking moet het toch lukken om €1200 bijeen te brengen. Want dat is het bedrag dat wij nodig hebben om aan onze verplichting bij de Vastenactie te voldoen om aanspraak te kunnen maken op hun extra bijdrage. Als het ons lukt, legt de Vastenactie namelijk een derde bij.

 

In onze laatste vergadering hebben we overigens een nieuw bestuurslid verwelkomt. Dhr. Peter Buur zal de Stichting komen versterken en dat is fijn, want na 20 jaar zijn nieuw bloed en nieuwe ideeën altijd welkom. Binnenkort zullen wij onze flyer dan ook weer vernieuwen en de naam van Peter toevoegen.

 

Als bestuur zijn wij al weer druk bezig met wat er na de Vastenactie komt, zoals de Koningsmarkt, de Hemelvaartfietstocht en 40 MM. Daarover meer in volgende Aftrappen.

 

Voor nu, heel veel dank voor uw hulp op welke wijze dan ook. Vele kleintjes, maken één grote!

 

Namens de Stg. Vrienden van Joseph,

Mariosé, 10 maart 2018

********************************************************************************************************************************************************************

Al vele malen hebben wij u verteld over de nieuwe Stichting Vrienden van Joseph die we op wilden zetten in Kenia omdat, mochten de 2 Fathers ons niet meer kunnen helpen, wij ons werk daar voort kunnen zetten.

Zo reisde ik 28 november richting Kenia om daar de handtekening te zetten onder de akte waardoor de                                                      “FRIENDS OF JOSEPH FOUNDATION IN KENYA” een feit was.

 

De groep vanFriends of Joseph Kenya 1024x768 Actueel Nieuws 5 was bijeen o.l.v. de Lawyer. Het was een hele inspannende dag waarin het hele document van 23 pagina’s woord voor woord werd voorgelezen, en dat in het Afrikaans/ Engels. Gelukkig had ik het op papier en kon ik alles redelijk volgen. Ze waren allemaal erg serieus en er werden dan ook vele vragen gesteld. Om half 4 was het zover en konden we één voor één onze handtekening zetten en was onze stichting in Kenia op 2 december 2017 een feit.

Zoals gewoonlijk moest ik trakteren op een geroosterde geit maar omdat hij niet voorradig was werden er een paar kippen klaargemaakt.

Het was voor mij een bijzondere maar vooral voor ons allemaal een hele speciale dag.

 

De bedoeling was om naast de handtekening toch wat vakantie te houden, maar als je daar bent kom je toch van alles tegen. Zo was James een student van ons klaar met zijn examen en zat thuis te wachten op de uitslag.

Daar schiet je weinig mee op en voor studenten is er geen werk zoals hier, dus hebben we hem naar een computercursus gestuurd voor de komende 4 maanden. Dan is hij in ieder geval bezig en loopt hij niet op straat. Weer € 50,00 die wel betaald moest worden. Zo kwam ik nog het een en ander tegen toen ik met Father Folkert richting zijn oude stek in Kaplamai ging, daarover de volgende keer.

 

Als u dit leest is ook onze groep in Tuitjenhorn uitgebreid. Peter Buur heeft zich bereid verklaard mee te helpen en denken om ons werk hier uit te breiden en samen te werken met onze nieuwe groep in Kenia, zodat we nog meer kunnen betekenen voor de minder bedeelden in Kenia.

 

Welkom Peter en we rekenen op een fijne samenwerking.

 

Met vriendelijke groet namens onze stichting:

Vrienden van Joseph, 12 januari 2018

 

***************************************************************************************************************************************************************

Het leven gaat door en zo ook ons werk na alle feestelijkheden. We zijn weer enthousiast begonnen aan onze nieuwe taak: “Water in Kipsingori”.

Allereerst willen wij u laten weten dat we deze week alweer € 600,00 binnen kregen van de 40 MM. Misschien weet u nog dat de 40 MM mars begin mei gelopen werd en dat er een aantal dames uit Tuitjenhorn meeliepen. Ook Peter Huits liep mee met zijn 3 schoonzussen. Fantastisch! Want deze week kregen we bericht dat het geld overgemaakt zou worden. De start voor schoon water in Kipsingori.

 

En zoals u al kon lezen, zijn we deze week gestart met de DEEN statiegeldbonnen actie voor schoon water.

U kunt zo u wilt uw bonnetjes in het kistje doen wat bij de flessenautomaat staat. Ook dit geld reserveren we voor SCHOON WATER.

20171113 132229 1024x742 Actueel Nieuws

 

Onze voorlaatste actie was de actie voor de middenstand. Eén keer in de 5 jaar sturen we een brief met de vraag ons te helpen. We weten dat deze groep regelmatig lastig gevallen wordt voor sponsoring. Daarom doen wij het maar eens in de 5 jaar. Geweldig dat ook nu weer middenstand zich van zijn goede kant laat zien en dat regelmatig de bankrekening groeit. Fantastisch! Alvast bedankt goede gevers.

 

Gelukkig is het in Kenia nu eindelijk wat rustiger en kunnen we erheen om daar de “Stg. Vrienden van Joseph Kenia” op te zetten.

De statuten zijn goedgekeurd en de notaris maakt de papieren klaar voor ondertekening zodat, als ik op 28 november naar Kenia ga, wij samen met deze groep bestaande uit: Father Joseph Kimotho – Alexander Barasa – Joseph Kamua – Jane en Zippora, onze handtekeningen kunnen zetten onder de papieren en de Stichting ook in Kenia een feit is. Mocht er iets gebeuren met Father Joseph dan kan ons werk gewoon door blijven gaan, en dat moet ook.

Deze dames en heren zijn betrouwbare mensen waar we echt mee in zee kunnen en ze moeten zeker maandelijks hun verantwoording afleggen en we houden regelmatig contact, zoals we ook altijd al doen met Father Joseph.

Nu maken we maandelijks geld over naar Father Joseph, voor de projecten, de studenten en voor hemzelf omdat hij veel medische zorg nodig heeft i.v.m. zijn slechte gezondheid. Ik ben ook heel benieuwd hoe het met hem gaat. We zullen het zien.

 

Zo bent u weer op de hoogte van onze werkzaamheden.

En vergeet niet: “Vele kleintjes maken één grote.”

 

Stg. Vrienden van Joseph, 17 november 2017

********************************************************************************************************************************************************

Wat een feest afgelopen weekend. Zoveel belangstelling en zoveel taartenbakkers/sters. Wat hebben we met z’n allen gesnoept van de heerlijke taarten die er afgelopen zaterdag gepresenteerd werden.

Zoveel verschillende soorten en maten en zo lekker.

 

Het was dan ook voor de Jury ontzettend moeilijk een goede keus te maken. Dat lukte en na het bewonderen van alle baksels mocht burgemeester v. Kampen de prijzen uitreiken.

 

Meester bakker van Tuitjenhorn onder de 14 jaar was Renske v.d. Gulik

 

Meester bakker van Tuitjenhorn bij de volwassenen was Ania Kamieniak. De prijs werd in ontvangst genomen door Ali Adema omdat Ania nog op haar werk was.

 

De 2e prijswinnaars: Plien Masteling bij de jeugd – Julia Blommaart bij de volwassenen.

 

De 3e prijswinnaars: Babs Rietmeyer met Lisa Pronk jeugd – Petra Jansen bij de volwassenen.

 

Allemaal zeer verdiend al hadden we wel 28 meesterbakkersschorten kunnen uitdelen, want iedereen had zo zijn best gedaan. Bravo allemaal.!

IMG 7970 1024x677 Actueel Nieuws

Ania Kamieniak 583x1024 Actueel Nieuws

 

 

 

 

 

 

Rechterfoto:

Ania Kamieniak, Meesterbakker Tuitjenhorn

 

Zondag: Weer een dag met een gouden randje. Na een mooie viering in de kerk waarin Mariosé en Peter op een speciale wijze voorgingen, ondersteund door het geweldige Jambokoor die op Afrikaanse wijze de dienst ondersteunde, en er zo een echte geweldige Afrikaanse viering van maakt.

Waarna de koffie in de kerk heerlijk smaakte.

 

Met onze sponsors gingen we naar De Hoge Akker om hen eens extra in het zonnetje te zetten. Wat doen wij zonder deze fantastische sponsors die ons al 20 jaar steunen? Het waren een paar gezellige uurtjes maar ook dank aan die sponsors die er niet bij konden zijn, via dit artikeltje ook een woord van dank aan hen. Ook dank voor alle felicitaties die binnen kwamen, wat leefde u met ons mee!

Nu heel mooi nieuws, de € 7.000,– die we nodig hadden om de apparatuur voor de babyafdeling te kopen is er. Dat heeft u ondanks al uw sponsoring dit weekend toch maar bereikt.

 

Dus dank, duizend maal dank.!

 

Als het was rustiger is in Kenia, na alle problemen rond de verkiezingen zullen wij zorgen dat het geld naar Father Joseph Kimotho gaat die samen met de staf van het ziekenhuis de apparatuur gaat aanschaffen. Geweldig wat zullen ze blij zijn daar op die kinderafdeling.

Dus nu aan de slag voor het water, want zoals u misschien gehoord heeft is de waterput van Kisingoro ingestort, jammer, jammer, jammer.

 

Wij proberen nu samen met de mensen op de school en in de gemeenschap, deze put weer open te krijgen, zodat als de leerlingen na de Kerstvakantie op school komen er hopelijk water is.

 

Daarom onze vraag? Help ons via de hutjes en straks weer via de Deen statiegeld bonnetjes, want vanaf 15 november kunt u ons daar weer vinden.

 

Wij hebben een fantastisch weekend gehad waar we nog vele malen aan terug zullen denken,

 

Asante sana — Wel bedankt!

St. Vrienden van Joseph, 3 november 2017

 

Theo – Nel – Greet – Mariosé – Liesbeth.

***********************************************************************************************************************************************************

Als u dit leest zijn alle bakkers en baksters druk bezig, de mooiste – lekkerste en speciale taart te maken. Zaterdag is het zover en wij zien er naar uit. We hebben meer dan 25 personen die mee doen vooral de jeugd laat van zich horen, prachtig zoveel kinderen die ermee doen, er is dus taart genoeg. Wij hopen dat vele van u komen proeven van al het lekkers. Voor € 5,00 en koffie-thee en ranja zijn gratis.

 

Zo kijken we ook uit naar zondag, de dag waarop het Jambokoor zich van zijn allerbeste kant laat horen.

Na de dienst wordt er door dit koor gecollecteerd en kunt u een CD van hen kopen, achter in de kerk.

Er is na de dienst koffie en thee, aangeboden door het Parochiebestuur, wat een mooie geste.

Als alles gaat zoals wij denken, kunnen we het eind van de maand al het geld voor de babyafdeling overmaken naar het ziekenhuis en kunnen zij samen met Father Joseph de benodigde apparaten aanschaffen. Een prachtig resultaat na een jaar sparen voor dit doel.

 

Ziekenhuis Kitale 1024x768 Actueel Nieuws

Toch hebben we ook nog onze andere projecten die we niet mogen vergeten en die aan het eind van dit jaar ook wachten op onze sponsoring. U weet, alles wat er gebeurd in Kenia doet u, wij zijn maar een tussenpersoon die samen met Father Folkert Kruis en Father Joseph Kimotho de projecten proberen te helpen.

Zeker nu er zoveel ongeregeldheden zijn i.v.m de verkiezingen is het voor de minderbedeelden in de sloppenwijken maar ook in de kleinere gemeenschappen waar wij ons werk hebben, heel moeilijk het hoofd boven water te houden. Zeker nu omdat het al maanden droog is en er bijna geen regen valt.

Gelukkig hebben we in verschillende dorpen water, dat alleen voor drinkwater en het koken van eten is.

Om de akker te besproeien wachten ze echt op een fikse bui.

Wij hopen dat als het wat rustiger is in Kenia ook de Stichting Vrienden van Joseph in Kenia te starten omdat het met de gezondheid van Father Joseph helemaal niet optimaal is en ons werk met betrouwbare mensen daar verder te kunnen waarmaken.

Eerste vieren we feest om u allen te danken voor uw hulp, deze week ging de bel, een koffer, brillen en tot slot een nieuwe laptop voor een student, geweldig uw blijft maar helpen en daar zijn we dankbaar voor. Deze dankbaarheid willen we zondag graag aan u tonen, tijdens de dienst om 10 uur in de kerk. Als Pastoor Timmer dit feest nog mee had kunnen maken, wat zou hij trots zijn op u allen.

 

Tot dan,

Stg. Vrienden van Joseph, 20 oktober 2017

************************************************************************************************************************************************************

De voorbereidingen voor het grote feest zijn in volle gang en u kunt zich via de folder die u in de brievenbus vond nog steeds opgeven voor de bakwedstrijd:

“HEEL TUITJENHORN BAKT” voor Kenia

Zaterdag 21 oktober om half 2 kunnen de taarten worden ingeleverd in de Hoge Akker, om gekeurd en geproefd te worden door een deskundige jury.

Om half 3, na de uitkomst van de jury, kunnen we met zijn allen de taarten tegen een vergoeding van € 5,00 proeven met een gratis kopje koffie of thee.

Wij hopen dat vele mensen op de koffie komen. Wij willen namelijk heel Tuitjenhorn bedanken, alle mensen die onze acties ondersteunen door mee te fietsen, lege flessen in te leveren, de hutjes te vullen, mee te eten, op de koningsmarkt iets te kopen etc. Het zal zeker een gezellige boel worden.

De eerste bakresultaten waren al te proeven tijdens de Mosterdpotrommelmarkt afgelopen zaterdag.

Daar bakte 2 enthousiaste inwoners al oliebollen, waarvan de opbrengst was voor de babyafdeling van ons ziekenhuis in Kitale.

 

Dan zondag 22 oktober om 10 uur een viering in de kerk, uit: “ Dankbaarheid ” m.m.v. het JAMBOkoor met Afrikaanse gezangen.

Dankbaar dat wij de kracht kregen op dit te doen, maar vooral dankbaarheid aan al onze sponsors die ons 20 jaar lang geholpen hebben ons werk te kunnen doen.

Na de viering drinken we koffie in de kerk samen met de leden van het koor.

Ook Kenia leeft met ons mee. Zo af en toe komen er via de email felicitaties binnen en brieven waarin de mensen uit Kenia U allen willen bedanken en feliciteren met deze mijlpaal.

 

Ze zijn dankbaar voor alles wat wij deze jaren voor hun betekend hebben met de projecten die we konden verwezenlijken. Ook de studenten die door verschillende mensen uit onze omgeving gesponsord worden zijn heel blij en dankbaar dat ze mogen en kunnen studeren. Op dit moment studeren er 8 studenten van het middelbaar onderwijs – colleges tot aan de universiteit, en ze doen het allemaal heel goed. Dit jaar is Phylis geslaagd voor het college en zo volgend jaar Sammy. We hebben echter alweer een wachtlijstje met nieuwe studenten die eind dit jaar af studeren aan de basisschool en graag door willen naar het middelbaar onderwijs.

Dus hopen we dat u ook in de toekomst ons blijft steunen.

Denk daarom ook weer eens aan de hutjes achter in de kerk: “ Want vele kleintje maken een grote!

 

Stg. Vrienden van Joseph, 6 oktober 2017

*******************************************************************************************************************************************************

Jambokoor in de St.Jacobuskerk te Tuitjenhorn.

Op zondag 22 oktober a.s. zal het Jambokoor een viering in de St.Jacobuskerk opluisteren waarin de stichting “Vrienden van Joseph” centraal staat.

Het Jambokoor bestaat sinds oktober 1991 in West-Friesland. De naam “JAMBO” betekent zoveel als “Hallo”. Men zingt uitsluitend Afrikaanse liederen.

Missionaris Kees Spil uit Zuidermeer, die werkte in Uganda, werd in 1988 op zijn missiepost vermoord, een grote schok voor zijn familie, de inwoners van Zuidermeer en ieder die hem kende.

Sindsdien werd er elk jaar een herdenkingsdienst gehouden in de kerk van Zuidermeer.

Vanuit het bestaande koor Vivace kwam het idee om tijdens zo’n viering een aantal Afrikaanse liederen te zingen. Enthousiast geraakt door de sfeer en het niveau van het koor kwamen er uit West Friesland vele verzoeken om mee te mogen zingen. Vanuit dit feit werd het Jambokoor opgericht dat zorgt voor een warme, bruisende maar ook ontroerende sfeer d.m.v. zang, dans en cultuuroverdracht. De koorleden dragen allen Afrikaanse kleding.

 

foto Jambo koor nieuw 2015 1024x731 Actueel Nieuws

 

 

Onder de stimulerende leiding van dirigent Teun Steur en begeleid door een eigen combo zingt dit ruim 60 leden tellende koor 7 à 8 x per jaar in vieringen en geeft concerten. De teksten van de liederen komen uit diverse Afrikaanse landen en bevatten verschillende Afrikaanse talen en dialecten.

Het repertoire bestaat uit religieuze liederen, een wiegelied, waslied, verjaardagslied, het Zuid-Afrikaanse volkslied en weer andere handelen onder meer over de martelaren van Uganda.

Het trotse volkslied roept nog steeds emoties op.

In 2016 bestond het koor 25 jaar!

Tijdens het optreden wordt uitleg gegeven over de inhoud van de liederen.

 

De viering in de S. Jacobuskerk begint om 10.00 uur.

U bent van harte uitgenodigd!

St.Jacobus de Meerdere kerk, Dorpsstraat 39,  1747 HA Tuitjenhorn

********************************************************************************************************************************************************************

 

Nog een maand en dan vieren we ons jubileum. 20 jaar Stg. Vrienden van Joseph.

Dat wij dit jubileum mogen en kunnen vieren is alleen maar mogelijk geweest door uw steun en hulp deze afgelopen 20 jaar.

Daarom willen wij alle mensen uit Tuitjenhorn en omstreken erbij betrekken door onze actie:

 

“HEEL TUITJENHORN BAKT”  voor Kenia.

 

Iedereen is in de gelegenheid om daar aan mee te doen. Het maakt niet uit wat. Taart – cake – cup cakes enz. wat u het lekkerste kunt bakken. Een deskundige jury kiest de lekkerste en mooiste gebak.

Geef u wel snel op. Deze week komt er een folder met invulstrookje lever dat in. Het kan ook via de email.

 

 

 Actueel Nieuws

Met de inkomsten voor onze babyafdeling van het ziekenhuis gaat het de goede kant op en kunnen wij, als het zo door gaat zeker nog een gezellig speelzaaltje openen met speelgoed voor de langdurende zieke kinderen. Wij hopen aan het einde van ons jubileum het benodigde geld bijeen te hebben zodat Father Joseph, in samenwerking met de staf van het ziekenhuis, de gevraagde apparatuur mag bestellen.

 

In november gaan we naar een advocaat in Nairobi om een partnerschap te starten in Kenia.

Dat is tegenwoordig nodig voor samenwerking met grote organisaties en, nu Father Joseph zijn gezondheid niet zo goed is, ook beter, zodat wij ons werk in Kenia voort kunnen blijven zetten.

Wij hopen dan dat alle rust in Kenia na de herverkiezingen op 17 oktober terugkeert zodat we er met een gerust hart naar toe kunnen.

U ziet er staat weer heel veel op het programma.

Soms hoor je weleens een opmerking! Daarom wil ik u nogmaals mededelen dat al uw financiële hulp rechtstreeks naar de projecten in Kenia gaat, onkosten die wij maken zijn altijd voor eigen rekening. Dit hebben we 20 jaar geleden met elkaar afgesproken en daar houden we ons aan.

 

Dus blijft ons motto: “Vele kleintjes maken één grote!”

 

Stg. Vrienden van Joseph, 22 september 2017

 

*****************************************************************************************************************************************************

Schreven we de vorige keer nog dat onze laatste actie in aantocht is, kunnen we u nu melden dat als u dit leest, de eerste 2 dagen alweer volop bollen gepeld zijn voor ons project in Kitale.

Waarschijnlijk zijn er onder u mensen die ook een handje willen helpen, graag? Bel even naar een van onze stichtingsleden, u bent van harte welkom, want het is jammer dat er enige dames afgevallen zijn.

Het gaat om een paar uurtjes overdag of in de avond, samen zorgen we dan weer een aardig bedrag bijeen te pellen voor de couveuse.

 

Dat het goed gaat met de financiële middelen voor de couveuse is zeker, afgelopen tijd kregen we nog een prachtige schenking die we ook voor de couveuse mochten gebruiken, dat betekent dat we nu over de helft van het bedrag heen zijn, dus met vereende krachten moeten we het redden, geweldig toch!

 

Dan hebben we nog een heel goed bericht. De laboratorium klas in Kipsingori is klaar en zal na de vakantie in gebruik worden genomen. Een prachtig lokaal wat we ook samen met de wilde ganzen tot stand gebracht hebben. Fantastisch! Al duurde het wat langer omdat de aannemer een ernstig auto ongeluk gehad heeft, gelukkig is het klaar en knapt Benjamin de aannemer weer op. Hij is uit het ziekenhuis loopt nog met stokken maar kan zijn werknemers wel aan het werk zetten en de werkzaamheden in de gaten houden.

fotolab 750x1024 Actueel Nieuws

 

Met Father Joseph Kimotho gaat het langzaam beter, al wil de ontsteking in zijn linkerbeen nog niet echt overgaan, veel rust en veel medicijnen moeten zorgen dat het de goede kant opgaat. Hij woont weer op zijn oude stek, een mooi huis waar hij op moet passen. Het is van een vriend van hem uit Amerika, die jaarlijks in Kenia op vakantie komt en als hij weer weg is mag Father Joseph daar wonen en op het huis passen. Voor zijn verzorging heeft een hij een man die voor hem kookt het huis schoon houdt de boodschappen doet en in zijn kleine tuintje aardappelen en mais verbouwd. Prachtig toch. Wel hopen we dat hij weer gauw de oude is.

 

Na het bollen pelen gaan ook wij met vakantie om weer nieuwe energie op te doen om samen onze projecten te blijven helpen.

 

Voor iedereen die op weggaat een fijne en veilige vakantie, en voor de thuisblijvers rust en gezelligheid.

 

St. Vrienden van Joseph, 1 juli 2017 .

**********************************************************************************************************************************************************************

Na een prachtige fietstocht van de Rabobank, waarmee we met een gezellige groep weer € 300,00 bij elkaar fietsten voor de couveuse, zijn we bijna aan het eind van onze acties voor de vakantie.

P1160496 1024x768 Actueel Nieuws

 

 

Wij, maar zeker ook u, hebben ons best gedaan zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor ons doel: de financiële injectie voor de kinderafdeling van het ziekenhuis in Kitale, Kenia. We zijn met al deze actie bijna op de helft van onze Couveuse, knap hoor in nog geen 3 maanden, zoals het nu gaat mogen we niet mopperen.

Volgende maand gaan we weer met een enthousiaste groep vrijwilligsters bollen pellen om zo steeds dichter bij ons streef bedrag te komen.

Dank zij uw hulp en de hulp van de sponsors d.m.v. gratis kippen – koffie of thee – statiegeld enz. komen we aan het bedrag dat wij als doel dit jubileum jaar gesteld hebben.

 

 

 

Over Father Joseph Kimotho kunnen we nog weinig zeggen, met z’n hart gaat het goed, hij heeft heel veel last van zijn linkerbeen waar waarschijnlijk een infectie in zit. Hij moet maandag weer naar een dermatoloog, kijken of die er iets aan kan doen. Ze kunnen niet achterhalen waar de infectie vandaan komt. Afgelopen week is hij weer 3 dagen voor onderzoek in het ziekenhuis geweest en maandag krijgt hij daarvan de uitslag, dus afwachten maar weer. Het been ziet er slecht uit met zwarte vlekken en is erg dik. Wij proberen hem zoveel mogelijk financieel te helpen maar dat kan ook niet eeuwig duren. Gezien onze financiële situatie.

Met onze projecten en de studenten gaat alles naar wens. Phylis studeert volgende maand af aan het college en is al zoekend naar een baan, de andere gaan serieus door met hun studie en zijn uw dankbaar voor uw sponsoring.

Wij hopen, dank zij uw hulp, onze mensen in Kenia te kunnen blijven helpen,

 

Want u weet nog steeds: “Vele kleintjes maken één grote.”

 

St. Vrienden van Joseph, 16 juni 2017

**************************************************************************************************************************************************************

De afgelopen weken is er veel gebeurd bij onze Stichting.

Eerst de actie van de 1ste Communicantjes samen met hun klasgenootjes met een prachtig resultaat van € 450,00 waarvan we de cheque tijdens hun viering mochten ontvangen. Dank voor jullie werk

 

Dan de statiegeld actie bij DEEN die nog 2 weken doorgaat en naar we hopen dat we op het eind € 1000,00 naar de bank kunnen brengen. Dank voor uw spontane medewerking. Het gaat echt geweldig. Na de afloop hoort u hoeveel het eind bedrag is.

 

Tot slot nog 2 sportieve acties.

 

Hemelvaartsdag stapte 117 dames en heren op de fiets om na inschrijving 30 km te fietsen voor onze stichting. Een prachtig rondje uitgezet door onze tour specialist Theo, die ieder jaar weer een nieuw rondje verzint van rond de 30 km. Met een stop bij de fam. Hoorn voor een gesponsord kopje thee of koffie, dat men zich goed liet smaken. Deze actie leverde ons het mooie bedrag van € 460,00. Ook een prachtig resultaat.

 

En dan zaterdag 27 mei de 40 MM . Een wandeltocht door de omgeving van Venhuizen. 10 personen uit Tuitjenhorn en omgeving deden hieraan mee. Sommige de tocht van 40 km andere 24 km. Een hele prestatie. Herkenbaar aan onze shirts liepen ze in de brandende zon hun kilometers. In oktober horen wij met welk bedrag we gesponsord worden door de 40 MM. Bedankt voor jullie inzet.

 

Joseph 27 01 2017 768x1024 Actueel Nieuws

 

Daar tussen door kregen we een minder mooi bericht van Father Joseph Kimotho. Hij heeft een hartaanval gehad en daarbij een trombose been. Eerst naar een district ziekenhuis waar hij tot 3x toe antibiotica kreeg wat niet hielp. Toen werd hij doorgestuurd naar het beste ziekenhuis van Nairobi en daar ontdekte ze na een dag onderzoek wat hij precies mankeerde. Aan het eind van de dag werd hem meegedeeld dat hij opgenomen moest worden maar eerst 150.000 Khs dat is € 1500,00 moest betalen voor zijn bed. Dat had hij niet dus naar huis. Met behulp van Mill Hill die hem het geld leende werd hij zondag opgenomen. Na een week rust en veel medicijnen mocht hij naar huis als hij nog eens € 2620,00 betaalde voor consulten van de dokters en medicijnen die hij ontvangen had. Wij zijn de Vrienden van Joseph en proberen naast onze lopende projecten hem te helpen. Pastoor Timmer zei altijd: “Jullie zijn de Vrienden van Joseph, voor hem moeten jullie het eerste zorgen.” Maandelijks moet hij nu naar het ziekenhuis voor onderzoek en nieuwe aangepaste medicijnen. Dat is € 240,00

 

We hebben goed contact met de doctoren van het ziekenhuis en ze doen er alles aan om hem weer beter te maken. Wel heel vervelend voor hem en voor ons omdat hij zoveel regelde in Kenia. Hij probeert zijn werk voor onze stichting weer op te pakken en het schoolgeld en andere kosten voor de studenten te regelen. Wij hopen er het best van. En houden u op de hoogte.

 

Zo ziet u voor en tegenspoed horen bij het leven.

 

Wij wensen u mooie zonnige dagen. En dank voor uw enthousiast meeleven.

 

Stg. Vrienden van Joseph, 2 juni 2017.

****************************************************************************************************************************************************************

Onze Stichting Vrienden van Joseph bestaat 20 jaar.

Dit willen wij niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Wij hebben dit jubileumjaar iets meer acties op de rol staan.

Maar laat ik terugkomen op het openingswoord, n.l. onze Stichting.

 

Het is een gezamenlijke Stichting en veel mensen uit Tuitjenhorn en verre omstreken steunen ons bij alle projecten in het verre Kenya. Dat waarderen wij enorm en daarnaast natuurlijk alle mensen in Kenya. Want daar doen we het toch voor.

 

De eerstkomende actie is een fietstocht door onze fraaie omgeving. Het is een fietstocht van 29 km en hij loopt voor een groot deel over de West-Friese Omringdijk.

U kunt vertrekken vanuit de Hoge Akker aan Dorpsstraat 35. Dat kan dan op donderdag 25 mei (Hemelvaartsdag) tussen 13:00 en 13:30 uur. U krijgt, zoals gebruikelijk is, een flesje water mee en een routebeschrijving.

 

 

 Actueel NieuwsBij de routebeschrijving zit ook een overzicht van de totale route. Op 20 km van de route is er een stop bij ‘t Centrum in Stroet. De familie Hoorn heeft voor de vierde keer toegestemd om de koffie/thee/limonade te sponsoren. Tevens zijn zij belangeloos aanwezig om een en ander daar te regelen. Wij zijn de familie Hoorn daar zeer dankbaar voor. Ik kom even langs bij ‘t Centrum om u een attentie te overhandigen. Dit uit dankbaarheid omdat u meedoet en vanwege ons 20 jarig bestaan.

Deelname kost € 5,00 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen.

De opbrengsten van deze fietstocht zijn voor de babyafdeling van het District Hospital in Kitale.

Wij sparen voor een couveuse met de nodige andere benidigdheden (bijv. zuurstofmeters en thermometers).

 

Ons motto is immers in dit jubileumjaar:

 

“Dit is onze leuze, wij gaan voor een couveuse!”

 

Voor meer informatie kunt u altijd onze website raadplegen. www.vriendenjoseph.nl

 

Wij hopen velen van u op Hemelvaartsdag te mogen begroeten.

 

Met een hartelijke groet namens het bestuur,

Theo Tesselaar, 19 mei 2017

*********************************************************************************************************************************************************

Het was me het weekje wel. Wat een drukte en zoveel geld, we zijn er een beetje verlegen van.

Zoals we al lieten weten is de Vastenactie afgelopen met een prachtig resultaat. Naast de vasten maaltijd hadden we van de vastendoosjes op de St. Barbaraschool nog eens € 240,57 en daarbij kwam nog € 656,25 van de vastenzakjes en overschrijvingen, dus al met al een prachtig bedrag. Met dank aan de heren van de MOV groep voor hun hulp en medewerking. Er kunnen weer heel wat kippen in het hok.

 

Dan koningsdag, koud maar gezellig en ook toen gingen de kippen gesponsord door onze slager Frank van slagerij “t Hof van Blankendaal” in een wip naar de gokkers. Ongeveer 20 kippen gaan er deze week over de toonbank bij Frank. Ook Frank weer bedankt voor je spontane sponsoring. Dit was de laatste actie voor ons kippen project.

 

Ook de lege flessenactie is in volle gang en deze actie is voor de couveuse. Tevens de start van ons 20 jarig bestaan. Iedere week worden de bonnetjes eruit gehaald en zorgvuldig door Lyda verwerkt. Spannend want halen we de € 100,00? Altijd een weddeschapje. En Lyda wint het iedere keer weer. De € 4000,- die zo’n apparaat kost hebben we nog niet bij elkaar, dat kan ook niet, daar doen we het hele jaar over, maar wekelijks ruim € 100,00 telt lekker op.

 

Het houdt niet op want 14 mei doen 15 leerlingen van groep 4 hun eerste Communie en samen met alle klasgenootjes van groep 4 hebben ze paaseitjes verkocht, ook voor de couveuse. Op 14 mei mogen we dan de cheque ontvangen. Geweldig! Groot en klein denkt en doet met ons mee.

 

Zo stappen we 25 mei met Hemelvaartsdag samen op de fiets. Ook deze bijdrage gaat naar het District Hospital in Kitale voor instrumenten zoals een couveuse voor de babyafdeling. U hoort hier zeker nog meer van maar houdt deze datum alvast vrij. We starten bij de Hoge Akker, (basisschool) tussen 13.00 uur en 13.30 uur. Theo heeft weer een prachtige route uitgestippeld. Dit jaar blijven we aan deze kant van het kanaal en de koffie en thee staan weer klaar. Na afloop vanwege ons 20 jarig bestaan een kleine attentie.

 

Dan lopen er een aantal heren en dames uit Tuitjenhorn en omstreken mee met de 40 MM gehuld in een T-shirt van onze stichting. Jaarlijks worden wij door de 40 MM gesponsord.

 

Met de Rabofietstocht en het bollen pellen in het verschiet sluiten we de eerste acties af om even op adem te komen en dan weer met frisse moed te starten met onze nieuwe acties.

 

Vanaf deze plaats willen we Greet van harte beterschap wensen na de operatie van haar heup.

 

Dank voor alle aandacht en steun die u mensen uit Tuitjenhorn e.o.ons iedere keer weer geeft.

 

Stg. Vrienden van Joseph, 5 mei 2017.

*******************************************************************************************************************************************************************

 

Van al onze acties is de jaarlijkse vastenactie nu voorbij. Eigenlijk de eerste grote actie van dit jaar. We hebben heerlijk genoten van de vastenmaaltijd die een kleine € 350,00 opbracht en dan nu nog de vastenactie doosjes van de leerlingen van de Barbara basisschool en de vastenzakjes van u en de bankoverschrijvingen. Het aantal is heel goed te noemen maar hoeveel de inhoud bij elkaar is kunnen wij u op dit moment niet zeggen. Het geld moet nog geteld worden. We houden u op de hoogte. Alvast heel heel veel dank, u laat ons nooit in de steek. Daar zijn we erg dankbaar voor!

 

We hadden u al verteld in een eerdere Aftrap dat we dit jaar 20 jaar bestaan en een groot aantal acties houden. De volgende actie die al van start gegaan is de lege flessen actie bij Deen.

Bij de automaat voor de lege flessen staat een kastje waarin u uw lege flessen bon kunt doen. Tot nu toe al een grandioos resultaat. In de eerste 2 weken hadden we al het mooie bedrag van € 266,80. Iedere dinsdag samen met Lida openen we het kastje en halen de bonnetjes eruit. Deze worden geteld en dit bedrag aan ons overgedragen. Met :onze leuze – we gaan voor een couveuse, hopen we dit jaar de baby afdeling van het district hospitaal in Kitale een flinke injectie te geven. Ze hebben niet alleen gebrek aan een couveuse maar willen ook heel graag een Röntgenapparaat – weegschalen – zuurstof apparaat- bloedsuiker onderzoek en nog vele kleine instrumenten. Al met al € 7000,00

 

WP 20160202 12 26 49 Pro 1024x577 Actueel Nieuws

 

Ook willen ze heel graag een speelzaal voor de wat oudere kinderen met poppen – auto en bouwmateriaal. Dus er is voor ons genoeg te regelen.

Als u op de Vrijmarkt loopt komt u ons zeker tegen met het spel; “KIP in een WIP”. Waarmee u een diepvrieskip, gesponsord door Frank de Slager, kunt winnen. Loop ons dus niet voorbij.

 

 

Deze week kreeg ik nog een brief van Father Joseph. Op dit moment regent het gelukkig, maar de oogst is al mislukt. Ze proberen weer nieuw zaad te pakken te krijgen maar of het allemaal nog lukt, we hopen het. De hongersnood is nu heel erg, er is bijna geen eten en als het er wel is, bijna niet te betalen. Er sterven dan ook veel mensen van de honger. En ze zijn ook erg vatbaar voor allerlei ziektes. Wonderlijk dat deze mensen ondanks hun problemen, zo ontzettend groot vertrouwen hebben in God. Alles zal goed komen zeggen ze !

 

Wij willen ze helpen –u doet toch mee????

 

Stg. Vrienden van Joseph, 21 april 2017.

*****************************************************************************************************************************************************************

Overal hoor en zie je de enorme problemen in Afrika vanwege de grote droogte. Ook in Kenia zijn er problemen omtrent het water. Er is te weinig regen dus het land is zo droog en dor, de gewassen die er nog staan zijn verdroogd. Hierdoor is de oogst mislukt, dus geen of weinig eten en dat betekent weer geen geld voor onderhoud – schoolgeld – of voedsel.

In heb de droogte ervaren, al kon ik in de winkel altijd wel flessen water kopen om te drinken. Father Folkert schreef mij dat er zelfs in Kisumu een paar dagen geen water aanwezig was. Gelukkig had zijn huisbaas nog een grote watertank en konden zij, ook al was het spaarzaam toch wassen – koken en douchen.

Gelukkig hebben we in de tijd dat ik er was weer 3 nieuwe waterprojecten kunnen verwezenlijken.

In St. Marks – Karara en Kipsigori. Al liep het een en ander af en toe tegen, toch is alles gelukt en hebben ook deze 3 dorpen schoon en helder water. We proberen ook hier mee door te gaan.

 

waterproject Karara 2017 Actueel Nieuws

U zult merken dat we heel actief zijn met allerlei projecten en dat is nodig. Als ik daar ben zie ik iedere keer weer dat ons werk daar zijn vruchten afwerpt, dat is het mooiste wat mij dan overkomt. Ook deze waterprojecten. Toen ik er kwam waren de putten met pompen bijna klaar, voor ik wegging was alles gerealiseerd en waren de mensen zo blij en dankbaar.

 

Ook de studenten zijn erg dankbaar dat ze gesponsord worden. Wel kreeg ik ook deze keer weer veel ouders die om schoolgeld vroegen voor hun kinderen. De studenten waren naar huis gestuurd omdat hun ouders het schoolgeld niet konden betalen. Het gaat je dan zo aan je hart omdat hier de kinderen zo gemakkelijk door gaan naar het voortgezet onderwijs. Daar wachten deze jongens en meisjes op hulp, hulp van ons. Misschien is het mogelijk dat u samen met uw familie – vrienden – sportteam of bedrijf een student kunnen sponsoren. De kosten voor de secundairy school (het voortgezet onderwijs) zijn voor 1 jaar € 600,- of te wel € 50,00 per maand. De opleiding duurt 4 jaar. We moeten deze jongens en meisjes niet dom houden, dat is ook niet goed voor de ontwikkeling van Kenya, We moeten ze helpen.

 

Jammer maar waar, gaat het niet zo goed met Father Joseph. Hij heeft veel problemen met zijn been en krijgt nu weer nieuwe warmtetherapie, om te kijken of dit misschien kan helpen. Toen ik er was merkte ik het al, korte stukjes met de auto, even een stukje lopen en dan weer verder, ’s avonds om 8 uur naar bed, hij was dan bekaf en als het kon ging hij ook ‘s middags nog even rusten. Het is nu helemaal vastgelopen en we hopen dat deze nieuwe therapie zal helpen.

 

U vergeet toch niet onze VASTENMAALTIJD a.s. ZONDAG 26 maart om half 6 in de Hoge Akker?

 

U moet zich wel opgeven, dan staat uw bordje klaar. Graag voor zaterdag 25 maart om 12.00 u.

 

Stg. Vrienden van Joseph, 24 maart 2017.

 

********************************************************************************************************************************************************

In de vorige Aftrap schreven wij u dat we u meer zouden vertellen over de acties die de MOV-groep samen met de Stichting zou ondernemen om geld op te halen voor de Vastenactie.

 

Dit jaar is door de MOV-groep van de parochie H. Jacobus de Meerdere in Tuitjenhorn gekozen voor een zgn “eigen doel”. Dit betekent dat de MOV-groep naar een doel heeft gezocht van een stichting in de eigen parochie met projecten in het buitenland. Zij kwamen uit bij de Stichting Vrienden van Joseph. Iets waar wij natuurlijk heel erg blij mee zijn!

 

Het project waar voor gekozen is, is gericht op jongeren die na een verblijf in de gevangenis de kans krijgen een nieuwe toekomst op te bouwen, St Joseph Cafasso Consolation House.

 

St. Joseph Cafasso Consolation House is u niet onbekend, omdat wij eerder acties voor dit centrum hebben gevoerd. Er wonen zo’n 15 á 20 jongens die voorbereid worden op terugkeer in de maatschappij. Dat gebeurt door scholing en het leren omgaan met allerlei landbouwtechnieken, Dit jaar wil men beginnen met een kippenfokkerij.

p1120644 1024x768 Actueel Nieuws

 

Er is geld nodig voor de aankoop van materialen voor de bouw van kippenhokken. Natuurlijk ook voor de aankoop van kippen en hanen, voedsel en medicijnen, om ervoor te zorgen dat de kippen gezond blijven en gezonde kuikens voortbrengen. En tenslotte leren de jongens slachten en verkopen van kippen, eieren en kuikens. Kortom een project dat zichzelf kan blijven bedruipen na een goede eerste investering.

 

 

 

De Stichting en de MOV-groep hebben in onderling overleg besloten om een drietal acties uit te zetten. Allereerst worden aan het begin van de Vasten op school de zgn. vastendoosjes uitgedeeld aan alle kinderen. Deze kunnen zij vullen met geld en vervolgens inleveren in een speciale doos op school. Ook worden de kinderen geïnformeerd over de actie. Deze actie duurt tot aan Pasen.

 

Tegen het einde van de Vasten ontvangen alle lezers van De Jacobsschelp een vastenzakje en kunnen dit vullen met een eigen bedrag. We willen de wijkcontactpersonen vragen deze weer op te halen, maar u kunt ze ook inleveren in de kerk of bij één van de leden van de Stichting.

 

Tenslotte organiseren wij een Vastenmaaltijd op zondag 29 maart in de St. Barbaraschool. De kosten bedragen slechts €5,– , omdat deze geheel wordt gesponsord door, Vezet, Jan Bruin en slagerij ‘t Hof van Blankendaal. De eenvoudige maaltijd bestaat uit boerenkool met worst en een toetje Door de sponsoring gaat uw bijdrage volledig naar het project! Wij zijn dan ook heel blij met deze sponsoring.

 

Mocht de afstand naar de St. Barbaraschool voor u een bezwaar zijn, dan komen wij u halen! Geeft u dit dan via onderstaand aanmeldformuliertje aan.

 

U kunt u aanmelden bij:

 

Bladstraat 5 bij Liesbeth Blommaart, tel.nr. 391403 en:

Dorpsstraat 5 bij Greet Bleeker, tel.nr. 06- 1279 7855

_________________________________________________________________________________

Naam:

Wij komen met ………….. personen

Adres

Telefoonnummer:

Ik wil  wel/niet  opgehaald worden voor de maaltijd

 

Stg. Vrienden van Joseph, 17 februari 2017

****************************************************************************************************************************************************************************************

 

 

****************************************************************************************************************************************************************

Vorige keer schreef mijn moeder dat zij zou vertrekken naar Kenia en als u dit leest is zij al bijna weer thuis. Tijdens haar reis bezoekt zij natuurlijk alle projecten waarmee de Stichting Vrienden van Joseph sponsorgeld geeft.

 

Allereerst heeft ze father Joseph heel blij gemaakt met de euro’s van de familie Karsten.

 

Daarna is zij druk geweest met te achterhalen waar de waterputten precies staan, die zijn gesponsord en of het er wel netjes uitziet. Ze zal de school in Kipsingori bezoeken, waar de laboratoriumlokalen gebouwd worden, om te kijken wanneer deze definitief geopend kan worden. Ze heeft de verschillende studenten bezocht, die door u gesponsord worden en heeft gesprekken met de directeuren van de scholen gevoerd. En natuurlijk is ze in het kader van ons 20 jarig bestaan in het ziekenhuis geweest en bij Cafasso House naast de gevangenis. Vooral dit laatste bezoek heeft indruk gemaakt.

 

Dit keer mocht ze namelijk ook de afdeling voor lang gestraften bezoeken. In het verleden zijn deze mensen ter dood veroordeeld, maar in Kenia is de doodstraf afgeschaft. Dit betekent dat deze gevangenen nu levenslang (en in Kenia is levenslang ook echt levenslang) gevangen zitten. Na uitgebreide controle van paspoort, een gedegen fouillering en het toewijzen van een cipier mocht ze de mannen bezoeken. Ondanks alles heerste er een goede sfeer en werd er gezongen en gedanst. Eigenlijk is er een wereld op zich ontstaan met rangorde en eigen werkzaamheden. Maar het idee dat deze mannen nooit meer buiten de muren komen, maakte het een heftig bezoek.

 

Het bezoek aan Cafasso House is dan ook een verademing. Dit doorgangshuis is namelijk helemaal gericht op de voorbereiding van jonge mannen op de terugkeer in de maatschappij. En dit is ook de plek die wij als Stichting sponsoren. In samenwerking met de MOV-groep gaan we dit doorgangshuis nu ook financieel ondersteunen bij het opzetten van een kippenfokkerij. Al het geld van de Vastenactie in de parochie dat dit jaar wordt opgehaald zal worden bestemd voor dit project. Dus niet aan één van de zeer goede doelen gekozen door de Vastenactie, maar voor een project van de Stichting Vrienden van Joseph!

 

In de volgende Aftrap zullen wij u precies vertellen wat er tijdens de Vastenactie door de MOV-groep en de Stichting allemaal zal worden ondernomen. Zet u alvast wel zondag 26 maart in uw agenda. Dan willen wij namelijk in de St. Barbaraschool een Vastenmaaltijd gaan organiseren. Heerlijke boerenkool met worst, waarover u dus volgende keer meer zult horen!

 

 

Stg. Vrienden van Joseph, 27 januari 2017

*************************************************************************************************************************************************************************

Zoals de meeste mensen bij het begin van een nieuw jaar goede voornemens maken hebben wij, de St. Vrienden van Joseph ook voor 2017 onze plannen gemaakt.

Zo willen wij in 2017 extra acties houden voor het District Hospital in Kitale. Dit i.v.m. ons 20 jarig bestaan als stichting. We willen graag zorgen dat er zeker één maar misschien wel twee nieuwe couveuses komen op de babyafdeling. Ook ga ik als ik in Kenia ben in gesprek met de directeur van deze afdeling om misschien nog meer voor de te vroeg geboren baby’s aan te schaffen of de afdeling op te knappen, want de leuze voor ons 20 jarig bestaan is:

 

ONZE LEUZE—- WE GAAN VOOR EEN COUVEUSE”.

 

En wij hopen dat we dat kunnen realiseren naast onze vaste projecten.

We willen ook door gaan met het realiseren van nieuwe  waterprojecten.

Het opstarten van een computerlokaal in de zwaarste gevangenis in Nairobi “ KAMITI” en onze lopende projecten zoals de straatkinderen – de doven school – Fadhili groep – studenten – Cafasso en  voor het eerst de JIRANI MWEMA Botwa Women group te blijven steunen.

kip2 Actueel Nieuws

 

Dit jaar gaan we samenwerken met de MOVgroep in Tuitjenhorn. Dat is de vastenactie die al jaren actief is in ons dorp. Door extra acties mag de MOV groep  in samenwerking met ons voor 3 jaar een eigen project indienen. We hebben gekozen om een Kippenfarm op te zetten voor Joseph Cafasso, zodat zij zichzelf via een businessplan in een paar jaar kunnen ontwikkelen als een rendabel bedrijf en helemaal zelfsupporting.

Zo gaan we tijdens de Vastentijd een sobere maaltijd organiseren, om aan te geven dat we hier best iets minder kunnen doen, om andere mensen die geen of weinig eten hebben te helpen.

Ik hoor u al zeggen, “we kunnen toch geen eten brengen,” Dat klopt, maar door zelf iets soberder te eten houden we wel wat geld over om hen te helpen. U hoort de komende tijd wel meer over de Vastenactie i.s.w.m. de MOV groep.

De hutjes achter in de kerk hebben tijdens de Kerstdagen het mooie bedrag van ruim € 130,00 opgeleverd. Zo ziet u:

Vele Kleintjes maken toch weer een grote.”

Hartelijk dank daarvoor.

 

Zelf hoop ik eind van de maand weer naar Kenia te gaan om onze projecten en de studenten te bezoeken. De uitslagen van de eindemens zijn er al en we kunnen trots zijn dat Martha een van onze gesponsorde studenten zo’n goede lijst had dat ze naar de Universiteit kan. Of dat financieel gaat lukken moeten we bekijken als ik daar ben. Maar ze kan echt heel goed leren. Dus houden we hoop.

 

Stg. Vrienden van Joseph, 13 januari 2017

************************************************************************************************************************************************************************

Deze Aftrap is alweer de laatste van het jaar.

 

Als we dan terugkijken op wat wij samen met u hebben gepresteerd in het gebied waar Father Folkert Kruis werkte, maar nog steeds een oogje in het zeil houdt en Father Joseph Kimotho in zijn gebied heel actief is en veel voor ons betekent met name voor het regelen van alle financiën, mogen we heel blij en trots zijn dat alles daar zo goed verloopt.

 

Terug kijkend naar onze projecten zijn we goed gestemd. In 2016 hebben we toch weer 2 waterprojecten kunnen realiseren en is het laboratorium lokaal in Kipsingori echt bijna klaar.

Dit waren wel de twee grootste klussen. Maar ook in Cafasso hebben we een slaapzaal gerealiseerd met bedden – matrassen en dekens. Bij de St. Francis Nursery School konden we een grote watertank plaatsen en voor onze straatkinderen hebben we tandpasta – desinfecterende zeep en gezorgd voor mais en bonen voor de maaltijden.

WP 20160202 15 41 15 Pro 1024x839 Actueel Nieuws

De Fadhiligroep hebben we blij gemaakt met geld voor medicijnen – voedsel en kleding, wat ze kopen op de markt. 2e hands maar meestal heel goed.

De Single Mothers hebben we dit jaar voor het laatst gesponsord. Na 15 jaar kunnen ze nu op hun eigen benen staan. In de loop der jaren hebben we tenten en stoelen gegeven voor de verhuur en grote pannen – borden en bekers voor het bereiden van maaltijden bij grote evenementen zoals begrafenissen. Een mooi resultaat waar wij en hun blij mee zijn. We houden natuurlijk contact met hen.

Tot slot onze 7 studenten, waarvan 3 gehandicapt. Via ons betalen hun sponsors schoolgeld voor de High school of colleges. Wij maar zeker de studenten zijn ze erg dankbaar voor wat deze sponsors voor hen doen.

U ziet dat we samen met U niet stilgezeten hebben en zo toch heel wat projecten hebben kunnen helpen en realiseren.

 

Volgend jaar tijdens ons 20 jarig bestaan willen wij ons nog meer inzetten voor de projecten en de beide Fathers. Zij hebben allemaal onze hulp hard nodig.

Hopelijk blijft u ons helpen. Want alleen kunnen wij het niet.

 

Bent u rond de feestdagen in de kerk vergeet dan onze hutjes niet achter in de kerk.. Uw kleingeld is voor ons heel veel waard. Want weet wel onze motto is: Vele kleintjes maken één grote!

 

Wij wensen U allemaal sfeervolle Kerstdagen en een gezond en vredevol 2017.

 

Stichting Vrienden van Joseph, 17 december 2016

*****************************************************************************************************************************************************************************************************

Dat ik u de vorige keer schreef dat alles goed verliep kan ook een keerzijde hebben.

Deze week kreeg ik een email van Naomi. Ze zit in de 2e klas van een opleiding voor secretaresse. Een opleiding die 3 jaar duurt. Weken geleden, net bij het begin van haar stage, werd ze ziek. Malaria. In Kenia komt dat vaker voor en zijn er medicijnen die, als je er op tijd bij bent, goed helpen. Ze was nog niet beter of ze kreeg tyfus, een erge besmettelijke ziekte, dat komt waarschijnlijk omdat het daar niet zo hygiënisch is, weer iets waar je niet blij van wordt. Weer niet naar stage en naar school. Tot slot, ze heeft natuurlijk geen of weinig weerstand meer, kwam daar een flinke griep over heen met gevolg weer thuis en in bed. Als je dan weet dat je € 0,50 betaald voor 1 paracetamol dan is het enige wat je kan doen uitzieken. Al met al een triest verhaal. Wat het ergste is, het was niet de eerste keer dat ze ziek werd en ze heeft ook nog die gebroken heup van lang geleden waar ze nodig aan geopereerd moet worden. Al met al één en al narigheid. Nu moet ze het 2e jaar en de stage overdoen.

Pech voor haar en voor onze sponsors.

Als ik haar straks ontmoet zullen we eens kijken hoe we haar weer op de been krijgen.

 

phylis Naomi2 Actueel Nieuws

 

 

Deze week hebben we ook weer al het schoolgeld dat door sponsors gegeven wordt voor de studenten, overgemaakt voor het eerste trimester van 2017. Als het schoolgeld niet voor 1 januari op de scholen is mogen de studenten niet op school verschijnen. Komen ze toch dan worden ze rechtstreeks terug gestuurd naar huis tot het betaald is.

 

Als Father Joseph het geld binnen heeft, gaat hij alle schoolgelden rechtstreeks overmaken naar de scholen, zodat dat geen problemen oplevert.

 

Ze hebben nu allemaal vakantie en bereiden zich voor op Kerstmis. Dat vieren ze altijd met de hele familie. Ze reizen dan overal naar toe om op deze 1ste Kerstdag samen te zijn. Samen te zingen te dansen en te eten. Als het lukt hebben ze dan nog een kippetje – schaap of geit op tafel. Met natuurlijk oegali en skoemawiki. Het voedsel van iedere dag.

 

Allemaal een fijn St. Nicolaas weekend. Geniet ervan!

 

Stg. Vrienden van Joseph, 3 december 2016

***********************************************************************************************************************************************************************************************************

Het contact met Kenia gaat heel goed, men houdt ons goed op de hoogte van het wel en wee van ons werk bij onze projecten. Zo is de aannemer Benjamin druk bezig met de afbouw van ons scheikunde en natuurkunde lokaal in Kipsingori.

De buitenkant is klaar de deuren en ramen zitten erin en ze zijn nu heel druk bezig met het maken van de speciale tafels. Op de foto kunt u zien dat de muurtjes er al staan, daar worden tafels op gestort en afgewerkt met tegeltjes. In die tafels zit een gootsteen en aansluiting voor gas – water en elektriciteit zodat de studenten al hun proeven kunnen doen. Dankzij uw hulp.

P1020547 1024x768 Actueel NieuwsJammer dat ze nu voor 3 weken het terrein moeten verlaten. Er zijn eindexamens van de high schools en dan mag er niemand op het terrein komen. Ook mogen er geen mensen van het terrein af. Het is afgesloten met een grote poort en er staat een politieman die het geheel in de gaten houdt. Dit in verband met fraude. Zelf stond ik ook een keer voor de poort maar wat ik ook probeerde het lukte niet. Ik kwam er niet in.

Toch heeft de aannemer beloofd dat hij in februari als ik er ben het lokaal klaar heeft, zodat ik namens onze Stichting aanwezig kan zijn, samen met de beide Fathers bij de opening. Een heel gebeuren met zang dans, maar eerst een Eucharistieviering voorgegaan door de bisschop met vele priesters van het Bisdom. Daarna is de opening waarna de klas ingezegend wordt en door alle belangrijke personen een boom geplant wordt. Er worden dan vele speeches gehouden soms heel lang en dit wordt afgewisseld met zang en dans. Waarna er voor iedereen gekookt is: Ogali en skoemawiki. (Mais pap met groene groenten). Er zijn dan honderden mensen die mee eten, want ja een gratis maaltje gaat er wel in. Iedereen eet dan buiten lekker in het gras. U hoort hier zeker nog meer van. Zo gauw alles klaar is. We mochten dit ok al mee maken in Botwa toen dat lokaal geopend werd.

 

St. Vrienden van Joseph, 19 november 2016

 

**************************************************************************************************************************************************************************

 

Het is niet te geloven, het is alweer november. Als ik dan terug denk zo’n 19 jaar geleden kregen wij de St. Vrienden van Joseph toestemming van het toenmalige parochiebestuur om in onze Parochie te starten met een foundationorganisatie.

Pastoor J. Timmer startte deze groep om Father Joseph Kimotho zijn grote vriend te helpen met zijn werk in de parochie “ Our Lady of Fatima” in Moiben.

Dit betekent voor onze Stichting dat we in 1997 20 jaar bestaan. En u weet dat we in deze 20 jaar met uw financiële hulp heel veel hebben kunnen doen voor de medemens in Kenia.

 

In het stukje van 1 november 1997 schrijft pastoor J. Timmer:

 

Pastoor Timmer 741x1024 Actueel Nieuws

 

 

 

 

“Mijn goede vriend Joseph Kimotho is inmiddels weer vertrokken naar zijn parochie in Kenya en we zullen af en toe van hem horen maar nogmaals wil hij u heel erg bedanken voor wat u voor hem heeft gedaan en inmiddels hebben wij als parochie toegezegd hem te blijven gedenken in zijn werk, daarvoor is een commissie in het leven geroepen waar van de naam misschien zal zijn Vrienden van Joseph en daarmee hem wat helpen”

Dit was het eerste stukje over onze Stichting.

 

 

 

Dat is dus volgend jaar 20 jaar geleden. En we werken nog steeds met veel enthousiasme samen met u, voor de mensen die veel minder bedeeld zijn. Het komend jaar gaan we er een actie jaar van maken met allerlei evenementen en acties. Daar hoort u zeker regelmatig meer van.

 

 

 

 

We willen samen met het Vastenactiecomité een project opzetten om een grote kippenfarm op te richten in Cafasso. Dit doen we door:

Een eenvoudige maaltijd serveren omdat het vasten is.

De vastenzakjes en vastendoosjes voor school uitdelen en met Koningsdag “Het spel: Kip in een wip “samen met U spelen als afsluiting van de vastenactie.

Dan starten we met Hemelvaartsdag met de grote actie t.g.v. ons 20 jarig bestaan met de fietstocht.

Met onze grote actie willen we de kinderafdeling van het District ziekenhuis in Kitale helpen.

Een nieuwe couveuse is daar hard nodig.

De eerste Communiegroep heeft al aangegeven weer een project van ons te willen steunen ook dat wordt dan de 20ste keer. Geweldig dat jullie dat iedere keer weer doen.

De volgende keer weer meer van onze acties, maar het wordt een feest het hele jaar.

 

Nu veel dank omdat u de hutjes in de kerk niet meer vergeet.! U weet: Vele kleintjes-maken één grote.

 

 

St. Vrienden van Joseph, 5 november 2016

**************************************************************************************************************************************************************************

 

Wat loopt het toch fantastisch goed met onze projecten. Waren we vorige week blij met het feit dat het dak erop zit op ons laboratorium lokaal, nu kreeg ik een mailtje van de baas van de waterprojecten in Kenia, Robert Engunza dat er een bordje geplaatst is bij de nieuwe pomp in St. Marks, om te laten zien dat we deze pomp samen betaald hebben, Wesley Korir de MP van dat gebied en de St. Vrienden van Joseph. Voor de studenten geen 2 km meer lopen voor water om je kleren te wassen, jezelf een frisse wasbeurt te geven,( want de douchen moeten nog komen, ) maar water op het terrein van de school is ook al een hele goede stap in de goede richting. En zo is de pomp bij de school in Karara ook al aardig gevorderd. Als ik er in januari weer heen ga zal ik zeker deze twee projecten bezoeken en kijken of alles klopt.

bord donatie 2016 St. Marks 1024x768 Actueel Nieuws

 

Ook de andere projecten die we jaarlijks sponsoren gaan goed. St. Don Bosch het tehuis voor staatkinderen heeft een nieuwe directeur het is Dorcas. Zij is al jaren aan dit tehuis verbonden en het is een hele goede directrice. Ik ken haar al vanaf de dag dat ik daar samen met haar een kleuterklas opgezet hebt, Toen hebben we fijn samengewerkt en ik weet zeker dat het nu weer gaat lukken.

 

 

De komende maanden komen er weer verzoeken binnen om onze projecten te sponsoren en dan moeten we goed uitkijken of en aan wie we extra geld overmaken, natuurlijk weer via Father Joseph Kimotho, die voor ons op voortreffelijke wijze de financiën in Kenia regelt.

 

 

Ik hoop dat ik u de volgende keer kan vertellen hoe het gaat in Kaplamai, Father Kruis wilde er deze week heen, maar zijn auto staat in de garage. Dus heeft hij huisarrest. Hopelijk valt de reparatie mee.

Dit werk kunnen we alleen maar doen door uw hulp groot en klein.

Daarom vergeet onze hutjes in de kerk niet: Nog steeds geld onze slogan

 

“ VELE KLEINTJE MAKEN EEN GROTE.”

 

St. Vrienden van Joseph, 22 oktober 2016

 

**************************************************************************************************************************************************************************

 

HOERA! HET DANK ZIT EROP!.

Dat goede bericht kregen we afgelopen week uit Kenia. Na wat troebels was het geld via de Wilde Ganzen  toch aangekomen bij ons partnercomité het Bisdom Kitale in Kenia.

Father Kruis was na zijn aankomst in Kenia na een week naar Kitale gereden om te kijken hoe het zat met het geld dat aangevuld door de Wilde Ganzen aangekomen moest zijn. Dat klopte.Hij vroeg de Aannemer Benjamin Safuna te komen om een plan van aanpak te maken en zo in 3 fases de bouw te realiseren. Het eerste gedeelte is nu klaar. Het dak zit erop!

Volgende week begint de aannemer aan de ramen en deuren. Dan is het wind en water dicht en kan hij als laatste de inrichting realiseren. Hij heeft mij beloofd het eind januari op te leveren zodat we het begin februari als ik daar waarschijnlijk ben het officieel te openen. Dat wordt weer een groot feest.

 

Als goede doel nummer 2 kreeg ik de foto’s van de realisering van de waterprojecten, 2 nieuwe waterputten. Eén bij de St. Marks Highschool voor meisjes en de tweede bij de lagere school in Karara.

Beide in de parochies van Kaplamai in Cheregani hills  de plaats waar Father Folkert kruis ruim 10 jaar gewerkt heeft. Men boort daar de putten bij de scholen zodat de leerlingen het water mee naar huis kunnen nemen als de lessen ten einde zijn.

Dit geld kregen we van een goede sponsor en van het Huygenscollege uit Heerhugowaard. Vanuit onze stichting kunnen we niet alles doen en daarom zijn we heel dankbaar aan de mensen die ons extra helpen. Water is en blijft heel erg nodig.

 

Ook hadden we deze week een vergadering met de St. Vrienden van Joseph en mochten wij Mariosé Huits als nieuw lid van onze stichting welkom heten, we zijn heel blij met haar inbreng, wat fris bloed in de organisatie kan geen kwaad na bijna 20 jaar bezig te zijn voor Kenia projecten. Zij is er een paar jaar terug geweest en weet hoe het werkt in Kenia en dat je geduld moet hebben met alles wat je daar wilt realiseren Ook hopen we dat nog meer jonge mensen zich aansluiten bij onze groep zodat ons werk nog jaren voortgezet kan worden.

Wij hopen en vertrouwen op uw hulp. Daarom, a.u.b., vergeet als u in de kerk komt de hutjes niet.

 

Uw kleine geld is voor ons veel waard. Want ons motto is nog steeds:

 

IMG 20161001 WA0011 1024x614 Actueel Nieuws

VELE KLEINTJES – MAKEN EEN GROTE !

 

St. Vrienden van Joseph, 8 oktober 2016

 

Hierbij een foto van de realisering van het waterproject in Karara op de lagere school aldaar.

 

 

*****************************************************************************************************************************

Het is gebruikelijk dat u in ons dorpsblad een stukje leest van onze voorzitter, mevrouw Liesbeth Blommaart. Dat doet zij altijd trouw en afgelopen keer heeft zij de pen, eenmalig, aan mij overgegeven. Dit om en stukje te schrijven over mijn deelname aan de 100ste Vierdaagse van Nijmegen. Ik ben dit echter, jammerlijk, vergeten en daarom miste u het gebruikelijke stukje in de Aftrap van begin september. Ik ga dat bij deze rechtzetten, al lijkt het ietwat op mosterd na de maaltijd.

 

In onze laatste vergadering hebben wij besloten om van de Vierdaagse een sponsortocht te maken. Wij hebben een aantal T-shirts laten bedrukken om onze Stichting nog wat meer uit te dragen. En met “onze” Stichting bedoel ik echt alle inwoners van Tuitjenhorn en omstreken. En zelfs buiten onze regio. Wij ondervinden heel veel steun van u allemaal en daar zijn wij en de mensen in Kenya zeer dankbaar voor. Deze T-shirts gaan wij gebruiken bij al onze acties voor onze projecten in Kenya.

 

Theo Tesselaar 4 Daagse Nijmegen 23 07 2016 680x1024 Actueel Nieuws

 

 

De Vierdaagse van Nijmegen was voor mij en mijn vrouw enorm speciaal. Deze editie had een speciale afstand, nl. 55 km. Ik vond dat bijzonder en daarom had ik mij voor deze afstand ingeschreven. Het was echter toch wat zwaarder dan ik me had voorgesteld. De dinsdag en vooral de woensdag was het zeer warm met weinig wind en dan zijn de laatste 15 km heel lang. Je loopt ook niet meer in je eigen tempo vanwege de enorme deelname. De woensdag was ik boekie zoek, maar gelukkig herstelde ik weer. Donderdag (Zevenheuvelen) was een goede dag en de afsluitende dag regende het enorm. Maar ik kwam met een zonnetje over de finish met, natuurlijk, een aantal gladiolen.

 

Ik wil, mede namens ons bestuur, al “mijn” sponsors heel hartelijk bedanken. U weet allen dat wij met uw bijdrage goede dingen doen in Kenya. Het meest waardevolle vind ik nog altijd, dat er geen dubbeltje aan de strijkstok blijft hangen. Wij betalen alles rond het werk in Kenya zelf, tot aan de postzegels aan toe. Uw geld wordt echt goed besteed. Nogmaals mijn dank, ook voor de ondersteunde woorden richting de Vierdaagse. Ook dat heeft mij er doorheen geholpen.

 

Hartelijke groet,

 

Theo Tesselaar,  23 september 2016

 

***********************************************************************************************************************************************************************************************

De vakantie zit er weer op al is er natuurlijk wel weer het een en ander gebeurd. Zo zat ik vanmiddag gekluisterd aan de T.V. Onze grote vriend uit Kenia, Wesly Korir, liep samen met heel veel andere atleten de marathon in Rio. De eerste 30 km. liep Wesley Korir heel goed bij de kopgroep. Regelmatig werd zijn naam genoemd en dan is het leuk als je iemand kent waar je ook nog in Kenia mee samenwerkt. Jammer dat we hem op het eind niet meer zagen, maar hulde aan de lopers uit Kenia, zeker aan Kipchoge die deze marathon won. Er zijn meer prestaties geleverd in deze vakantie en wel door onze THEO die in Nijmegen de 4x 55 km liep in enorm warm weer. Hij heeft het uit gelopen en in totaal € 492,- bijeen gelopen als sponsortocht voor onze projecten in Kenia. Theo bedankt! Geweldig hoor. Ook hulde aan de andere lopers van de vierdaagse, want het was een zware tocht.

 

De beide Fathers Joseph Kimotho en Folkert Kruis waren samen voor 2 weken hier, gingen voor in de kerk en in het St. Jozefpark. U bent ze zeker tegengekomen.

Father Joseph is nu in Duitsland waar hij probeert hulp te krijgen bij de Duitse artsen voor zijn rug, want zijn conditie wordt er niet beter op. Father Kruis geniet van een welverdiende vakantie die hij nu echt heeft. Eindelijk met pensioen en dan mag je na 55 jaar hard werken als missionaris en bijna 81 jaar wel vakantie vieren, en dat heeft hij gedaan. Met heel veel dank aan de Fa. P. Hoogeboom die hem een leuk autootje  te leen gaven, op diesel, dus reed hij heel voordelig en dat stond hem wel aan.

 

De beide Fathers kwamen niet zonder problemen naar Europa.

Zij hadden 2 dringende vragen om schoolgeld voor 2 studenten.

Dennis die dit jaar al op het voortgezet onderwijs zit had een sponsor waar hij heel blij mee was. Doch door omstandigheden was het voor deze persoon niet mogelijk Dennis nog langer te sponsoren, dat betekent voor hem dat hij als er geen sponsor gevonden is hij met december van school moet en niet verder kan studeren. Het gaat om een bedrag tussen de € 400,00 en € 500,00 per jaar, alleen schoolgeld. Dat is dan nog voor 3 jaar daarna kan hij naar de Universiteit en krijgt een beurs of lening. Misschien kunt u met een familie, een groep sporters of vrienden en vriendinnen deze jongen helpen.

Voor een meisje die met januari naar het voortgezet onderwijs gaat geldt hetzelfde. Ze kan goed leren maar de ouders kunnen het schoolgeld niet bij elkaar krijgen. Het is toch jammer dat deze 2 studenten door financiële problemen hun studie niet af kunnen maken.

 

Wie weet heeft U de oplossing!

 

St. Vrienden van Joseph, 26 augustus 2016.

*********************************************************************************************************************************************************************************************

In de vorige Aftrap heeft u kunnen lezen dat we het geld voor de bouw van het scheikunde lokaal voor Kipsingori bij elkaar hebben en dat is ook zo, maar alleen voor de afbouw van het lokaal. Nu gaan we weer sparen voor de inrichting met speciale tafels inclusief water en gasaansluiting voor de proeven. En verder microscopen en materiaal voor de proeven uit te voeren, dus we zijn nog niet klaar.

Daarom gaat Theo tijdens de komende 100ste Vierdaagse van Nijmegen 55 km per dag lopen dat is 220 km in vier dagen als sponsortocht voor onze stichting.

Wij hopen dat u hem op deze bijzondere dagen voor deze fantastisch uitdaging wilt sponsoren. Dit kunt dit doen door een storting op de rekening van de St. Vrienden van Joseph

NL28 RABO 0155 99 30 11 onder vermelding van 100ste vierdaagse Theo.

Zijn vrouw gaat met hem mee en zoals ze zelf zegt voor de gezelligheid, maar ze zal best goed op hem passen. Theo bedankt voor deze geste, jij weet als geen ander hoeveel geld er nodig is voor onze projecten.
Rabo Fietstocht 09 06 2012 Actueel Nieuws

 

Ook hebben we geld gekregen voor 2 waterputten, deze worden binnenkort geslagen, in 2 kleine dorpjes in de omgeving van Kaplamai. Een in Carara dicht bij een lagere school zodat de kinderen schoon water mee kunnen nemen als ze na huis gaan, de tweede bij de St. Mark highschool in Cheregani. Hier geldt het zelfde. Mooie resultaten waar we heel dankbaar voor zijn.

 

De vakantie komt eraan en u heeft Father Folkert Kruis allang in ons dorp gezien, eind juli komt ook Father Joseph Kimotho voor 2 weken naar Tuitjenhorn. Hij had nog steeds een ticket van Nanda die hij dit jaar verzilverde. Op 7 augustus gaan ze beide voor in de Eucharistieviering om half 10 in de kerk. Een bijzonder gebeuren waarin wij dankbaar gedenken dat Father Folkert Kruis 55 jaar geleden tot Priester is gewijd. Na afloop van de viering drinken we met elkaar een kopje koffie.

 

Het laatste maar zeker heel belangrijk hopen we in de vakantie samen nog 2 avonden bollen te pellen om zo onze kas weer te spekken. De datums zijn nog niet bekend, maar onze vaste pellers krijgen zo gauw als wij het weten een berichtje. Mocht u horen dat we pellen en u wilt ook helpen, dan bent u altijd van harte welkom.

 

Tot slot wensen wij u een fijne vakantie. Geniet ervan en allemaal weer een gezonde thuiskomst.

 

St. Vrienden van Joseph, 1 juli 2016.

 

***************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

De afgelopen week is er weer van alles gebeurd. Zo hebben we maandagmiddag voor de laatste keer dit jaar het mooie kastje voor de statiegeldbonnetje geleegd bij supermarkt DEEN waar we 2 maanden lang deze bonnetjes mochten sparen. U deed ze spontaan in het kastje en zo kwamen we na 2 maanden tot het mooie bedrag van € 822,40. Fantastisch. Mede namens Father Folkert Kruis die toevallig in Tuitjenhorn was en de bonnetjes in ontvangst nam, heel veel dank voor uw spontane hulp. Ook heel veel dank aan de bedrijfsleider van deze supermarkt Dhr. De Vries voor zijn medewerking, geweldig! Dit is weer een mooie bijdrage voor de bouw van het Scheikunde en biologielokaal van de St. Maryhighschool in Kipsingori. Door deze acties komen we steeds dichter bij het bedrag wat we nodig hebben voor de afbouw van dit lokaal.

 

P1150864 Actueel NieuwsKopie 2 van Logo ganzen links RBP Actueel Nieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag fietsten we met 10 vrijwilligers/sters mee aan de Rabosponsortocht. Ook dit was weer om onze kas te spekken waardoor we steeds dichter bij de afbouw komen van dit lokaal. Het was een prachtig rondje, veilig uitgezet. Dank daarvoor aan de Rabobank. Al met al heel goed verzorgd en geregeld. Hulde.

 

Als slot van dit stukje werden we vrijdagavond verrast. Daar stond een dame op de stoep met een plasticzakje met kleingeld. Ik werd er een beetje emotioneel van, het was n.l. van haar overleden moeder. Zij spaarde al jaren het kleine geld en af en toe bracht ze dat dan. Nu stond daar haar dochter met ook zo’n zakje. Geweldig! Het gaat bij ons niet om het vele, maar dat mensen zo meeleven is toch fantastisch. Dank aan deze familie die doorgingen in de gedachten van hun moeder.

 

 

U ziet het, ons motto blijft nog steeds: “ Vele kleintjes maken een grote!

 

Groeten van, St. Vrienden van Joseph, 17 juni 2016.

 

 

 

**************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Deze week zaten we achter de computer om te proberen wat sponsors te zoeken voor het laboratoriumlokaal van de St. Mary High School voor meisjes in Kipsingori toen er een mailtje binnen kwam van het Huygens College in Heerhugowaard. Ze hadden een waterproject gehouden op school en wilde het geld wat over was, sturen naar een waterproject. Hun aandacht viel op onze stichting vanwege onze waterprojecten in Kenia. Direct hebben we gebeld naar dit college en ze wilde dit bedrag toezeggen voor een van onze waterprojecten in Kenia.

 

Wat een verrassing!

 

We hebben gebeld naar Wesly Korir, de Member of the parlement die de waterprojecten in Kenia regelt. Samen met onze Stichting hebben we een paar jaar geleden een boor aangeschaft om waterputten te maken. Zo hebben we al meer dan 6 putten geslagen met alle voorzieningen die erbij horen en een aantal grote water tanken gekocht om het water op te slaan. U ziet dus dat ook dit project onze volle aandacht heeft. Wesley Korir was heel blij toen hij hoorde dat we weer geld gekregen hadden voor een waterproject. Met de gift van deze school en nog een gift kunnen we weer 2 putten slaan. Hij heeft op dit moment 2 dorpjes die heel snel water nodig hebben omdat het in die gebieden erg droog is. Ik hoop dat hij gauw de begroting stuurt dus dat ze daar snel kunnen beginnen.

WP 20160204 14 05 49 Pro 1024x577 Actueel Nieuws
Verder krijgen we langzaam maar zeker het geld voor het laboratoriumlokaal bij elkaar zodat we hopelijk eind dit jaar met de afbouw van dit lokaal te kunnen beginnen. We hopen begin volgend jaar dit lokaal te openen.

 

U zult waarschijnlijk Father Folkert Kruis al gezien hebben, nu hij gepensioneerd is heeft hij wat meer tijd om zijn familie en kennissen te bezoeken. U zult hem dus regelmatig ook in Tuitjenhorn tegenkomen. Wij wensen hem een fijne vakantie toe.

 

 

St. Vrienden van Joseph, 3 juni 2016.

***************************************************************************************************************************************************************************************************************

Hemelvaart is alweer voorbij en we boften geweldig met het weer tijdens onze sponsortocht voor onze stichting. Precies honderd deelnemers en deelneemsters kwamen aan de start voor de

3e Hemelvaart sponsortocht. Geweldig! Met een mooie route door de bollenvelden was het heerlijk fietsen, al was het oversteken van de snelweg soms een probleem, daar zullen we volgend jaar zeker rekening mee houden. We blijven dan aan deze kant van het kanaal. Maar met een kopje koffie of thee was het feest compleet en dit probleem gauw vergeten.

Heel veel dank aan de familie Hoorn voor hun sponsoring.

Ook dank aan Aris die weer de sportzaal voor ons opende zodat we een goede startplaats hadden.

 

fietstocht2016 Actueel Nieuws

 

 

Al met al weer een prachtig resultaat. We zijn er trots op. De oudste fietser was 90 jaar de jongste voor op de fiets bij papa 9 maanden. Zo ziet u oud en jong zetten zich in voor de bouw van dit Laboratoriumlokaal.

 

 

 

 

 

 

In totaal waren de inkomsten ook heel goed. € 500,- van de fietsers/ sters daarbij nog een aantal giften in totaal € 80,- Fantastisch toch.                     Bedankt allemaal.

 

 

Net werd ik opgebeld door de directeur van de school. Zij vroeg om geld want er waren al een tijdje hevige regenbuien, zo erg dat de aanbouw zijnde laboratoriumlokaal op instorten stond. Ik kon haar niet helpen. Eerst moet al het geld bij elkaar zijn, dus € 20.000,-  dan legt de Wilde Ganzen er nog € 18.000 bij en dan gaat het geld in een keer naar de school. Ik adviseerde haar de M.P. Wesley Korir te bellen, misschien kan hij alvast het geld geven.

Het klopt wel, waar op sommige plaatsen hevige droogte is, zijn er in Kenia hevige regenbuien en zelf zo erg dat de oogst daar lijkt te mislukken door de regen en op andere plaatsen lijkt de oogst te mislukken door de droogte. Ook heeft u in de krant kunnen lezen dat in Nairobi een flatgebouw is ingestort door al het water.

 

In juni doen we nog mee aan de RABOfietstocht en dan nog het bollen pellen. Dan is het vakantie en gaan we op zoek naar nieuwe acties zodat het laboratoriumlokaal begin volgend jaar geopend kan worden.

 

Als u helpt zal het zeker lukken. SAMEN STERK! Want “vele kleintjes maken één grote”, is en blijft ons motto.

 

St. Vrienden van Joseph, 20 mei 2016

***********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

De Konigsmarkt is weer voorbij en dankzij de goede organisatie van het Oranjecomité is het weer een prachtige dag geworden.

Jammer van het slechte weer, wat achteraf nog wel weer meeviel want er kwamen ondanks de kou nog velen naar het Ahoj waar het druk, maar wel reuze gezellig was. Door een aantal mooie giften en de verkoop van onze Keniaspulletjes waren we dik tevreden en zijn er weer heel wat stenen voor de bouw bij elkaar gebracht. Daarvoor heel veel dank!

WP 20160203 15 15 15 Pro Actueel Nieuws

 

Ook de inzameling van de statiegeldbonnetjes gaat heel goed. U heeft nu al 4 weken de bonnetjes gedoneerd en de actie gaat geweldig. We mogen tot 1 juni uw bonnetjes innen en daar zijn we de Supermarkt DEEN heel dankbaar voor. Als we het samen nog een maandje volhouden zijn misschien de laatste stenen bij elkaar gebracht. Alvast heel veel dank voor uw medewerking.

 

 

 

 

 Actueel Nieuws

 

Donderdag is het Hemelvaartsdag en houden we voor de 3e keer de sponsorfietstocht. Altijd een gezellig ritje met onderweg een lekker kopje koffie of thee. Daarover hoort u zeker de volgende keer.

 

 

 

 

 

 

Vanuit Kenia is er op dit moment weinig nieuws, eind van de maand hoopt Father Kruis weer voor een tijdje naar Nederland te komen. Hij kan nu op zijn 80ste eindelijk genieten van zijn wel verdiende pensioen.

 

Wij gaan door met “SAMEN TE BOUWEN AAN DE TOEKOMST VAN ONZE STUDENTEN.”

 

St. Vrienden van Joseph, 6 mei 2016
**************************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

 

**************************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

Deze keer is er heel wat nieuws te vertellen. Op de eerste plaats de statiegeldbonnetjes, dankzij uw hulp wordt deze actie ook weer een succes. Met dank aan de supermarkt Deen mogen wij tot 1 juni uw bonnetjes in ontvangst nemen. Blijf dus lekker doorgaan met uw statiegeldbonnetje in het glazen kistje te doen. Wekelijks legen we deze, anders is het wel heel veel werk om ze in te scannen.

 

Dan is volgende week met Koningsdag weer de vrijmarkt, ook daar kunt u ons weer vinden, met de bekende flesjes water. Ieder flesje staat voor één steen voor de bouw van het laboratoriumlokaal.

We hopen dat u ook dit jaar weer meewerkt aan de bouw van dit lokaal..

Tevens is ons assortiment uitgebreid met eigengemaakte bramenjam en kaarten uit Afrika. Ook zijn onze Keniaanse spullen nog steeds op onze kraam.

 

Dan is Hemelvaartsdag dit jaar heel vroeg op 5 mei. Toch hopen we, dat we weer met zijn allen op de fiets stappen om stenen bij elkaar te trappen voor ons laboratoriumlokaal. We moeten dit jaar het geld bijeen zien te krijgen, dus help ons en fiets met ons mee, voor € 5,00 krijgt u de route met een flesje water en onderweg staat de koffie of thee weer voor u klaar. Voor de kinderen is het € 2,00.

Wij rekenen op U.
Het allerlaatste maar niet het minste nieuws is de actie van de 1e Communicantjes. Samen met alle kinderen van groep 4 hebben zij rond Pasen eitjes verkocht voor de baby’tjes in het ziekenhuis in Kitale. Zondag 17 april was voor hun de grote dag. Tijdens de viering in de kerk mochten wij een prachtige cheque van € 450,00 ontvangen. Geweldig! Heel veel dank voor deze mooie actie, ook aan de dames van de 1e Communiegroep en de juffen van de school voor hun hulp en organisatie.Cheque 1e Communie 2016 1024x682 Actueel Nieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij hopen u op een van onze acties te mogen begroeten, Want ons devies is en blijft:

Vele kleintjes, maken één grote!

 

Stichting Vrienden van Joseph, 22 april 2016
*************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Op facebook heeft u misschien al gelezen dat we gestart zijn met een nieuwe actie.

We sparen nu statiegeldbonnetjes van de DEEN.

Dankzij de welwillende medewerking van supermarkt Deen, zijn wij een nieuwe actie gestart om geld in te zamelen voor een laboratorium lokaal in Kipsingori.

De meisjes op de St. Mary Highschool aldaar, kunnen nu geen examen doen in exacte vakken omdat hiervoor de mogelijkheden ontbreken op deze school.

Deze school is gestart in 2008 door Father Folkert Kruis, omdat het voor meisjes nog steeds moeilijk

is te mogen en kunnen studeren. Ook onderwijs aan meisjes is heel belangrijk. Door de jeugd te laten studeren gaat ook dit land langzaam maar zeker vooruit.

Vanaf 2 april 2016 kunt u uw statiegeldbonnetjes deponeren in de bonnenbak, die links van de lege flessenautomaat staat.

Ook hier is weer ons devies: Vele kleintjes maken één grote.”

 

 

 Actueel Nieuws

WP 20160401 16 09 02 Pro e1459587454972 577x1024 Actueel Nieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 17april is het grote feest voor onze eerste Communicantjes. Voor Pasen hebben alle kinderen van groep 4 samen met de eerste Communicantjes uit hun groep paaseitjes verkocht voor de babyafdeling van het ziekenhuis in Kitale. Dit geld wordt tijdens hun viering op 17 april aan de St. Vrienden van Joseph gegeven door middel van een cheque. Prachtig dat deze jonge kinderen zich al inzetten voor baby’s in Kenia.

We hebben samen met de kinderen plaatjes gezien van het ziekenhuis en erover gepraat. Ze waren er stil van en gingen vol goede moed op pad. We zijn er benieuwd hoeveel ze bij elkaar gebracht hebben. Dat hoort u zeker in de volgende Aftrap.

 

 

St. Vrienden van Joseph, 25 maart 2016

 

 

****************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

In 2015 hebben we wij u in dit blad bericht over ons initiatief schoolgeld voor Naomi Njoki uit Kenia in te zamelen. Met veel plezier hebben wij kunnen constateren dat dit initiatief door velen onder u is gewaardeerd.

 

P1150839 e1458249399273 768x1024 Actueel NieuwsNaomi is begin mei 2015 gestart met haar studie, die moet leiden tot een diploma Maatschappelijk werk en ligt goed koers. Naomi dankt u hartelijk voor uw bijdrage en heeft dat verwoord in een brief, die u in de bijlage aantreft.

Overigens heeft Naomi veel last van haar heup en in de vakantie gaat ze voor onderzoek en mogelijk een operatie naar het ziekenhuis.

Dit voorjaar start voor Naomi het tweede leerjaar  en om dat mogelijk te maken doen we weer graag een beroep op u.

De donateurs die een jaarlijkse bijdrage hebben toegezegd en van wie het (e-mail-)adres ons bekend is, sturen wij de komende twee jaar voor aanvang van het nieuwe schooljaar van Naomi weer een herinnering.

De donateurs, van wie wij geen e-mail- of postadres hebben, verzoeken wij hun bijdrage over te maken op bankrekening NL28RABO0155993011 onder vermelding van Naomi

 

 

Mocht u nog vragen hebben, wilt u ons alsnog uw e-mailadres toezenden of misschien ook een donatie doen, wilt u dat dan melden via e-mail piet.ulrich@gmail.com?

 

Bijlage

SIGALAGALA TECHNICAL TRAINING INSTITUTE

P.O BOX.11

KAKAMEGA

5TH FEBRUARY, 2016

TO ALL MY SPONSERS THROUGH MADAM LIZBETH

 

Dear Sir/Madam

 

REF: I WISH TO THANK YOU ALL FOR YPUR SUPPORT ON MY ACCADEMIC

I wish to thank our almighty God for giving us his blessing and unending love for our life. Am going on well with my Diploma Course in Secretarial Studies very well.

I like to emulate with all my heart thanking you all for your support towards my academic studies let God shower you all with unending blessing and expand your life so that you live longer. I would like to appreciate the presence of Madam Lizbeth for coming to Kenya to visit us, since I  joined this College nobody from my family members have visited me they don’t even mind to know how am learning but you all love me thank you very much.

My course takes three years and on July am going to do my main Exams then on September am going for Attachment. I do seven subjects and I will register all. I like again to thank Fr.Joseph Karanja for advising me all the time  let’s God bless him abundandly.Through your support am sure am going to emulate and achieve my success then I will get better chance even me to educate other people who are being discriminated in many of the families. As for me I was requested to buy a laptop for typing and practicing for speed. If I get one I will be happy, am waiting for your positive reactions. I promise to work smart in order to achieve my goals in life, Pray for me all. Sent my voices of thanks to all your families I love you all. Thank you.

 

Yours faithfully,

Naomi Njoki

 

Stichting Vrienden van Joseph, 11 maart 2016

 

**********************************************************************************************************************************************************************************************************************

Joseph 1 1024x604 Actueel Nieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

Slagerij ‘t Hof van Blankendaal en de Vrienden van Joseph TUITJENHORN – Wie kent ze niet, de ringzegels? Volgens mij spaarde mijn oma ze al, maar mijn moeder zeker. En die is al 83. Zegels plakken is echter ‘niet meer van deze tijd’. Keurslagerij ’t Hof van Blankendaal gaat ook mee met de digitalisering van de wereld en besloot daarom over te stappen van het ouderwetse spaarsysteem van ringzegels naar een modern digitaal spaarsysteem. De klanten hoeven in de toekomst dus niet meer te plakken.

 

Maar wat nou met al die zegels die nog in omloop zijn? Die nog liggen te wachten in het rommellaatje in de keuken in een mapje dat nog net niet vol is? De Stichting Vrienden van Joseph vroeg aan de slager of ze er een actie van mochten maken voor Kenia. En slagerij ’t Hof van Blankendaal? De slager zei natuurlijk OK.

 

Stichting Vrienden van Joseph is al jaren een begrip in Tuitjenhorn, met onder meer de ‘hutjes’ in de kerk waar mensen hun donatie in kunnen doen. Veel Tuitjenhorners sponsoren de stichting, die in Kenia veel goed werk doet. Drijvende krachten achter de stichting – Liesbeth Blommaart, Theo Tesselaar, Nel Bleeker en Greet Bleeker – gaan regelmatig op eigen kosten naar Kenia. Ter plaatse zorgt Father Joseph Kimotho dat het geld van de stichting op de juiste plaats terecht komt. Er blijft niks aan de strijkstok hangen.

 

De ringzegelactie heeft een overweldigend saldo opgeleverd. Er verschenen een paar honderd spaarboekje uit alle hoeken en gaten. De slager had toegezegd het binnenkomende bedrag te verdubbelen en dat resulteerde in een cheque van maar liefst € 1.084.-. Deze opbrengst komt geheel ten goede aan de Stichting Vrienden van Joseph.

 

Meer informatie over de stichting vindt u op www.vriendenjoseph.nl 

 Een overweldigend resultaat, dank zij U!

 

De ringzegelactie van slagerij  ‘t Hof van Blankendaal heeft een overweldigend saldo opgeleverd. Volgens ons kwamen de zegeltjes uit alle hoeken en gaten, uit laatjes en doosjes want tot nu toe hebben we in totaal 232 kaarten vol, reken maar uit x € 2,- dat is al € 464,- en Frank heeft beloofd dat hij het bedrag verdubbeld. Een prachtig resultaat, Frank je bent een kanjer! Zelfs bij jou in de winkel werden de zegeltjes voor ons apart gehouden.

 

We gaan door tot maandagmorgen 18 januari, dan wordt om 11:15 uur door Frank het totale bedrag d.m.v. een cheque aan ons overhandigd. We hebben nog een halve kaart, dus vindt u hier of daar nog een zegeltje, doe ze bij ons in de brievenbus, wij plakken ze graag voor u op. Na maandag 18 januari is onze actie over, het is mooi geweest. Frank Hof gaat wel door met zijn spaarsysteem, nu d.m.v. een pasje en dat u kunt aanvragen in de winkel.

 

Frank, heel hartelijk dank voor je medewerking en verdubbeling van het bedrag, we kunnen hiermee in Kenia weer veel doen. Over twee weken hoop ik weer naar Kenia te gaan om daar de projecten te bezoeken. Ik zal de mensen daar zeker vertellen van deze actie zodat kunnen horen dat wij als stichting hier niet alleen voor staan, maar dat wij met hulp van u allemaal het werk vanuit hier in Kenia kunnen voortzetten. Het geld van deze actie zal dan ook rechtstreeks naar Kenia worden overgemaakt. Daar is Father Joseph Kimotho die zorgt dat het geld altijd op de plaats, die wij hebben uitgezocht, terecht komt. Er blijft dus niets aan de strijkstok hangen. De reis die we maken naar Kenia, als leden van de stichting, zijn dus altijd voor eigen kosten.

 

In de volgende Aftrap hoort u het eindbedrag en begint het verslag van de reis.

 

Nogmaals dank aan Frank Hof, de slager, en aan u allemaal voor uw zegeltjes en medewerking.

 

St. Vrienden van Joseph, 15 januari 2016

 

***********************************************************************************************************************************************************************************************************************

Ringzegel Actie Kenia een groot succes.

We zijn nu 2 weken bezig met deze actie en het is geweldig hoeveel zegeltjes en hele en halve kaarten bij ons in de brievenbus vallen. Iedere keer weer een verrassing. Geweldig!!!

In de vorige Aftrap schreef ik dat er 30 kaarten waren volgeplakt, nu kan ik melden dat we meer dan 60 volle kaarten hebben. Deze week kreeg ik een grote enveloppe vol met losse zegeltjes, alle halve kaarten waren na 1 ½ uur volgeplakt, fantastisch.

 

Het mooie van deze actie is dat Slager Frank Hof het totale bedrag van de opgeplakte kaarten bij inlevering voor de St. Vrienden van Joseph verdubbeld. Een prachtige geste, waar we hem heel dankbaar voor zijn. Dus heeft u nog kaarten vol of half vol geplakt of losse zegeltjes lever ze in, u maakt ons en de mensen in Kenia er heel blij mee. En zelf heeft u er niets meer aan.

 

Met januari kont er een nieuw spaarsysteem met een pasje. Voor meer informatie kunt u in de winkel terecht.
De afgelopen weken kregen we weer verschillende projecten aangeboden met de vraag of we deze projecten willen helpen. Het gaat om watertanks –bouwen van een slaapzaal – schoenen voor de straatkinderen, kookpotten voor het koken van eten bij feesten en begrafenissen en schoolgeld voor studenten. Dit laatste is heel belangrijk omdat hoe meer de jeugd zich ontwikkelt hoe beter het is voor het land. Deze maand gaan we kijken wat we dit jaar voor onze projecten kunnen betekenen en zullen we hopelijk volgend jaar de laboratorium klas in Kipsingori kunnen afbouwen met hulp van U en de Wilden Ganzen.

Kopie 2 van Logo ganzen links RBP Actueel Nieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wel hoorde ik dat op dit moment het op verschillende plaatsen in Kenia regent en niet zo’n beetje ook, het komt met bakken uit de lucht, net nu het oogsttijd wordt voor de mais en de bonen. Ziet er weer slecht uit voor de Kerstdagen.

 

Het is de laatste Aftrap dit jaar.

Wij willen alle mensen die ons steunen heel hartelijk danken voor uw hulp en wij hopen ook volgend jaar weer op uw hulp te mogen rekenen.

 

Voor iedereen een gezond –vredig en gelukkig Kerstfeest en voor 2016 alle goeds

 

St. Vrienden van Joseph, 11 december 2015

 

*********************************************************************************************************************************************************************************************************

 

Ringzegel Actie Kenia een groot succes.

 

Omdat slagerij: ’’t Hof van Blankendaal” stopt met de ringzegel actie en overgaat op een pasjes spaarsysteem, zijn alle zegeltjes per 1 januari onbruikbaar.

Wij hebben het plan in overleg met de slager opgepakt, om nu al deze zegeltjes te sparen. En het loopt geweldig. We hebben al meer dan 60 kaarten binnen. Iedere kaart is € 2,00 waard.

 

De losse zegeltjes of half volgeplakte kaarten kunt u inleveren bij de St. Vrienden van Joseph in Tuitjenhorn. Met deze actie hopen we, zeker in deze Kersttijd, een lichtpuntje te zijn voor zovele die in armoede leven. We willen deze kinderen, door ze naar school te laten gaan, een goede toekomst geven.

 

Ringzegelboekje Frank Hof Actueel Nieuws

 

 

 

 

Heeft u nog zegeltjes of kaarten, laat ze niet nutteloos liggen, na 1 januari zijn ze niets meer waard en u kunt ons met deze actie helpen. Het fijne van deze actie is ook nog dat slager Frank Hof het bedrag verdubbeld. Dat is toch geweldig.

Wij werken samen met de Wilden Ganzen, die ook deze actie sponsort.

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************

Al moeten onze leerlingen nog een maandje naar school, in Kenia begint het zo langzamerhand voor het voortgezet onderwijs al vakantie te worden. Tenminste voor de leerlingen die hun proefwerken af hebben en graag naar de volgende klas willen. De eindexamens beginnen volgende week. Ook voor de kinderen die de lagere school verlaten moeten eindexamen doen, waarin uitkomt welke voorgezet school ze kunnen kiezen en waar ze dan toegelaten worden.

 

IMG 7561 1024x682 Actueel Nieuws

 

Voor de studenten die vanuit onze stichting gesponsord worden, door de vaste sponsors, zijn het alleen overgang examens en zijn deze studenten nu thuis tot begin januari. Het is n.l. de tijd van de grote vakantie. Ook de tijd dat de mais en de bonen binnengehaald moeten worden, dus kan de jeugd mooi helpen. Het regent op dit moment nog regelmatig heel hard, u kunt zich voorstellen hoe daar de wegen nu zijn. Lastige voor de gammele vrachtwagentjes die je ziet rijden om de mais naar binnen te brengen. Andere doen het met een os of een handwagen.

 

 

 

Het was voor onze studenten nog even heel spannend. Het CDF( een organisatie van de regering) zou het laatste trimester betalen. Maar wat gebeurde er? Ze zeiden er is geen geld. Father Joseph heeft zich er hard voor gemaakt en door dagelijks meerdere keren te bellen is het hem toch gelukt.

Op de valreep kwam het geld en konden de leerlingen overgangs examen doen. Is het schoolgeld niet helemaal betaald dan mogen ze geen examen doen ook geen overgang examen. Dus heel veel dank aan Father Joseph die het toch voor elkaar gekregen heeft. Als we die niet hadden in Kenia was het zeker niet gelukt, daar zitten we nu te ver voor weg.

 

OPROEP:

Vele van U hebben al gehoor gegeven aan de ringzegeltjes actie van Slager Hof van Blankendaal, in totaal hebben we nu al 30 kaarten vol en nog een stapeltje half volle kaarten. Heeft U nog zegeltjes plak ze niet op maar doe ze los in de brievenbus. Wij kunnen dan de half volle kaarten bijplakken zodat we nog meer volle kaarten kunnen inleveren. Deze actie gaat door tot 1 januari 2016.

De spaaractie gaat wel door, maar dan via en pasje. Veel eenvoudiger. Geen geplak meer en de zegeltjes raken niet meer zoek.

Mochten ze het in de winkel vergeten! U kunt altijd vragen om de zegeltjes, u helpt ons er echt mee.

 

Bedankt voor uw hulp, U ziet ook nu weer is ons motto: Vele kleintjes – maken één grote.

 

St. Vrienden van Joseph, 27 november 2015.

 

******************************************************************************************************************************************************************************************************
IMG 7006 890x1024 Actueel Nieuws

Het loopt niet altijd zoals we het graag willen, er gebeurde zo hier en daar nogal wat deze week. Zo kregen we ook een email van Loise. De dames van het vrouwengilde van weleer zullen haar nog herinneren. Jaren geleden hebben zij Loise gesponsord. Bij de ongeregeldheden van 2008 verhuisde zij met haar 2 kinderen naar Naivasha, waar ze nog steeds woont en een toekomst heeft opgebouwd met steun van een sponsor.

De kinderen zitten op een kostschool, omdat zij zelf daar niet voor kan zorgen. Ze is veel te jong met 2 van die pubers. Ze woont in een klein huisje op een beveiligde buurt en verkoopt 2e hands kleren. In het begin van de  deur naar deur, nu heeft ze een plaatsje voor de supermarkt waar ze staat en verkoopt. Zo kan ze goed in haar onderhoud voorzien en met wat hulp redt ze het prima.

Maar nu de email. James is op een voortgezet onderwijs kostschool voor jongens en zit in het 2e jaar. Vorige week is de school en alles eromheen afgebrand, gelukkig geen slachtoffers maar hij is al zijn spullen kwijt en werd met wat hij aanhad thuis afgeleverd. Dat betekend voor zijn moeder Loise extra kleding, schoolspullen enz. En op zoek naar een andere school, wat niet zo gauw zal lukken vlak voor Kerst.

Mary komt na haar examen ook weer thuis. Zij doet dit jaar haar eindexamen van de lagere school, om dan in januari 2016 door te stromen naar het voortgezet onderwijs, wat ook weer extra kosten met zich meebrengt.

 

U ziet  in Kenia gaat ook niet alles van een leien dakje en is onze hulp onmisbaar.

 

Daarom dank, ook voor uw gaven in de hutjes, waar de afgelopen maand het dubbele inzat van normaal. Heel veel dank daarvoor. Zo kunnen wij ons werk blijven voortzetten.

OPROEP!

Waarschijnlijk heeft u gehoord of gelezen dat onze slagerij : “ Het Hof van Blankendaal “stopt met het uitgeven van spaarzegeltjes. Heeft u nog een halve kaart die niet meer vol komt of losse zegeltjes, wilt u die bij ons in de brievenbus doen, anders gooit u ze toch weg en in samenwerking met Frank kunnen wij er geld voor krijgen. U kunt na 1 januari wel doorsparen maar dan via een pasje, u hoeft ze niet meer op te plakken en alles gaat automatisch. Veel gemakkelijker.

 

Wij danken Frank alvast voor zijn medewerking en hopen dat we na 1 januari veel volle kaarten aan hem kunnen geven. Dank voor uw medewerking.

 

St. Vrienden van Joseph, 14  november 2015

**************************************************************************************************************************************************************

 

Deze week kregen we van het St. Joseph Cafasso Consolation House in Kamiti, Nairobi een verslag van alles wat wij daar afgelopen jaar via financiële steun m.m.v. de mensen in Cafasso gerealiseerd hebben.

Als eerste de watertank, die vervangen moest worden voor de irrigatie van het land. Doordat nu regelmatig het land besproeid kan worden groeit de groenten veel beter zodat ze die kunnen eten en hiervan het restant kunnen verkopen aan derde.

p1110568 1024x680 Actueel Nieuws

Ook hebben we met Kerstmis een actie gehouden op het Jan Arens in Alkmaar dat een kalf opleverde, die de naam kreeg: “Friends of Joseph. Ze hebben nu 2 volwassen koeien en 2 kalfjes. Hiervan krijgen ze melk voor eigengebruik en voor de verkoop.

 

Verder hebben we de  kippen en konijnen hokken laten maken. Ze fokken nu met deze dieren voor consumptie en verkoop aan de hotels. Ook de eieren gaan over de toonbank. Ze hebben echt heel veel kippen en konijnen waarmee ze professioneel aan het fokken zijn. Verder gaan deze jongens ook naar het voortgezet onderwijs, waar ze de kans krijgen een vak te leren. U ziet dat door onze hulp daar alles aanpakken om de jongens training te geven zodat ze terug kunnen in de maatschappij. Het is niet mogelijk dat deze jongens terug gaan naar hun familie of dorp. Dus moeten ze een zelfstandig leven opbouwen waar het team van Cafasso mee helpt.

 

Bij hun bedankje kwam ook een nieuw project. Ze willen graag de jongens die naar de boarding school gaan ook in de vakanties opvangen en als het kan wat meer jongens een kans geven. Daarom willen ze graag 10 stapelbedden met matrassen dekens en kussens. Ook uitbreiding van de keuken is noodzakelijk. Ze willen daarvoor volgend jaar graag onze hulp. Zelf kunnen ze heel veel doen, daarom zijn de kosten in totaal € 1311, 60 dus zo laag mogelijk gehouden. Door uw hulp kunnen wij ze helpen.

 

De komende tijd zullen er wel meer projecten bij ons bekend worden. We houden u op de hoogte.

 

St. Vrienden van Joseph, 31 0ktober 2015

 

**************************************************************************************************************************************************************

 

Vorige keer schreef ik over het project Kipsingori. Een laboratorium klas op een middelbare schoo, speciaal voor meisjesl.

Omdat we nu zelf niet in de gelegenheid zijn naar Kenia te gaan en de Wilde  Ganzen nog een aantal vragen hadden, is Father Folkert Kruis voor ons, zo’n 250 km van zijn woonplaats dit weekend naar Kisingori afgereisd om daar voor ons antwoord te krijgen op de vragen van de Wilde Ganzen. Ook bezoekt hij tevens onze projecten daar. U ziet we houden contact met ons werk daar.

 

Wij hopen dat dit lukt, zodat de aanvraag weg kan en de wilde Ganzen ons nu willen helpen, dit te realiseren omdat ook daar goed en algeheel onderwijs gegeven kan worden, zodat ze een volledig examen af kunnen leggen. Onderwijs in ontwikkelingslanden is nu eenmaal heel hard nodig voor de ontwikkeling van het hele land. Zeker voor meisjes die nog altijd achtergesteld worden bij de jongens.

 

P1130675 1024x768 Actueel NieuwsEn omdat onderwijs zo belangrijk is hebben we via sponsors ook een aantal studenten die nu op de colleges zitten. Een van hen is Sammy, u heeft al meer van hem gehoord. Sammy heeft kinderverlamming gehad en daardoor kan hij moeilijk lopen, maar met stokken redt hij zich best. Hij zit nu in de 2e klas voor de opleiding computerdeskundige Hij heeft al stage gelopen bij een suikerfabriek in Momias met een prachtig getuigschrift. Ook zijn de bedrijven verplicht om lichamelijk gehandicapte op te nemen in hun bedrijf als hij volgend jaar zijn diploma heeft. Nu heeft Sammy een 2e hands computer gekregen waar hij erg blij mee is, alleen is het probleem nu dat de accu niet meer oplaadt. U denkt misschien dat is niet zo erg, dan stop je hem in het stopcontact, dat zou hier geen probleem zijn, op sommige plaatsen in Kenia ook niet, maar regelmatig valt dan toch de stroom uit en dan is hij uitgewerkt. Deze uitval kan soms een uur – een dag en zelf een paar dagen duren. Wij zoeken nu naar een goede laptop waar hij zijn studie op af kan maken.

 

Heeft u thuis, of in uw bedrijf nog een goede werkzame laptop maar gaat hij te langzaam of is hij niet meer up to date, Sammy zou hier heel blij mee zijn. In januari ga ik weer die kant op en wil hem graag voor hem meenemen. Wilt U helpen zoeken, misschien bij vrienden of relaties? Wij horen het graag van u.

 

St. Vrienden van Joseph, 17 0ktober 2015

*************************************************************************************************************************************************************

p1130032 1024x768 Actueel NieuwsVorige week waren we op bezoek in Hilversum bij de Wilden Ganzen. We probeerden sponsorgeld bijeen te krijgen voor een van onze projecten.

 

Niet voor de waterprojecten want dat loopt als een zonnetje, steeds meer mensen kunnen genieten van schoon water. Maar we hebben meer projecten zoals U weet, o.a. de St. Maryschool in Kipsingori waar een laboratorium classroom gebouwd moet worden. De St.Maryschool is een voorgezet meisjes- kost – school, de meisjes slapen daar dus ook. En waarom?

 

 

Deze meisjes moeten ‘s morgen en ‘s avonds meer dan een uur lopen. Het is dan al donker. U heeft zeker een paar weken geleden in de krant gelezen, hoe moeilijk het voor de meisjes is in Kenia. Het is in donker niet veilig op de wegen, door al het manvolk wat daar loopt. En komen ze thuis dan moeten ze nog helpen in de huishouding, er is dan weinig tijd voor huiswerk. Daarom hebben we beloofd deze school te helpen. U zult zeggen dan eerst maar een slaapzaal, maar ze slapen in een maisstore, dat is geen probleem, maar de ouders sturen hun kinderen er alleen heen als er goed onderwijs wordt gegeven en dan is een laboratorium – classroom een van de vereisten, omdat ze dan hun totale examen kunnen doen.

 

 

Dus zijn we op pad om geld bijeen te brengen voor dit project.

 

Bij de Wilden Ganzen is ook het een en ander veranderd, dat houdt in dat we via acties veel geld bijeen moeten brengen wat hun dan weer aanvullen met de helft van dit bedrag. Een grote verandering dus. Maar we zijn blij dat we daar een goed gesprek en een goede uitleg van de mogelijkheden gehad hebben. Dus nu aan de slag.

 

 

Het CDF, dat is een organisatie van de regering en die heeft al  € 20.000 aan materiaal gegeven, dat betekent dat de bouw ervan klaar is tot aan de dakrand, maar dat de aannemer nog betaald moet worden voor het werk en dat het ook nog afgebouwd moet worden. De aannemer moet nu een nieuwe begroting maken voor de afbouw van het lokaal en wij moeten proberen via acties zoveel mogelijk geld bijeen te brengen. Daarna kunnen we het weer opnieuw aanvragen. Dus werk genoeg aan de winkel.

 

 

Mocht u geld overmaken wilt u dan tot nader bericht ”KIPSINGORI” erbij zetten, Dit geldt ook voor onze vaste donateurs. Wilt u dit in uw overmaking veranderen. Bij voorbaat dank.

 

 

 

St. Vrienden van Joseph. 2 oktober 2015

*************************************************************************************************************************************************************

foto folkert aftrap Actueel Nieuws

Na een werkvakantie gaat father Folkert Kruis volgende week weer naar Kenia om zijn werk als Algemeen Mill Hill Overste in Kenia af te sluiten en over te dragen aan een Afrikaanse Mill Hiller. Dan kan hij eindelijk genieten van een welverdiende rust periode. Al zal hij heus niet stil gaan zitten maar zeker hier en daar helpen en assisteren in de parochie. In de kerk is altijd werk genoeg ook in Kenia.

Voor het zover is heeft hij deze week nog 3 dagen vergadering, moet afscheid nemen van zijn familie om dan op zaterdagavond in Tuitjenhorn te arriveren zodat hij zondag 20 september hier voor kan gaan in de Eucharistievering.

Na deze viering drinken we samen een kopje koffie en kunt u hem feliciteren met zijn 80ste verjaardag en tevens kunt u dan afscheid van hem nemen, omdat hij de volgende week vertrekt naar zijn geliefd Kenia. Deze viering zal zeker een viering zijn van dankbaarheid voor de meer dan de 50 jaren dat hij werkzaam is bij zijn Kenianen.

 

In de vorige Aftrap lieten wij u weten dat we weer een waterput hebben laten maken. De put is klaar, al moet hij nog afgewerkt worden, daar kunnen ze echter niet op wachten want de mensen uit het dorp komen al naar school om het schone water te halen. Ook nemen de studenten als ze naar huis gaan water mee. Ze kunnen dan met dit schone water hun maaltijd klaar maken dat zorgt dus voor minder infecties. U ziet dat langzaam maar zeker steeds meer mensen gaan genieten van het verse water van zo’n 25 meter diep. Goed voor de gezondheid en hygiëne.

 

fotowaterput1 1024x645 Actueel Nieuws

 

St. Vrienden van Joseph,  18 september 2015

 

***********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Er is soms weinig te melden uit ons gebied in Kenia. We werken daar in de Cherigani Hills, dat is ten noord westen van Kenia. Dicht bij Eldoret en Kitale. Een rustige omgeving waar niet al te heftige dingen gebeuren.

 

Als ik dit schrijf is iedereen nog op vakanties en zijn de scholen en colleges dicht. Komende week start iedereen weer voor het laatste trimester dit jaar. Op vakantie betekent je ouders helpen op de akker of de meisjes in het huishouden, echt op vakantie gaan is er voor deze studenten niet bij.

img328 1024x782 Actueel Nieuws

 

Verder hebben we deze maand weer een waterwell laten boren in Kimoson, een plaatsje dicht bij Kaplamai, wat u misschien nog bekend in de oren klinkt omdat Father Folkert daar 10 jaar een parochie leidde.

Zo’n pomp wordt op het terrein van de school geplaatst zodat hij veilig staat en de studenten na schooltijd gelijk water mee kunnen nemen voor thuis. Verder is deze waterplaats altijd bereikbaar voor iedereen. Gaat de school dicht, dan gaan de hekken op slot, maar dan is het ook al donker. De mensen weten dat en houden er rekening mee. Dus weer een dorp waar de mensen van schoon drinkwater kunnen genieten.

 

U ziet dankzij uw hulp gaat het heel goed met onze projecten in Kenia.

 

Namens al deze mensen in Kimoson en omgeving heel veel dank voor uw steun en hulp bij onze projecten

 

St. Vrienden van Joseph, 4 september 2015
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Beste Mensen,

De vakantie zit er weer op in Tuitjenhorn en langzaam maar zeker gaat alles weer beginnen, al hebben wij niet stil gezeten in de vakantie. Twee avonden hebben we traditie getrouw bollen gepeld bij de fam. Pronk.

Het was midden in de vakantie maar toch waren er weer een aantal dames die gezellig een of twee avonden kwamen pellen.

De eerste avond waren er 20 dames en 2e avond iets minder maar toch ook weer even gezellig met zelfs 2 nieuwe pellers, dat is prima want hoe meer hoe beter.

 

 

Bollenpellen 2015 1024x684 Actueel Nieuws

 

Met veel dank aan de fam. Pronk dat we ook dit jaar weer 2 avonden welkom waren.

Het mooie is dat de volgende week een nieuwe waterbron gemaakt gaat worden waarvoor wij het geld overgemaakt hebben. Langzaam maar zeker komt er zo in ieder dorp water, wat toch de eerste behoefte is voor de mens.

 

In Kenia is de vakantie pas begonnen en zijn de studenten tot begin september thuis.

Sammy en Phylis zijn bij Rosemary omdat ze geen ouders meer hebben en Naomi is bij haar oude oma

in Cherigani Hills. Ook zij heeft geen ouders meer en kan zo een beetje haar oma helpen in huis en op het stukje grond waarop zij wat groenten en mais verbouwd.

In september beginnen ze aan hun laatste trimester en hopen zo in januari over te gaan, ik denk voor Sammy zijn laatste jaar. De twee dames zijn dit jaar gestart die hebben dus nog even te gaan.

 

Misschien heeft u ook Father Folkert Kruis gezien, hij is voor een vakantie en om zijn 80ste verjaardag te vieren in Nederland. Hij is nog niet klaar met zijn werk als algemeen overste van de Mill Hill organisatie in Kenia maar hoopt toch aan het eind van dit jaar het stokje over te geven aan zijn opvolger, al moet hij nog gekozen worden. Ook nu regelt hij nog veel via de computer en de telefoon. Wij gunnen hem straks een fijne tijd waarin hij zich uit kan leven in zijn hobby’s.

 

 

St. Vrienden van Joseph, 21 augustus 2015.

 

 

***********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

 

 

news paper Actueel Nieuws

 

 

****************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Ook hier beginnen de scholen weer en voor de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs de examens.

In Kenia is dat allemaal alweer voorbij en moesten de examen kandidaten na de uitslag van hun examen op zoek naar vervolg onderwijs.

 

Dat is in Kenia niet gemakkelijk want iedere school wil de kandidaten met de hoogste cijfers. Toch is het onze 3 studenten weer gelukt een goede school te vinden. Zo gaat Viktor naar het Seminarie van de fathers van Mill Hill. Phylis naar een college in Nairobi waar ze voor medisch secretaresse gaat leren en Naomi  gaat naar een college in Kakamega waar ze gaat leren voor secretaresse. Sammy heeft met goed gevolg zijn stage voltooid en gaat weer terug naar het college in Eldoret waar hij door gaat met zijn computer opleiding. Voor deze gehandicapte studenten is het moeilijk een goede opleiding te vinden, waarin zij na hun school goed werk kunnen vinden zodat ze zichzelf kunnen onderhouden.

 

 

p1130370 768x1024 Actueel Nieuws

 Actueel Nieuws

Het was een heel gedoe om iedereen op een goede school te krijgen, maar dankzij  Father Joseph Kimotho is het toch weer gelukt. Hij heeft voor deze gehandicapte studenten veel werk verzet om ze op een goede school te krijgen. Nu maar hopen dat het lukt.

Viktor – Phylis en Sammy worden gesponsord door mensen uit onze omgeving, voor Naomi was het even een probleem, maar dankzij uw spontane hulp kon zij ook naar een college. Ze is u dan ook erg dankbaar. Nu maar afwachten of alles een beetje wilt lukken, deze studenten doen in ieder geval hun best dit diploma te halen.

Wij hopen dat u ons blijft helpen, en als het weer meezit hopen we op een prachtige fietstocht met Hemelvaartsdag, zodat we ons werk kunnen blijven volhouden. Als u dit leest is de fietstocht al geweest en in de volgende Aftrap zullen we zeker het resultaat vermelden.

 

 

Vriendelijk groet,

St. Vrienden van Joseph, 16 mei 2015.

 

********************************************************************************************************************************************************************************************************************

SCHOON DRINKWATER – ZE KUNNEN NIET ZONDER!

 

Ook dit jaar zet de St. Vrienden van Joseph uit Tuitjenhorn, zich speciaal in voor schoon drinkwater in Trans Nzoia in het noordwesten van Kenia. In maart ben ik naar dit gebied gegaan om te kijken hoe waterprojecten daar aangepakt worden en twee van deze projecten zijn reeds via de Stichting verwezenlijkt.

Net terug uit dit gebied, waar ik twee keer een vergadering gehad heb met de MP ( member of Parlement ) van deze streek Wesley Korir en John Renouard de leverancier van de drill. Tijdens deze besprekingen hebben we overleg gepleegd hoe we samen in de kleine gemeenschappen putten kunnen gaan slaan. Hier wonen meestal de armste mensen. Met de arbeidskracht van deze mensen en een machine die op menskracht werkt kunnen putten worden geslagen, zodat ook zij schoon drinkwater kunnen krijgen. Het slaan van één zo’n put en alles wat daarbij komt kijken, zoals pijpleidingen – pomp – tap enz. kost ongeveer € 1250,00. Schoon drinkwater is het allerbelangrijkste voor een mens, zowel voor consumptie als hygiëne. Op Hemelvaartsdag houden we een toertocht van ongeveer 30 km. Wij fietsen dan voor schoon water voor vele kleine gemeenschappen in Trans Nzoia.

 

DOET U OOK MEE?????

 

Hartelijke groet, St. Vrienden van Joseph, 2 mei 2015.

 

*****************************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

 Actueel Nieuws

 

**************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Zondag a.s. vieren 11 kinderen hun 1ste Communie. Ze hebben heel lang aan de voor bereiding voor deze dag gewerkt. Ook mochten we van de St. Vrienden van Joseph op een van de voorbereidingsmiddagen aanwezig zijn om te vertellen over hun project voor de 3e wereld. Dit jaar wilde we graag de doven kinderen in Kitale helpen. Daar is een school en internaat waar de doven kinderen opgevangen worden en waar zij d.m.v. gebaren taal met elkaar kunnen communiceren. Ze kunnen niet horen dus ook niet spreken, de enige communicatie is GEBARENTAAL.

We zagen eerste een filmpje van het leven in Europa en het leven in Kenia. Hier doe je de was in de wasmachine en daar was je de was in een bak water die gehaald is uit de sloot.

Daarna nog wat foto’s en film over het doveninstituut waarvoor zij dit jaar paaseitjes verkochten. Niet alleen de 1ste Communicantjes verkochten de paaseitjes maar aan dit project deden alle kinderen uit de  groepen 4 mee! Ieder kreeg een gebaren alfabet, om te oefenen en zo probeerden we ook nog onze naam te maken met gebaren taal, wat erg moeilijk bleek. En als je dan ziet hoe goed en vlug deze kinderen dat doen is het gewoon geweldig. Ik hoop dat alle paaseitjes nu verkocht zijn.

Lieve kinderen alvast heel erg bedankt voor jullie harde werken.

IMG 7456 1024x682 Actueel Nieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat gaat de tijd toch snel, want maandag over een week is het alweer  “KONINGSMARKT”

Ook dan staan we er weer en verkopen naast onze Keniaanse spulletjes water voor onze waterprojecten.. Dit waterproject volgt op de actie van vorig jaar toen we daar ook actief mee bezig waren. De drill is er maar nu moeten de putten nog gemaakt worden. In ieder kleine gemeenschap willen we zo’n waterput, zodat de bevolking verzekerd is van schoon en helder water. Dit om de hygiëne en de gezondheid voor deze mensen  te bevorderen. Iedere put die gemaakt wordt inclusief een tank – pomp en tap komt op ongeveer € 1250,00.  Dit water komt van 30 meter diep, dus schoon!

Wij hopen op mooi en dorstig weer zodat we veel flesjes  water kunnen verkopen.

 

Een gezellige koningsdag en tot ziens op de markt.

 

St. Vrienden van Joseph, 16 april 2015.

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************

Als u de krant openslaat of de TV aanzet zien we regelmatig oproepen voor hulp bij schoolgeld voor studenten in de derde wereld. Zeker voor meisjes is het in deze landen moeilijk door te studeren.

Het is zo belangrijk dat de jeugd in deze landen een goede scholing krijgt zodat ze het land qua ontwikkeling kunnen helpen. Daarom ook zijn wij gestart met een actie voor schoolgeld voor Naomi, een jonge student in Kenia.

Wij zijn erg blij dat we in zo’n korte tijd het schoolgeld voor Naomi bijeen hebben. Dank aan al deze mensen die dit hebben gerealiseerd. Maar het is nog niet gestopt, dagelijks komt er nog geld binnen en daar zijn we erg blij mee, want buiten de gift van het bisdom ook voor schoolgeld, want dat is voor een college € 800,00  heeft Naomi ook nog pocket money nodig en kleedgeld, als we haar dat nu ook nog kunnen geven is alles voor haar geregeld. Zij heeft geen ouders en familie waar ze op terug kan vallen, alleen een hele oude arme oma. Dus zou dat prachtig zijn.

 

Village Drill Actueel Nieuws

 

 

Bij mijn laatste bezoek 2 weken geleden heb ik 2x een bespreking gehad met de MP van Trans Nzoia het gebied waar we werken. De drill is daar en volgende week gaan ze de eerste waterput maken.

Dus het begin van schoon water is er ook. Ik hoop en vertrouw dat de samenwerking met de MP goede vruchten afwerpt. Hoeveel waterputten hangt af van het geld dat we via een grote sponsor krijgen voor deze projecten.

 

 

 

 

 

 

Wij hopen met Pasen weer wat extra geld in de hutjes te krijgen zodat dat de start is voor schoon en meer water in ons gebied.

 

U ziet het met het project voor Naomi : “VELE KLEINTJES MAKEN EEN GROTE” misschien gaat dat hier ook lukken.

 

Bij voorbaat hartelijk dank, Zalig Pasen.

 

St. Vrienden van Joseph, 4 april 2015

********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

Als u de krant openslaat of de TV aanzet zien we regelmatig oproepen voor hulp bij schoolgeld voor studenten in de derde wereld. Zeker voor meisjes is het in deze landen moeilijk door te studeren.

Het is zo belangrijk dat de jeugd in deze landen een goede scholing krijgt zodat ze het land qua ontwikkeling kunnen helpen. Daarom ook zijn wij gestart met een actie voor schoolgeld voor Naomi, een jonge studente in Kenia.

Zij is 20 jaar oud en wil graag doorstuderen, omdat ze een wees is heeft ze geen toekomst kansen, daarom willen we haar helpen. Ze is ook nog licht gehandicapt nadat ze met 3 jaar uit een boom viel en haar heup brak en dat is nooit goed gekomen. Wij hopen dat u ook Naomi wilt helpen.

 

Hierbij plaatsen wij de folder, als u wilt kunt u het strookje invullen en bij een van de stichtingsleden in de brievenbus doen. Ook nu ziet u weer: VELE KLEINTJES MAKEN EEN GROTE.

 

Namens Naomi alvast bedankt voor uw hulp.

 

St. Vrienden van Joseph, 7 maart 2015

 

 Actueel Nieuws

Levensloop van Naomi

 

Naomi is 20 jaar oud. Zij is de oudste van 2 kinderen in dit gezin. Haar moeder gaat na de scheiding met haar 2 kinderen bij haar ouders wonen.

Toen Naomi 3 jaar oud was overleed haar moeder en zorgde Oma voor de kinderen.

Zij ging naar de basisschool en toen zij in de tweede klas zat viel ze uit een boom en brak haar heup. Ze is naar het ziekenhuis in KItale gebracht om behandeld te worden

Ze was niet helemaal hersteld dus kon ze nu niet lopen, toen is ze naar huis gestuurd

 

Door dit probleem ging de oma naar een speciaal bureau voor gehandicapten kinderen van het bisdom. Deze gaven haar de raad Naomi naar het Small Home Liliane in Endebess te brengen. Dat was in 2000. Zij ging toen naar de 3e klas.

 

Zij ging naar het small home in Endebess zo’n 50 km. van haar oma vandaan. Daar ging ze ook naar school, maar haar oma kon niet op bezoek komen, dus was Naomi al die tijd alleen. Oma had geen geld voor vervoer en de belangrijkste dingen die een kind nodig had, dus bleef dat voor Naomi uit. Wel kreeg ze fysio therapie, zodat ze nu aardig kan lopen zij het met pijn.

 

Zij eindigt haar school in 2009 en ging naar de St. Francis highschool in Suwerwa.

Zij wordt in 2010 van school gehaald door een broer van haar vader, hij neemt haar mee naar zijn huis. Zij gaat terug naar school en sinds dien weet deze oom niet veel meer van Naomi, alleen dat ze groter wordt en in klas 2 komt.

Hij probeert haar een beetje te helpen, maar dat lukt ook niet.

 

De sponsor van Naomi was een Duitse student. Zij had een baan in Duitsland maar kreeg door de bezuinigingen haar ontslag, zodat ze Naomi niet langer kon sponsoren.

Dit aangrijpende verhaal doet ons ertoe, ons in te zetten voor dit meisje, dat een moeilijk jeugd heeft gehad en zonder verder te studeren geen toekomst heeft.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Nu ik dit schrijf hebben we nog steeds geen sponsor gevonden voor Naomi, jammer maar we proberen toch iets voor haar te doen. Een bekende uit Tuitjenhorn gaf ons een goede tip die we nu aan het uitwerken zijn, zodat we samen haar toch kunnen helpen. Ze wil zo graag en is zo goed met haar studie, dat het heel jammer zou zijn als ze niet door zou kunnen leren. In de volgende Aftrap komen we er zeker op terug.

 

Deze week kregen we nog een bedankje van de directeur van het St. John Bosco Rehab Centre.

Een tehuis voor straat kinderen. Deze kinderen worden door hun ouders de straat opgestuurd om voedsel te vinden omdat in de slums waar ze wonen bittere armoede is. Deze kinderen worden van straat geplukt door een sociaal werker en naar dit centrum gebracht. Hier worden ze heropgevoed en worden de ouders opgezocht. Na 2 jaar kunnen ze dan naar een gewone basisschool. Ze worden ook weer herenigd met hun ouders en via het centrum worden ook deze gezinnen weer geholpen. Een prachtig project wat we al jaren sponsoren.

P1130756 300x225 Actueel Nieuws

 

 

 

 

Dear People of Tuitjenhorn,

Thank you for your generous of 50,000 Khs dat is € 500,00 to the Centre in January. We are using this money to purchase the following supplies for the children’s dormitories.

Blankets – sheets – toothpaste – soap for bathing – detergent for washing uniforms – disinfectant to clean the bathing areas and toilets.

I greatly appreciate all that you and your friends in Holland are doing to help the children at our Centre. I hope to see you back in Kenya again this year.

God Bless, Russell A. Brine Project Manager.

 

U ziet hoe blij de mensen zijn met onze bijdrage en hoe wij weer een aantal mensen kunnen helpen een beter bestaan op te bouwen.

 

Dus ook namens de Stichting Vrienden van Joseph, Dank u wel.

21 februari 2015

 

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************

Misschien heeft u al op onze website gekeken, hij is weer herzien. Het afgelopen jaar waren er wat problemen maar gelukkig zijn die allemaal weer opgelost, hier en daar moet er nog wat bijgewerkt, maar hij is weer goed leesbaar. Met dank aan Nel die het een en ander weer geregeld heeft.

 

Ook wil ik u met nadruk vragen geen speelgoed of kleding meer bij ons te brengen. Onze zolders worden al voller, we kunnen wel 23 kg per koffer meenemen, maar er blijft meer boven staan als dat er mee gaat naar Kenia. Wat moeten we er allemaal mee. We sorteren het echt goed en kijken wat we het beste en het eerste mee kunnen nemen, ook dat is moeilijk, je wil alles wel meenemen, de KLM is echt heel stipt, niet over de 23 kg. heen. Dan moet er ook nog veel paracetamol mee omdat die in Kenia onbetaalbaar is en de Fadhilygroep er heel veel mee kan doen in het ziekenhuis.

 

We gaan ook niet dagelijks die kant op. Dit wordt op zijn vroegst eind van dit jaar. Het zijn altijd dure reisjes, zeker nu Father Folkert niet meer in Kaplamai is en wij in een hotelletje moeten verblijven in Kitale, zo’n 20 km van onze werkplek.p1130373 167x300 Actueel Nieuws

 

 

 

In de Kerstuitgave vroegen wij u al om onze Naomi te sponsoren. Naomi wacht op de uitslag van haar examens voor de Highschool, voor haar geen probleem want het is een goede student maar ze wil graag verder studeren. Ze zoekt een sponsor. Iemand die voor haar voor 4 jaar haar schoolgeld betaald.

Misschien iets voor U, als familie of vrienden? Als zij niet geholpen wordt is het voor haar een verloren zaak. Wat zal er dan van haar terecht komen?

Hopelijk is er iemand die haar wil helpen.

 

 

St. Vrienden van Joseph, 06-02-2015 .
*********************************************************************************************************************************************************************************************************************************

De kerstvakantie is weer voorbij en het nieuwe jaar is begonnen, wij hopen voor iedereen op een gezond en mooi 2015.

Ook in Kenia beginnen de scholen weer op 6 januari en dat betekent dat er weer aardig veel schoolgeld vanuit Tuitjenhorn richting Kenia gegaan is, dat is goed want onderwijs geeft de studenten een goede toekomst en is zeker ook goed oor de ontwikkeling van het land.

Zo gaan Martha en Carlos naar de examen klas en wachten Viktor – Naomi – Philis and Mary op de resultaten van hun examens. Een spannende tijd voor hen. Viktor doet nu een computercursus op de technische school in Kapalmai. Sammy is begonnen aan zijn stage voor computerdeskundige op de suikerfabriek in Kitale. Zo ziet u de studenten doen het goed. Dan zijn er ook nog een aantal op de basisscholen en in het voortgezet onderwijs.

Verder was het de maand december heel rustig omdat iedereen naar zijn familie gaat in deze maand om samen Kerst en Oud op Nieuw te vieren. Dat is in Kenia traditie. De hele familie is deze tijd bij elkaar en ze proberen ook zoveel mogelijk te komen.

Met Kerst moest Father Joseph een aantal vieringen verzorgen in de gevangenis en in Cafasso maar met oud jaar was hij bij zijn moeder die inmiddels ook al 93 jaar is, zij was bij haar jongste dochter met de hele familie in Kitale,

Ook stonden deze maand de projecten stil maar dankzij uw goede gaven in de hutjes en via de bank kunnen wij de komende weken weer een aantal projecten in Kenia steunen. Waarvan we de aanvraag voor hulp al binnen hebben.

Wij hopen dit jaar te starten i.s.m.de Member of the Parlement de bouw van een laboratorium in Kipsingori en meer waterputten te realiseren.

IMG 7440 300x200 Actueel Nieuws

 

 

Ook willen wij onze steun geven aan dovenschool in Kitale, zij willen graag een paar semi permanenten klaslokalen om deze doven kinderen meer en beter onderwijs te geven.

Verder blijven we onze oude projecten steunen.

Als u ons blijft helpen zal het zeker lukken. Ons motto blijft:

 “VELE KLEINTJES MAKEN EEN GROTE”

St. Vrienden van Joseph.