Op deze pagina vindt u  informatie, over onze stichting, die in

“De Sint Jacobsschelp” van de R.K. Kerk te Tuitjenhorn wordt geplaatst.

 

 

********************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Maandag 3 Augustus vertrok ik van Kisumu richting Nairobi, 350 km. Onderweg werd ik door de politie aangehouden. Je hebt een overtreding gemaakt. Je bent over een ongebroken gele lijn gegaan waarschijnlijk toen ik een oude vrachtwagen voorbij reed. Hij keek me aan en op zijn gezicht stond:”Hoe gaan we dit oplossen. Hier kan ik iets aan verdienen”. Ik zei tegen hem:”Je gaat me toch geen bon geven. Ik ga naar huis om mijn verjaardag te vieren, mijn 80ste verjaardag.” Je 80ste verjaardag herhaalde hij. Hij salueerde met z’n hand aan de pet en zei “Happy Birthday”.

 

Toen ik op het vliegveld door de douane ging, vroeg hij wat ik ga doen in Nederland. Ik zei:”Mijn verjaardag vieren met mijn familie,  mijn 80 ste verjaardag. Je 80ste verjaardag ? en spontaan begon de dame naast hem, “Happy birthday te zingen”.

 

Waar we op de vlucht zaten te wachten, sprak ik met een man die met zijn dochter op vacantie in Kenya was geweest. Tijdens ons gesprek vroeg hij:” in die 50 jaar dat je in Kenya bent geweest heb je natuurlijk wel veel veranderingen gezien in Kenya.” Dat kun je wel stellen. Toen ik in 1961 in Kenya kwam was de bevolking van Kenya 9 millijoen, nu 40 millioen, Nairobi was een stad van 350.000 nu 6 millioen, in Nairobi had toen de enigste Universiteit, nu zijn er bijna 30 Universiteiten/campussen in het gehele land verspreid. Mijn eerste taak toen was om de dorpjes van de mensen af te gaan om de ouders te bewegen hun kinderen, jongens als meisjes naar school te sturen. Jongens ging noch, meisjes naar school was een probleem.  Mijn pastoor was toen druk bezig met scholen bouwen. In 2014 deden 800.000 kinderen eindexamen lagere school en 450.000 eindexamen middelbare scholen.

 

In Kisumu Diocees werkten toen 120 Mill Hill Missionarissen en een paar Kenyaanse priesters. Nu werken nog drie Mill Hillers (een Nederlander)  in wat eens Kisumu diocees was. Het diocees is nu een Artsbisdom met 6 bisdommen en honderden Kenyaanse priesters, katecheten en religieuzen en veel leken die allerlei taken waarnemen.

 

Over enkele maanden hoop ik mijn taak als Mill Hill overste kunnen overdragen aan een Afrikaanse Mill Hiller. Ik hoop dan nog enkele jaren rustig te kunnen verblijven in Kisumu en wat hand en span diensten te verlenen en dankbaar  terug te kijken op een halve eeuw prachtige tijd. 20 September werd ik gevraagd voor te gaan in Jacobus de Meerderer en zien we elkaar.

foto folkert aftrap Archief Kerkelijk Nieuws

Father Folkert Kruis mhm, augustus 2015

 

 

 

***************************************************************************************************************************************************************************

Wat was het een mooi feest op 21 mei in de kerk tijdens de 1ste Communie van 11 jongens en meisjes van onze parochie. Wat hadden ze goed hun best gedaan met de verkoop van de paaseitjes. Ook alle andere kinderen uit groep twee deden aan deze actie mee.

Tijdens deze viering mochten we het mooie bedrag van 425 euro in ontvangst nemen.

MKR20150419 IMG 9601 1024x682 Archief Kerkelijk Nieuws

 

 

Een mooi resultaat, waar we heel blij, maar vooral trots op zijn. Ze kunnen daar nu zeker heel veel leermiddelen kopen voor de dovenschool in Kitale.  Heel veel dank namens al deze kinderen en de juffen en de meester.

 

 

 

Ook Koningsdag waren we weer present met onze stand. Naast de verkoop van Kenia spulletjes gingen de waterflesjes voor onze waterprojecten snel van de hand. Hopelijk kunnen wij met de opbrengst van Koningsdag en onze fietstocht op HEMELVAARTSDAG het geld bij elkaar krijgen om alvast1 put te slaan.

 

Heeft u deze datum al genoteerd? Op Hemelvaartsdag fietsen we weer voor schoon water in Kenia. U gaat toch ook mee? Het wordt weer een prachtige tocht!

 

 

St. Vrienden van Joseph, mei 2015
**************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

Na een heerlijke vakantie waarin we weer veel nieuwe inspiratie gekregen hebben voor onze projecten gaan we weer van start.

 

Na het bollen pellen bij Susan en Dick Pronk op het Rijpje, wat overigens weer ontzettend gezellig was is onze kas toch mooi weer gespekt met een bedrag van € 260,- Dat met 2 avonden 2 uurtjes pellen is het een mooi resultaat. Weer wat extra voor onze waterprojecten. Dank aan alle vrijwilligsters die deze 2 avonden zo enthousiast kwamen pellen. Ook dank aan Dick en Susan dat jullie ook in de avonduren jullie schuur open wilde stellen voor ons. We rekenen volgend jaar weer op jullie gastvrijheid.

 

P1140108 300x225 Archief Kerkelijk Nieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U weet wij zijn geen grote organisatie met heel veel geld, daarom kwam de vraag van father Folkert Kruis of we father Joseph Kimotho wilde helpen met een nieuwe auto wel heel koud op ons dak.

 

Zijn auto heeft het na 7 jaar echt begeven, de reparatie gaat zoveel kosten, dat het gezien zijn rug veel beter is een nieuwe aan te schaffen. Dit is ook het advies van de doktoren.

 

Wij als stichting zijn father Joseph heel dankbaar voor alles wat hij voor ons doet. Als hij niet al onze financiën en projecten zo perfect regelt zijn wij nergens. Father Folkert heeft daar, nu hij overste is in Kenia geen tijd meer voor. Dus willen we father Joseph graag helpen, maar hoe?

 

Daarom willen wij u vragen om ook hem te helpen. Misschien kunt u iets extra’s missen. Vele kleintjes maken één grote.  Of het nu gaat om de uitlaat of een wiel, samen kunnen we er toch wel een hele auto van maken. Wellicht met vele vrienden van hem in de wereld.

 

U kunt uw bijdrage overmaken rechtstreeks op zijn banknummer : NL 30 RABO 0160- 4428 50  t.n.v. St. Vrienden van Joseph. Dit geld kan hij in Kenia rechtstreeks van de bank halen.

 

Hartelijk dank voor uw goede gaven.

 

 

St. Vrienden van Joseph, 20 augustus 2014.

 

 

****************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Beste Parochianen

 

,Na de succesvolle vrijmarkt met Koningsdag, waar wij flesjes water verkochten voor onze waterprojecten in Sinoko en in Kipsing’ori staat onze volgende actie op het programma.

U moest eens weten wat schoon water betekent voor de mensen die soms kilometers moeten lopen voor water uit de rivier of soms uit een bron ergens bij een dorpje of school.

Kerknieuws mei 2014 225x300 Archief Kerkelijk Nieuws

 

Als je daar rijdt zie je langs de weg mensen met een oude fiets volgeladen met tankjes water, of vrouwen en kinderen met een tank op het hoofd. Het is heel bizar dat deze mensen zoveel moeite moeten doen om aan water te komen.

Daarom willen wij de St. Vrienden van Joseph ons dit jaar ook graag inzetten voor schoon water in heel veel plaatsen in de streek waar Father Folkert Kruis werkte.

Met Hemelvaartsdag gaan we een fietstocht houden van ongeveer 30 km. Als u mee wilt doen heeft u een gezellige middag en voor  5,- startgeld en voor de kinderen € 3,- . Inclusief een flesje water met de route moet dat zeker lukken..

De start is bij de Sporthal “DE GROET” aan de Bogtmanweg in Tuitjenhorn.

Het wordt een fantastische mooie route in onze mooie omgeving.

Onderweg wordt u verrast met een kopje koffie – thee of ranja, u kunt dan ook even uitrusten, deze lekkernij wordt gesponsord door de beheerders van dit gebouw. FANTASTISCH! U kunt daar ook altijd wat anders drinken maar dat is voor Uw eigen rekening.

Zet hem alvast op uw kalender, u kunt zich als u dat wil alvast opgeven bij een van de leden van onze stichting.

Hopelijk is het prachtig weer en kunnen we met z’n allen genieten van deze fietsdag onder het motto:

 

SCHOON DRINKWATER – VOOR ONS GEWOON – VOOR HEN HEEL BIJZONDER.”

 

 

St. Vrienden van Joseph, mei 2014

 

*****************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

Na het bezoeken. van onze projecten in Kenia wil ik u vertellen dat de rolstoel die we 6 weken geleden gratis met de KLM naar Kenia stuurde daar goed is aangekomen. Ik had zelfs de eer om deze rolstoel aan een oude dame te geven. Zij lag de hele dag buiten op een soort matras, Ze kon niet lopen en moeilijk zitten zonder een leuning.

 

Na ons bezoek aan Mombassa heb ik samen met Father Folkert onze waterprojecten bezocht, daarover schrijf ik een volgende keer. Dinsdag ging Father Folkert terug naar zijn plaats in Kisumu, hij was erg druk. Ik ben met Father Joseph zo’n 30 km verder op de bergen in gereden. Onderweg nog even de Catechist opgepikt, hij moest mee om de weg te wijzen De weg was slecht erg stoffig en hobbelig want het had er weken niet geregend. Aangekomen op de plaats van bestemming zagen we de vrouw liggen. Het zag er allemaal niet erg fris uit.

De rolstoel uit de auto, maar toen?????

 

We zetten deze rolstoel naast het matras en met een soort rek werd ze omhoog gehesen. De rolstoel in. Wat was deze mevrouw blij! Ze zat rechtop en ze leek net de koningin. De buren en haar kinderen kwamen nieuwsgierig kijken en iedereen wilde een rondje met haar wandelen. Zelf probeerde ze al gauw zich voort te bewegen in deze rolstoel. Ze kon nu gaan en staan waar ze wilde En zoals gewoonlijk was ook daar weer eten geregeld. De mannen en vrouwen aten borden vol, voor mij was een handje rijst echt voldoende. Eerst handen wassen want niet in ieder huis zijn lepels en vorken te vinden, dus eet je met je handen. Na de maaltijd, je moet mee eten, anders beledig je de gastvrouw, gingen we op pad om een van onze studenten te ontmoette op haar school. Zo schoot de dag alweer, het gaat daar allemaal wat rustiger aan, van op tijd is daar geen sprake. Om 18.00 uur ’s avonds wordt het donker. En je moet in de avonden niet op straat zeker niet met de auto. Veel fietsen en auto’s op de weg zonder licht en de wegen zijn ook niet verlicht. Al met al een donkere boel.

 

St. Vrienden van Joseph, april 2014.

******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

 

Beste Parochianen,

 

Alweer 6 weken terug uit Kenia en er is in die tijd heel wat gebeurd in Kipsingori en Sinoko.

De school in Botwa is helemaal afgewerkt en de studenten zijn al flink aan het werk in de nieuwe lokalen, maar bij ons bezoek zijn we met father Folkert Kruis naar 2 scholen gegaan die totaal helemaal geen water hebben. Zoals ik al eerder schreef een ezeltje brengt water.

Daar komt verandering in want afgelopen week zijn ze begonnen met het slaan van een put en het aanleggen van pijpen van de put naar grote tanks dicht bij de slaapzalen van de jongens en meisjes, zodat ze eindelijk eens kunnen douchen – hun kleren fatsoenlijk wassen – hun tanden goed poetsen en er komt nu genoeg water voor het koken van eten en de afwas.

Wat een verbetering!!!

Waterput Kipsingori 209x300 Archief Kerkelijk Nieuws

 

Het start kapitaal kregen we van een Belgische sponsor, die alleen WATERPROJECTEN wilde sponsoren omdat water zo belangrijk is. De rest moeten we nog bijeen zien te halen met allerlei acties, maar de start is er.

Ook werden we verrast door de fam. Blokdijk met het prachtige bedrag van bijna € 1000,- die zij in plaats van bloemen kregen voor hun lieve man en vader. En zoals mevr. Blokdijk zei: “De bloemen zijn allang verwelkt maar met dit geld kunnen jullie heel veel doen”. Nogmaals heel veel dank.

In overleg met de familie gaan we iets speciaals zoeken zodat de herinnering aan hun dierbare altijd blijft in Kenia. We dachten aan een couveuse, maar dat is te duur. Ruim € 3000,00. Father Joseph gaat op zoek naar een goed project. Hij was zeer onder de indruk van deze geste.

Waarom een couveuse? De afdeling voor te vroeg geboren baby’s in het ziekenhuis is in zeer slechte staat. Het 1ste Communieproject is al voor het opknappen van dit zaaltje. De couveuse en de heater zijn beide stuk en als er geen geld is om dat te repareren, dus blijft het koud in deze ruimte. Na mei wordt dit ook allemaal anders.

Het blijft zorgen, maar weet wel dat we in de loop van de jaren al heel veel verbetering hebben gezien.

 

Wij wensen u allen” FIJNE KERSTDAGEN EN EEN HEEL GEZOND EN GELUKKIG 2014.”

 

St. Vrienden van Joseph, 4 december 2013

 

*********************************************************************************************************************************************************************

 

Bij het prachtige feest van pastoor J. Berkhout was het wederom een verrassing dat Father Joseph Kimotho weer van de partij was. Het was ook voor onze stichting fijn omdat we 1 oktober een vergadering hadden en Father Joseph het een en ander uit kon leggen aangaande de projecten die wij steunen in Kenia en tevens ons informeerde over zijn gezondheid. Het was een goede bijeenkomst en we mogen erg blij zijn dat onze projecten zo goed lopen, met dank aan Father Folkert Kruis en Father Joseph Kimotho die deze projecten in Kenia voor ons in de gaten houden..

U zult ook gehoord hebben dat wij, Mariose en Liesbeth donderdag 10 oktober vertrokken zijn naar Kenia. Botwa is de plaats waar we op 18 oktober aanwezig zullen zijn bij de opening van de nieuwe Laboratoriumklas voor de St. Charles Lwanga Sec. School. Voor onze Stichting een hele prestatie zo ’n groot project tot een goed einde te brengen. Het schijnt als je de verhalen hoort een prachtig lokaal te zijn, waarin de leerlingen hun proeven naar behoren kunnen doen.

Father Kruis die in Nairobi was heeft voor ons het laboratoriummateriaal gekocht zoals microscopen – pincetten, glaswerk e.d. en dat arriveerde afgelopen week bij de school, zodat zij ook voor de opening de inrichting klaar hebben.

Verder zullen wij ook de projecten en de schoolkinderen die vanuit Tuitjenhorn en omstreken gesponsord worden bezoeken, dus het wordt een druk tijdje. Zaterdag 19 oktober hebben we een vergadering met de Single mothers en wordt ook kleine Pieter gedoopt. Ook weer een hele aparte dag voor ons.

26 oktober hopen wij weer gezond en wel terug te keren in ons Tuitjenhorn.

Daarna hoort u zeker weer meer van ons.

 

Namens de St. Vrienden van Joseph, oktober 2013

 

 

****************************************************************************************************************************************************************************

Waarschijnlijk hebt u de afgelopen weken een glimp opgevangen van Father Folkert Kruis en dacht u misschien is hij alweer in Nederland. Dat is zo, hij is hier om gezondheidsredenen. Het gaat goed met hem, maar als men ouder wordt is het goed om af en toe even een cheque up te laten doen, dat gaat nu eenmaal beter hier, dan in Kenia. Zijn reis was trouwens geen pretje. Door de brand die op het vliegveld de aankomsthal in de as legde.  Zo kwam hij 3 dagen later aan dan gepland, lange wachttijden op het vliegveld, maar het is gelukt en zo zult u hem af en toe hier tegenkomen. Verder woont hij in het Mill Hill huis in Oosterbeek, bij zijn collega’s.

Intussen hebben we ook weer twee avonden genoten van het bollen pellen en in totaal 145 bakken gepeld. Een heel knappe prestatie. De eerste avond waren er 18 dames de tweede avond 25 dames, waarvan weer 5 nieuwe gezichten, dus dat gaat heel goed. Het was dit jaar voor het 5e jaar dat we bollen pelden, ons eerste lustrum in de bollenschuur bij de fam. Pronk, op het Rijpje. Dank voor jullie gastvrijheid.

P1120402 300x225 Archief Kerkelijk Nieuws

Zo kun je door een beetje inzet de kas van onze stichting spekken. Het wordt nu met de recessie steeds moeilijker de zaak draaiende te houden, wij doen ons best, met hulp van zoveel vrijwilligsters moet dan echt wel lukken. Intussen hebben we toch al ruim 35 bollen pelsters waar we een beroep op mogen doen. Dat is toch fantastisch. Dames en één heer, hartelijk dank voor jullie hulp en inzet voor de projecten in Kenia. Hopelijk mogen we volgend jaar weer op jullie hulp rekenen.

St. Vrienden van Joseph, augustus 2013

 

***********************************************************************************************************************************

Het is alweer een tijdje terug dat u iets hoorde van onze zusterparochie in Kaplamai. Dat komt omdat father Folkert er niet meer woont, toch blijven onze betrekkingen met deze parochie altijd bestaan.

Vanmorgen had ik Rosalyne de juffrouw die naailes geeft in het sociaal hall achter de kerk in Kaplamai aan de telefoon. Het gaat er goed, al missen ze father Kruis heel erg. Ook het naaigroepje gaat gestaag door. Was het even rustig doordat de vrouwen op het land moesten werken, er is nu weer volop bedrijvigheid. De dames moesten op het land maïsplanten en bonen zaaien. Dat wacht nu na een aantal fikse buien op de zon, om zo te groeien zodat ze eind van dit jaar weer kunnen oogsten.

Het fijnste van alles is, dat dit naaigroepje nu zelfstandig werkt, dat wil zeggen dat ze geen hulp meer van ons nodig hebben en zelf de juffrouw die les geeft kunnen betalen. Zo moet het ook gaan, ze moeten zelf hun zaakje draaiende houden, met dit project wat nu draait vanaf 2008 lukt dat. Daar zijn we heel blij en trots op. Mochten de naaimachines stuk gaan dan zullen ze wel aan de bel trekken en dat mag ook, we houden daar ook de vinger aan de pols, maar het loopt goed. Er zijn nu 15 dames iedere dag aan het naaien, verstellen en van oud nieuw maken en dat is ook fantastisch.

Ook de Single mothers draaien goed met het verhuur van de stoelen en tenten. Als je de mensen helpt met hun hulpvraag dan lukt het meestal wel. Dan gaan ze ervoor en proberen het verder zelf te redden, dat is nu ook het geval bij de single mothers. Zo ziet u als dit zo door blijft gaan kunnen we misschien weer andere projecten oppakken om zo meer mensen te helpen.

Hopelijk blijft u ons steunen, zodat wij ons werk voort kunnen zetten.

Bedankt en tot de volgende keer,

 

St. Vrienden van Joseph, juni 2013

 

 

 

***********************************************************************************************************************************************************************************************************************

In de vorige St. Jacobusschelp schreef ik u over de actie van de 1ste Communicantjes en alle kinderen van groep 4 voor een project in de Slums van Nairobi. Het is een prachtig bedrag geworden wat deze kinderen bij elkaar gehaald hebben. Tijdens de sfeervolle viering van de 1ste Communie in de kerk kregen we een  prachtige cheque met daarop het grandioze bedrag van € 450,00 voor de straatkinderen  in het “Ukweli home of hope”  in Nairobi. Echt fantastisch wat deze groep 4 gedaan heeft.

 

Paaseierenactie Liesbeth 2013 300x268 Archief Kerkelijk Nieuws

Dank aan de kinderen, aan de leerkrachten en de 1ste Communiewerkgroep voor hun enthousiasme om ieder jaar die project weer op te starten en zo de kinderen te leren dat er meer is in de wereld dan ons land van melk en honing. Dat vele kinderen de straat op gestuurd worden omdat hun ouders geen eten voor ze hebben. Deze kinderen worden dan liefdevol opgevangen door de zusters, die de kinderen eten – school en een dak boven hun hoofd geven. Het was dit jaar de 15e keer dat deze werkgroep zich inzet voor de minderbedeelde in de wereld.

 

Ander nieuws bereikte ons dat father Folkert Kruis gekozen en benoemd is als Algemeen Overste van de Fathers van Mill Hill. Dat houdt in dat hij de zorg en leiding heeft over al de missionarissen van Mill Hill in Kenia. Geen gemakkelijke taak, en dat als je over 4 maanden 78 jaar wordt. Het is en blijft een mannetjesputter, die niet wijkt voor welke taak dan ook. Waarschijnlijk moet hij ook weer verhuizen naar Kusumu, daarover is nog niet alles bekend.

 

Wij wensen hem veel sterkte met deze zware taak.

 

Wij houden u op de hoogte over het wel en wee van de gebeurtenissen in Kenia.

 

St. Vrienden van Joseph, mei 2013

 

***************************************************************************************************************************************************************************************

Nog enkele dagen en dan is het alweer Pasen. Wat het weer betreft merken we, nu ik dit schrijf, nog niet veel van het voorjaar.

 

Op de basisschool St. Barbara zijn alle kinderen uit groep 4, ook doe niet hun eerste Communie doen, al heel drukbezig paaseitjes te verkopen voor hun vriendjes in de slums van Nairobi. Deze kinderen leven daar onder erbarmelijke omstandigheden. Als het thuis echt niet meer gaat worden ze de straat opgestuurd door hun ouders, die echt niet mee voor hen kunnen zorgen. Gelukkig zijn er dan weer de zusters die buiten de slums een tehuis hebben waar ze deze kinderen opvangen, eten en scholing geven en proberen ze een toekomst te garanderen. De kinderen moeten dit wel zelf willen, want het is anders dan het straatleven. Er is orde – regelmaat en ze moeten naar school, om dan thuisgekomen aan hun huiswerk te gaan. Toch hebben deze zusters al veel bereikt. De zusters sturen ze na de lagere school naar het voortgezet onderwijs, betalen hun schoolgeld. Ze gaan dan ook allemaal naar een kost school omdat de thuis situatie niet geschikt is.

 

Vanaf 1995 zijn deze zusters werkzaam in het huis: ”Ukweli Home of Hope.” Waar zij al meer dan 120 kinderen een goede toekomst hebben gegeven, met steun van vele sponsors. Nu zijn er 34kinderen in het tehuis en op de lagere school, die zij helpen, en vele op het voorgezet onderwijs en sommige op de universiteit.

 

U ziet dat door de hulp deze kinderen een eerlijk en verantwoordelijk leven opbouwen. Wij zijn dan ook heel blij dat de eerste Communiegroep ook dit project wil steunen. Daarvan kunnen de zusters weer eten – boeken – potloden en schriften kopen.

 

P1110726 225x300 Archief Kerkelijk Nieuws

 

Tijdens de eerste communieviering zullen de kinderen de cheque overhandigen en kunt u dit project steunen, door uw gaven in de hutjes te doen.

Wij wensen u allen een fijn en zonnig Paasfeest toe.

 

St. Vrienden van Joseph, 15 maart 2013.

 

 

**************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Na alle kerstdrukte even een berichtje uit het warme Kenia.

Eerst willen we u hartelijk danken voor uw gulle gave rond de kerstdagen en oudjaar in de hutjes in de kerk. Het was geweldig, dat u tijdens deze vieringen een bedrag van € 203,40 bijeen bracht voor de hongerende straatkinderen in Kitale. Zeker met deze feestdagen is het belangrijk dat we ook aan onze medemens denken, met name nu voor de straatkinderen. Namens al deze kinderen onze hartelijke dank.

P1110114 300x199 Archief Kerkelijk Nieuws

Al onze projecten gaan goed, de studenten waarvoor vanuit Tuitjenhorn schoolgeld is betaald, zijn weer naar school en hopen dit jaar tot een goed eind te brengen. Ze zijn allen heel dankbaar voor de sponsoring.

Het grootste probleem is nog onze natuur en scheikunde lokalen in Botwa. De inzameling gaat goed, we moeten in april het totale bedrag van ruim € 22.000 bijeen hebben en zoals we nu kunnen bekijken moet dat met een beetje goede wil lukken. Zo niet dan zijn we de bonus van de Wilde Ganzen kwijt en dat zou zonde zijn. Deze bonus is nog altijd € 12.000, – wel de moeite waard.

Verder is de tent voor de Single Mothers aangeschaft en zijn alle projecten die we jaarlijks een bedrag geven voor hun werk namens de stichting overgemaakt naar en betaald door Father Joseph. Als het doorgaat komt hij in juni naar Tuitjenhorn voor een welverdiende vakantie, een parochiaan die jammer genoeg overleden is, gaf hem zijn ticket. Hopelijk gaat dit lukken met zijn visum.

Hartelijk dank voor uw goede gave in de hutjes.

St. Vrienden van Joseph, 1 februari 2013

 

*************************************************************************************************************************************************************************

De laatste keer dat ik in Kaplamai was kwam de Bisschop Vormen. Dat gaat wel even anders als hier.

De week ervoor was het al een drukte van belang. De danseresjes kwamen oefenen voor de grote dag, het zangkoor dat gevormd werd uit alle staties in de parochie was dagelijks aan het oefenen en ook de kerk moest versierd worden, echter er waren geen bloemen. Ik heb nog geprobeerd via Dokter Bea Anderson rozen te bemachtigen, maar ze was in Holland, dus pech. Toen maar van servetten papieren rozen gemaakt. De mensen waren zeer verheugd, want op een afstand leek het net echt, nou ja! Met Rosalyne samen eerst wat groen in de bakken gezet en daar de roosjes aan vast gebonden, stond niet eens echt slecht.

Eindelijk was het zondag, de dienst zou om 10 uur beginnen, maar geen Bisschop. Al vanaf 9 uur waren de parochianen er in een overvolle kerk. De Kenianen kunnen wachten wat hebben ze een geduld, ze waren aan het zingen dat het een lieve lust was. Half 11 arriveerde de Bisschop tussen dansende en zingende dames.

Eerst een kopje koffie en dan richting kerk. De mensen wachten wel.

Aan het begin van de viering memoreerde de bisschop nog dat Father Kruis deze kerk zo prachtig had laten bouwen en dat de mensen er goed voor moesten zorgen, ook was hij blij dat de St. Vrienden van Joseph ondanks het vertrek van father Kruis actief bleef in Kaplamai en omgeving.

H. Vormsel in Kenia 300x224 Archief Kerkelijk Nieuws

Eindelijk begon de dienst. Het Vormen ging rustig, een voor een kwamen ze naar de bisschop vergezeld van mensen. Er waren in totaal 260 Vormelingen kinderen jongeren en volwassenen

Tijdens de viering kwam minister Wekesa naast me zitten, ik had het niet zo door totdat hij op het eind van de viering een denderende toespraak hield dat we zeker in maart op hem moesten stemmen. Er waren nog enkele mensen van de regering die ook een toespraak hielden, want als er veel mensen bijeen zijn nemen ze deze gelegenheden aan om de menigte toe te spreken en om kwart over 2 konden we richting huis. De bisschop – het parochiebestuur – en enkele voorname mensen gingen mee. Eerst voor een cola en daarna begon het diner. Een lopend buffet met kip voor de bisschop. Oegali en Schoemawiekie, wat gekookte aardappelen en doperwtjes, het leek wel snert. Ik had nog wat worteltjes gekookt, die gretig werden verorberd. Iedereen blijft dan ook eten. Een drukte van geweld.

Met een lekkere fruitsalade die ik geleerd had aan de kok werd het feestmaal afgesloten en ging iedereen weer huiswaarts.

Dit is een van mijn belevenissen uit Kaplamai.

Wij wensen u allen fijne kerstdagen en voor 2013 veel gezondheid en geluk.

 

St. Vrienden van Joseph, december 2012

*************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

IMG 37651 300x200 Archief Kerkelijk NieuwsHet zal u de afgelopen weken niet ontgaan zijn dat wij als Stichting Vrienden van Joseph, in november officieel 15 jaar bestaan. Als stichting zijn we bij notaris Eyckelhof geweest om dit notarieel te laten beschrijven. Dit was wat later, maar o.l.v. pastoor Timmer zijn we 1997 begonnen met onze eprojecten. Je hoort weleens: “Wat stelt het voor! Een druppel op een gloeiende plaat”.

Dit is misschien ook als je met Nederlandse begrippen er naar kijkt, maar als ik zie wat er vanuit Tuitjenhorn allemaal al verwezenlijkt is, dan is dat een grote pluim op de hoed van zoveel  Tuitjenhorners en zelfs van mensen buiten ons dorp. Geweldig dat u ons al deze tijd gesteund hebt.

Maandag 22 oktober ben ik weer vertrokken naar Kenia. Ik bezoek al onze projecten en kijk of alles naar wens verloopt. Vraagt wat er eventueel nodig is en hoe wij samen, de mensen in Kenia en wij in Tuitjenhorn iets op kunnen bouwen.

Ik bezoek de scholen waar de jongens en meisjes die gesponsord worden door Tuitjenhornse families les krijgen en vraagt of alles goed met hun gaat. Ik bekijk de rapporten en begroet deze kinderen. Er is altijd nog wel een balpen waar de kids dan heel blij mee zijn.

U hebt al veel gehoord over de projecten die goed lopen en die we in de loop van de jaren al gerealiseerd hebben, er blijft echter altijd vraag om hulp. Het mooiste is als we het samen kunnen doen, wij vanuit Tuitjenhorn en de mensen daar, die van het weinige wat zij bezitten nog iets over hebben voor een van hun projecten, via een gift of Harambee.

Dit laatste is een soort veiling, waarop allerlei voorwerpen – mais –een kip of soms een geit geveild worden. Ook dansen de dansgroepen en zingen de koren, waarna ze met de collectebak rondgaan om geld bijeen te garen voor hun project. Denk nu niet dat het kapitalen oplevert, als je dan € 1000,00 bij elkaar hebt op zo ’n hele zondag en van de hele parochie Kaplamai, dus 15 staties, dan is dat heel veel. Toch komen de mensen en geven het.

Ik hoop dat ik ook weer een mooie tijd daar kan beleven, al is father Folkert Kruis daar niet meer en moet ik het doen met allemaal Afrikaanse mensen om me heen, het zal zeker lukken. De mensen zijn daar zo gastvrij. Over een maand hoop ik weer in mijn geliefd Tuitjenhorn terug te komen.

Mijn belevenissen leest u weer in de volgende “ Sint Jacobsschelp”.

 

St. Vrienden van Joseph, oktober 2012

*************************************************************************************************************************************************************************************************

De vakantie vloog voorbij en zo heeft father Folkert Kruis zondag 19 aug. afscheid genomen om weer gezond en fit terug te gaan naar zijn werkplek in Luanda. Zoals hij vertelde naar een nieuwe
uitdaging om jongens die priester willen worden een heel jaar te begeleiden naar deze grote stap, voor ze naar het groot seminarie gaan. Ook gaat hij in de parochie in Luanda helpen deze parochie weer goed te laten verlopen.

GreetJosephFolkert+pastoor Berkhout 17 06 12 300x200 Archief Kerkelijk Nieuws

Hij heeft ontzettend veel genoten van de twee Eucharistievieringen t.g.v. zijn 50 jarig Priesterfeest. Het feestvieren is voorlopig weer voorbij. Toch nog heel veel dank aan het parochiebestuur en de vele anderen die geholpen hebben deze dagen tot een groot feest voor hem te maken.

Na de vakantie gaan we weer van start en we hopen wat acties te kunnen starten om toch het benodigde geld binnen te krijgen voor de laboratoriumklas in Botwa, de klas staat er maar nu nog de
afwerking – muren – vloeren – plafonds laboratorium tafels en stoelen, microscopen enz.

Het bollen pellen is goed verlopen met meer dat 25 dames hebben we 2 avonden gepeld, er komen steeds meer mensen helpen en dat is geweldig. Het is gezellig en al kwebbelend voort is de kist
zomaar weer vol. Dank aan de fam. Pronk voor de gastvrijheid. De eerste avond 55 kisten en de  2e avond 65 kisten fantastisch toch.

Zo ziet u vele kleintjes maken voor ons altijd één grote.

 

St. Vrienden van Joseph, 25 augustus 2012

********************************************************************************************************************************

Jambokoor in kerk  “H.Jacobus de Meerdere” in Tuitjenhorn.

Op zondag 1  juli a.s. zal het Jambokoor zingen in de viering van 9.30 uur!

Het koor wil graag de Afrikaanse cultuur van zang en dans onder de aandacht van de mensen brengen. Men treedt aan in Afrikaanse kledij, er wordt daadwerkelijk gedanst en over de Afrikaanse gebruiken wordt uitleg gegeven.

In 1988 werd pater Kees Spil uit Zuidermeer op zijn missiepost in Uganda vermoord. In de daarop volgende herdenkingsvieringen in Nederland werden steeds meer Afrikaanse liederen gezongen. Enthousiast geraakt door de geweldige sfeer in deze vieringen kwamen er vanuit heel West-Friesland verzoeken om mee te mogen zingen!

Hieruit is het Jambokoor ontstaan.  Jambo betekent zoveel als  “Hallo”. Dit grote koor heeft een repertoire van religieuze- en andere  liederen uit verschillende Afrikaanse landen. Door het grote succes en vanwege het 20-jarig bestaan is er een nieuwe CD uitgekomen.Jambokoor groepsfoto 2011 300x199 Archief Kerkelijk Nieuws

Het koor staat onder leiding van Teun Steur en wordt begeleid door een eigen combo.

Ook in deze viering probeert het koor weer de Afrikaanse sfeer over te brengen.

U bent van harte uitgenodigd!

 

St. Vrienden van Joseph, juni 2012

************************************************************************************************************************************************************

Het was deze keer bij mijn aankomst in Tuitjenhorn niet alleen een cultuur- schok maar ook een temperatuur schok. Met 27 graden stapte ik om 23 uur in het vliegtuig om de volgende morgen om 5.00 uur met – 12 graden en zonder jas op Schiphol te landen. Gelukkig kwam zoon Richard me halen en hij had toch maar mijn jas meegenomen, waar ik erg blij mee was.

Ik heb daar een geweldige tijd gehad, heel veel gezien en heel veel gedaan. Heel veel gepraat en veel geleerd van father Kruis, die de liturgie in de kerk heel belangrijk vindt. Zijn verhalen interesseerden mij heel erg. Op een avond vroeg father Folkert mij, om 2 togen en superplies te maken, voor de nieuwe acolieten. Er waren een paar grote jongens 16-17 jaar oud, die nog steeds misdienaar waren en waarvan de kleding toch wel erg krap werd. Met de naaigroep in het social hall in mij achterhoofd gingen we de volgende dag naar Kitale om stof. Het werd prachtige donkergrijze stof, met witte terlenka voor de superplies. Nog wat vlieseline en knopen en we konden beginnen. Er is kei en keihard gewerkt door de dames van de naaigroep, omdat ik zelf weinig tijd had. Ze wilden voor ik wegging hun opdacht vervuld hebben. Het is gelukt! Dinsdagmiddag kwamen ze trots met hun resultaat, het mocht er zijn. De acolieten opgetrommeld en zo stonden 2 jonge mannen beretrots hun nieuwe kleding te showen. Ook de dames die o.l.v. Rosalyne hun begeleidster, dit voor father Folkert en mij gerealiseerd hadden waren trots en blij. Er was nog een ding wat gedaan moest worden, dat warende knoopsgaten. Zaterdags ging Rosalyne naar Kitale om de knoopsgaten op de machine te laten maken, zodat zondags de acolieten naast father Folkert op het altaar konden staan.

 

P1100332 225x300 Archief Kerkelijk Nieuws

Zaterdagmiddag hadden ze nog uitgebreid geoefend en zondag was de grote dag, maar dat heb ik niet meer mogen meemaken. Er kwamen zondags nog bestuursleden van het diocees, dus was father Folkert heel blij dat ook dit weer voor hem geregeld was. Jammer dat ik toen al in Nairobi was om door te vliegen naar huis. Ik belde hem en hij vertelde dat het allemaal prima verlopen was. U ziet ook zulke klusjes doen we als we in Kaplamai zijn. En zoals father Kruis schreef naar een van de dames van de Stichting, ik heb weer kopie voor beide bladen voor een heel jaar. Dus het volgende verhaal volgt een andere keer,

 

St. Vrienden van Joseph, 15 februari 2012

*****************************************************************************************************************************************************************************

Nu de kerstvakantie weer voorbij is en alle kinderen hier naar hun mooie nieuwe school gaan, starten ook in Kenia weer de scholen.

Voor het basisonderwijs is geen schoolgeld verplicht, alleen een uniform – boeken en schriften- pennen en potloden. Voor het voortgezet onderwijs moeten de ouders schoolgeld betalen. Het ligt aan het soort onderwijs hoe hoog dit schoolgeld is. Deze tijd is voor de beide fathers heel moeilijk omdat vele ouders aankloppen bij de pastorie om schoolgeld voor hun kinderen. Ook zijn er mensen in Tuitjenhorn die via deze fathers een jongen of meisje sponsoren. Een goed voorbeeld is het Vrouwengilde. Na heel wat jaartjes studeert Winnie dit jaar af voor maatschappelijk werkster, een hele prestatie van haar, maar ook van de dames van het Vrouwengilde die haar zo trouw bleven sponsoren. Ze heeft een prachtige opleiding gedaan en is verzekerd van een goede baan. Heb je dit geluk niet dan raak je werkeloos. Scholing is voor de jeugd maar ook voor de opbouw van het land onmisbaar.

P1090116 287x300 Archief Kerkelijk Nieuws

 

Er is deze tijd dan ook weer heel wat geld overgemaakt naar de beide fathers voor schoolgeld en voor de overige projecten, dit doen we meestal één keer per jaar. We zijn dan ook heel dankbaar dat we deze studenten via u kunnen helpen.

Als u dit leest zit ik alweer een week in mijn geliefde Kenia, om daar de projecten te bezoeken, maar zeker ook de scholen, waar leerlingen zijn die door Tuitjenhorn gesponsord worden. U hoort hier zeker meer over en ik zal proberen weer een aantal foto’s te maken. 12 Februari hoop ik weer vol met belevenissen terug te komen in Tuitjenhorn.

 

St. Vrienden van Joseph, 20 januari 2012

****************************************************************************************************************************************************

Het is op dit moment nogal extreem in Kenia. Schrijven we een paar maanden geleden over de erge droogte en hongersnood die er heerst, hoorden we van de week dat het land nu geteisterd wordt door hevige regenbuien. Zo erg zelf dat Father Folkert niet naar zijn omliggende kerken kan om daar de Eucharistie te vieren omdat de wegen door de regen onbegaanbaar zijn. En het houdt nog niet op.

Eigenlijk moet de zomer er nu aan komen, maar verre van dat, father Folkert stookt nog iedere avond zijn vuurtje omdat het er naar verhouding ook koud is. Dat houdt ook in dat de mais die nu te drogen staat, alleen maar natter wordt en zo niet verkocht kan worden. U snapt het al, weer hongersnood, maar nu van al het water dat er valt.

Father Joseph Kimotho vertelde dat er een huis ingestort was naast het huis waar hij woont in Nairobi, van het veel water dat naar beneden kwam. En als het daar regent, gaat het wel even heftiger dan hier. Ook Nairobi is koud en nat.  Ze hebben ook daar erg te maken met de Klimaatveranderingen. Hoe zal dit nu weer afkomen. Hopelijk hebben de mensen daar een droge Kerst.

Laten wij via de hutjes ervoor zorgen dat deze mensen ten minste nog wel een goede maaltijd kunnen bereiden voor het kerstfeest wat komen gaat.

Vanuit Kapalmai wenst father Folkert Kruis,

U allen gezegende Kerstdagen en alle goeds voor 2012.  Kania nov.2009 431 200x300 Archief Kerkelijk Nieuws

Van uit Nairobi de kerstwens van father Joseph Kimoto :

Merry Christmas and a Peaceful New Year.

 Wij De Stichting Vrienden van Joseph en Folkert sluiten ons hierbij aan

en wensen u :

Fijne Kerstdagen en een gezond en gelukkig 2012.

 

St. Vrienden van Joseph en Folkert, 7 december 2011

*****************************************************************************************************************************************************

 Naast ons grote project voor het natuur – schei en wiskunde lokaal hebben we ook wat kleinere projecten, die wij jaarlijks sponsoren en bezoeken.

P1090461 200x300 Archief Kerkelijk Nieuws

 

Zo ook onze kleine Patrick. Vijf jaar geleden toen we in Kaplamai de Single mothers bezochten lag er een uitgedroogd en erg verzwakt baby’tje op wat lappen. Het kreunde wat maar verder deed hij weinig. De Single mothers vroegen ons hem te helpen. Zijn moeder had hem verlaten 2 weken na zijn geboorte en oma moest voor hem zorgen.. Ze is arm en is ook alleen. Na overleg met father Kruis is hij naar de stad gereden, 18 heen en weer18 kmterug voor een babyfles. De melk die oma mee had, maar hem met een beker te drinken gaf deden we in de fles en jawel hij begon te drinken, met wat extra vitamine begon hij op te groeien, al was zijn achterstand wel groot. Nu na 5 jaar komt hij ons tegemoet en loopt mee naar onze kamer voor een ballon en een autootje en wat snoepjes. Hij herkent ons en vindt het prachtig als we er zijn.

Hij komt mee met zijn oude oma tijdens een vergadering van de Single Mothers om ons te begroeten. We geven oma wat geld om voor hem te zorgen en kleertjes uit Tuitjenhorn. Het is prachtig als je zo kunt helpen zo’n manneke een toekomst kunt geven. De overige dames vinden het ook geweldig dat hij geholpen wordt. Zo ziet u door uw hulp kunnen we ook de arme en verzwakte medemens helpen.

 

St. Vrienden van Joseph en Folkert, 1 november 2011.

*************************************************************************************************************************************************

Zoals u waarschijnlijk al gehoord hebt ben ik na de feestelijkheden toch nog naar enkele projecten gegaan, waaronder een aantal scholen en het St. John Bosco huis. Een tehuis waar straatkinderen opgevangen worden. De belangrijkste school was de St. Charles Lwanga Secundairy School in Botwa. Deze plaats ligt ongeveer 8 km. van Kaplamai. Omdat wij deze school willen helpen, hier wat informatie over de school en de plaats Botwa. De mensen zelf zijn er achter gekomen dat het voor de jeugd niet goed was, als ze na de lagere school op straat liepen. Ze hebben toen de hoofden bij elkaar gestoken en zijn zelf begonnen met de bouw van een klas lokaal. De jeugd kon naar school en liep niet op straat kattenkwaad uit te halen. Het project sloeg zo goed aan dat het jaar daarop een tweede lokaal werd gebouwd en zo volgde er nog 3. In totaal zijn daar nu 5 lokalen, zij het zonder ramen, deuren,en de vloeren zijn nog niet allemaal een afgewerkte vloer, een keuken, een kantoor en een onderwijzerskamer die nog onder de boom is.

P10802611 300x225 Archief Kerkelijk Nieuws

Kerknieuws mei 2014 225x300 Archief Kerkelijk NieuwsDe school draait goed, er wordt goed onderwijs gegeven en als je ziet dat het idee uit de mensen zelf komt en deze mensen zelf zo actief zijn, is hulp op zijn plaats. De leerlingen kunnen nu geen volledig examen doen dus ook niet verder doorstuderen. Ze hebben geen praktijk lokaal voor Biologie – Scheikunde en Natuurkunde. Hulp is daar op zijn plaats. De St. Vrienden van Joseph heeft de vraag van deze groep om hen te helpen gehonoreerd en zo zijn we begonnen met een waterput en 2 watertanks aan te leggen.

Nu zijn we begonnen om gelden in te zamelen voor de bouw van het lokaal. Een heel klus en wij hopen dan ook dat u ons hierbij wilt helpen. De Wilde Ganzen helpen ons als we voor april € 22.000 euro bij elkaar hebben. Zij leggen er dan € 11.000 bij zodat het lokaal gebouwd kan worden. We hebben nu de bedrijven benaderd, we weten dat er al heel veel aan hen gevraagd wordt, toch hopen we dat ze ons met dit project willen steunen. Sommige van hen hebben al een bedrag overgemaakt, waarvoor onze dank.

Een volgende keer hoop ik u te vertellen hoever we zijn met deze financiële situatie. Maar niet alleen de bedrijven kunnen ons helpen, ook ieder van u kunt een bijdrage storten op onze rekening.

Ons motto is en blijft: VELE KLEINTJES, MAKEN EEN GROTE!

 

St. Vrienden van Joseph en Folkert, 28 september 2011

**************************************************************************************************************************************************

Wat een prachtig 50 jarig Priesterfeest van Father Folkert Kruis, was het 9 juli in Kapalmai. De week ervoor begon men al met de voorbereidingen. Er werden palen in de grond geslagen waarover zeilen werden gespannen en er werden tenten opgezet. Iedereen ruim 1000 mensen moesten een goede plaats hebben en alle feestelijkheden goed kunnen meemaken. Het was dan ook een drukte van belang. Op donderdag kwamen er een aantal dames gewapend met grote pannen om voorbereidingen te treffen voor het eetgebeuren, want zoals het in Kenia de gewoonte is, bij een feest hoort een maaltijd. Er werden aardappelen geschild pannen vol, er werden bonen uitgezocht en donderdag op vrijdagnacht werd een koe geslacht, het moest een goede maaltijd zijn en voor iedereen genoeg. Donderdag hebben we ook ruim 700 rozen opgehaald voor de versiering in kerk, daar alleen bloemen de vlaggetjes – ballonnen en andere feestartikelen waren voor buiten. Vrijdagmorgen vroeg begonnen ze met het bakken van kleine pannenkoekjes en mochten we in deze heerlijke geur onze rozen wegsteken in een groot aantal bloemstukken. Rond de klok van 5 uur was het meeste werk gedaan en ging ieder naar huis om zaterdagmorgen vroeg aanwezig te zijn voor het bereiden van de koe en de laatste hand te leggen aan de maaltijd. De familie van father Folkert en de gasten luiden het feest vrijdagavond in met een heerlijke barbecue en het geven van de cadeaus uit Holland, een voorproefje op de dag die komen gaat. Na een klein glaasje gingen we onder de wol om zaterdagmorgen vroeg weer present te zijn op de GROTE DAG.

Zaterdagmorgen was het al een drukte van belang, alles moest tot in de puntjes verzorgd en de mensen kwamen al vroeg naar de kerk om een goed plaatsje te bemachtigen. Voor iedere statie waren een aantal plaatsen gereserveerd zodat alle 15 kerkgemeenschappen die horen bij zijn parochie een goede plaats hadden, De tenten buiten waren voor de danseressen ruim 100 en het speciale koor dat bestond uit ruim 80 parochianen uit alle windstreken zong dat het een lieve lust was. 11.00 uur de kerkklok luide en in een overvolle kerk kon de Plechtige Hoogmis met een groot aantal priesters uit het bisdom beginnen. Father Folkert straalde, het was zijn dag! De bisschop ging voor geassisteerd door father Folkert en de algemene Overste van Mill Hill in Kenia en alle andere priesters.

feest085 300x224 Archief Kerkelijk Nieuws

Zang – dans en gebed wisselde elkaar af en de tijd vloog. Wat een feest. In de preek memoreerde father Kruis zijn 50 jarig missionarisleven in Kenia. Een geweldig verhaal wat zeker niet altijd gemakkelijk geweest was. Na ruim 2 uur werd deze dienst afgesloten en begon in dezelfde kerk het onofficiële gedeelte. Er werd gedanst – gezongen – toneelgespeeld en gespeecht; de traditionele taart werd overhandigd en father Folkert moest hem aansnijden en iedereen kreeg een klein stukje, zelf gaf hij de familie en vrienden, de dames deelde uit in de kerk.

Toen de cadeaus. Goed georganiseerd kwam iedere stam of dorp naar voren en overhandigde de prachtigste geschenken. Weer een hele ceremonie afgewisseld met zang van het koor.

Als laatste dankte de stralende father alle parochianen die hem geholpen hadden dit feest te organiseren en ieder voor de cadeaus en goede woorden. Inmiddels  het was 15.15 uur werd ‘t tijd voor een lekkere maaltijd die de mensen goed lieten smaken. Overal verdeeld zaten ze in groepen te eten en te genieten van deze fantastische dag. Voor ons was er een heerlijk buffet.

Het was een dag met een gouden randje die we niet snel kunnen vergeten.

 

St. Vrienden van Joseph en Folkert,  19 augustus 2011