De vakantie zit er weer op en ook wij hebben het deze tijd iets rustiger aangedaan. Father Folkert is alweer een week of zes terug naar zijn geliefd Kenia.

Hij was hier erg weinig omdat zijn werk als overste toch gewoon doorging en hij voor besprekingen naar Engeland is geweest. Ook is tegenwoordig de computer een uitkomst en kun je, al is het ver weg toch gewoon je werk blijven doen. Ondanks je vakantie.

 

Heel veel dank aan u, omdat u gehoor  gegeven hebt aan onze oproep in de laatste Aftrap om uw oranje rugzakje die we kregen bij de laatste fietstocht van de Rabobank bij ons in de brievenbus te doen. Ruim 50 zakjes gaan de volgende keer mee naar Kenia. We kunnen nu een klas vol leerlingen voorzien van een nieuwe schooltas.

 

Ook heel veel dank aan alle bollenpellers. We hebben in 2 avonden toch maar weer € 260,00 bij elkaar gepeld, een prachtig resultaat waar we als stichting heel blij mee zijn.

Het was weer enorm gezellig en als je dan op 2 avonden van 2 uur pellen dit resultaat hebt, is dat toch geweldig. Bedankt Susan en Dick voor jullie gastvrijheid in de avonduren.

 P1050198 300x168 Archief De Aftrap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerst willen proberen naast onze projecten wat geld bij elkaar te krijgen voor de auto van Father Joseph. Zijn auto heeft het begeven en reparatie gaat heel veel kosten. Ook de artsen raden hem een nieuwe auto aan, dit i.v.m. met zijn rug, die wordt er niet beter op. We willen hem helpen, zolang mogelijk uit de rolstoel te blijven, omdat hij de financiën en de projecten voor onze stichting behartigd.

Deze auto is 7 jaar oud, bij ons kan die nog jaren mee. Maar de wegen daar zijn zo slecht dat, hij eerder aan vervanging toe is. Hij kan niet zonder, omdat lopen of openbaar vervoer voor hem geen optie is. Zelf is hij ook volop bezig het benodigde geld bijeen te krijgen, maar misschien wilt u hem ook helpen zijn banknummer is: NL 30 RABO 0160 4428 50.

 

Ook hier past ons motto VELE KLEINTJES -  MAKEN ÉÉN AUTO!

Alvast heel veel dank.

 

St. Vrienden van Joseph, 23 augustus 2014

******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

Voor deze laatste St. Jacobusschelp alleen maar positief nieuws. Op dit moment zijn we hard bezig om op allerlei manieren geld bijeen te brengen voor WATER in het Noord Westen van Kenia.

Door extra giften in de hutjes, de verkoop van water om de Vrijmarkt met Koningsdag de fietstocht op Hemelvaart en afgelopen zaterdag de Rabofietstocht gaat het de goede kant op.

 

Vanuit Kenia kregen we een begroting en een prachtige flyer van de drill die moet zorgen voor schoon drinkwater, beter dan het graven met het handje, want in Sinoko zijn ze nog steeds niet door die rots heen, en het ziet er naar uit dat het niet gaat lukken, we wachten op bericht van de aannemer.

 

Village Drill 300x200 Archief De Aftrap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Father Kruis is gelukkig af en toe hier en helpt met het regelen van de DRILL die we samen zouden aanschaffen met de MP,  de Member of the Parlement. Ook daar moeten we wachten op medewerking en dat gaat niet allemaal zo vlug als in Nederland. In de vorige bijlage lieten we u nog een foto zien van het graven van een waterput, hier ziet u de drill die wel door mensen handen, maar toch veel sneller en minder gevaarlijk zorgt voor schoon water.

Deze machine is 18.000 dollar en dat heb je niet zomaar bij elkaar, al moet het samen wel lukken.

Wij gaan ervoor! Helpt u ons?

 

 

Voor nu allemaal een hele fijne vakantie, geniet van al het moois.

 

 

St. Vrienden van Joseph, 28 juni 2014

 

***********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

14 juni 2014

 

Beste Deelneemsters en Deelnemers,

 

Heel hartelijk dank voor uw inzet bij de Rabo fietstocht in 2013, voor de kas van de St. Vrienden van Joseph. Het was weer een gezellig ritje, met een heel gezellig groepje.

rabofietstocht juni 2014 1 300x225 Archief De Aftrap

 

We hopen volgend jaar weer op  jullie  medewerking te mogen rekenen.

Groetjes,

Stichting Vrienden van Joseph,

Theo – Greet – Nel en Liesbeth.

 

 

**************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Ondanks het koude weer met Hemelvaart waren er toch 78 enthousiaste fietsers die zich aanmelden voor de eerste Hemelvaartfietstocht van de St. Vrienden van Joseph. Dat was een prachtige start.

Heel hartelijk dank dat u de kou en wind trotseerde en op de fiets stapte.

Een heel gezellig rondje vanaf de sportzaal “DE GROET”. Aris  Strooper had de sportzaal open gedaan om vandaar te kunnen starten. Gewapend met een route beschrijving en een flesje koud water gingen de dames en heren van start. Aris bedankt voor je hulp, we hopen volgend jaar weer op je te mogen rekenen.

Het was een prachtige route die onderbroken werd bij “’T CENTRUM” voor een heerlijk kopje koffie of thee, gesponsord door Anita en Arnold v.d. Hoorn, beheerders van ’t Centrum. Heel hartelijk dank voor jullie sponsoring, het was zeer welkom tijdens deze koude tocht. Iedereen was heel enthousiast omdat ze zo gastvrij ontvangen werden met een heerlijk bakkie.

Met een aantal giften en bijna geen onkosten mochten we bijna € 600,00 op onze rekening bijschrijven, weer een halve waterput zeggen we dan.

Hemelvaart fietstocht 300x225 Archief De Aftrap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We zijn lekker bezig, en gaan nog even door, want zaterdag 14 juni is de Rabofietstocht waar we zeker aan mee doen en dan komt het bollenpellen er ook aan. We hopen weer 2 avonden vol goede moed aan het pellen te beginnen.

Al met al zijn we goed bezig om onze kas te kunnen spekken, zodat als het allemaal rond is in Kenia, we met hulp van de Wilde Ganzen aan het boren van de waterputten kunnen gaan beginnen.

Iedereen die ons met deze Hemelvaartsdag op welke wijze dan ook geholpen heeft, heel heel veel dank.

Ons motto: VELE KLEINTJES MAKEN EEN GROTE werkt nog steeds heel goed.

 

St. Vrienden van Joseph, 14 juni 2014

 

******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Twee weken geleden was er groot feest in onze parochiekerk. 16 Kinderen uit groep 4 deden hun Eerste H. Communie. Er waren heel wat weken van voorbereiding aan vooraf gegaan. Onder het motto: “ samen delen” mochten wij op een voorbereidingsmiddag vertellen over Kenia aangevuld met dia’s. Alle kinderen van groep 4  gingen zich inzetten voor hun vriendjes in Kenya. Dit jaar was het geld wat ze ophaalden door middel van het verkoop van Paaseitjes bestemd voor een couveuse in het District ziekenhuis in Kitale, in het noord westen van Kenia. Ik heb het met mijn eigen ogen gezien, maar er lagen twee soms drie kinderen in een couveuse, een nieuwe erbij was dan ook geen overbodige luxe. Tijdens deze viering mocht ik een cheque met het prachtige bedrag van € 450,00 in ontvangst nemen. Een prachtig resultaat waar we alle kinderen van groep 4 erg dankbaar voor zijn.

 

450 euro 300x200 Archief De Aftrap

 

 

 

Na de dienst heb ik father Joseph Kimotho gebeld die de couveuse dezelfde week nog naar het district ziekenhuis ging brengen. Wat was hij blij. Ook de doctoren en verpleegsters van het ziekenhuis waren erg enthousiast en dankbaar.

 

 

U snapt dat je ook in Kenia geen couveuse hebt voor € 450,00 maar met wat giften vanuit onze regio konden wij deze couveuse aanschaffen. Ook voor ons weer een grandioos gebeuren. Zo ziet u dat we samen groot en klein heel veel kunnen betekenen voor de mensen in Kenia.

 

De fietstocht met Hemelvaart voor onze waterprojecten is nog een grote verrassing, toch hopen we dat het mooi weer is en dat vele van u meegefietst hebben. Daarover de volgende keer weer een verslagje.

 

Waarschijnlijk heeft u Father Folkert Kruis weer gezien in Tuitjenhorn. Het zijn weer bliksem bezoekjes, ook tijdens zijn vakantie heeft hij het erg druk. Zijn werk gaat toch door ondanks dat hij af en toe hier is, meestal om weer door te vliegen naar Londen of Detroit. Toch hopen wij dat hij nog even de tijd vindt om in onze kerk voor te gaan en ons iets te vertellen over zijn werk.

 

We wensen u een fijne zij het korte Hemelvaartvakantie,

 

St. Vrienden van Joseph, 30 mei 2014

 

 

**************************************************************************************************************************************************************************************

De fietstocht is 30 km. maar hij mag ook ingekort worden!

 Archief De Aftrap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Na een succesvol weekend nemen we de pen ter hand om op de eerste plaats Greet Bleeker te feliciteren met haar koninklijke onderscheiding. Een onderscheiding die zeker heel erg verdient is, want waar helpt Greet niet? In het Jozefpark – de kerk – de Lourdesvereniging – en zeker niet op zijn minst bij onze Stichting. We willen en kunnen Greet zeker niet missen. We hopen dat je dan ook nog vele jaren in goede gezondheid je vrijwilligerswerk kunt voortzetten.

P1040450 300x264 Archief De AftrapP1130997 225x300 Archief De Aftrap

 

 

Zaterdag was ze dan ook weer present bij de kraam op de vrijmarkt. Met een prachtige put symboliseerde we het werk waar we dit jaar mee bezig zijn in ons gebied in Kenia. De verkoop van het water liep voortreffelijk, met de leuze:

SCHOON WATER….

IN KENIA EEN TRAKTATIE –  

U HELPT ZE MET UW DONATIE!”

 

hebben we bijna 150 flesjes van de hand gedaan. Met de verkoop van onze Kenia spulletjes erbij hadden we ruim € 400,00 opgehaald. Nog niet genoeg geld voor een nieuwe put, maar we sparen gewoon verder en willen zeker nog wat acties organiseren dit jaar. Een prachtige start, voor zo’n goed project.

We wachten nog op de afwerking van de laatste put bij de St. Paul’s school in Sinoko en dan hopen we te starten samen met de M.P. ( member of parlement ) aan de andere waterprojecten in het gebied waar we al meer dan 17 jaar bezig zijn en je kunt zien dat het daar vooruit gaat.

 

De schoolgebouwen worden beter, de toiletten bij de scholen en de slaapgelegenheden als het kostscholen zijn, het ziet er allemaal heel goed uit. Dankzij U en onze hulp.

 

Wij hopen dat u ons blijft steunen.

 

De Stichting Vrienden van Joseph, 3 mei 2014.

 

 

***********************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Wat gaat de tijd toch snel, het is alweer bijna Koningsdag, 26 april vieren we dit ook in Tuitjenhorn.

 

Het oranjecomité is al druk bezig, maar ook wij treffen onze voorbereidingen.

Zo willen wij dit jaar onder het motto:

SCHOON WATER…ZIJ KUNNEN NIET ZONDER!

Speciaal uw aandacht vragen voor onze waterprojecten in Kenia.

Het is voor ons niet te begrijpen dat deze mensen kilometers moeten lopen om water uit de sloot of uit een bron te halen. Wij draaien de kraan open en hebben water, deze mensen missen dit.

Door schoon drinkwater wordt ook de hygiëne een stuk beter, en zullen er minder mensen typhoid krijgen. Een van de meest voorkomende ziekten in Kenia.

Er is een waterput waaruit wij tijdens de jaarmarkt flesjes water verkopen. Schoon water waar ze in Sinoko zo naar snakken.

Wij hopen dat we samen met de MP Wesley Korin in alle kernen van de kleine gemeenschappen deze putten kunnen maken. Hij heeft een machine die wel met de hand moet worden bediend maar die door een boor aan de onderkant van de pijp zo de grond wordt ingedraaid zo’n 25 meter diep. Een beter systeem dan met de hand 25 meter diep te graven wat de mensen tot nu toe deden. Dan is er ook geen instortingsgevaar, door het gebruik deze machine.

Het komt wel even duurder uit, want zo’n put maken komt op ongeveer 13.000 euro. Het is minder gevaarlijk en gaat veel sneller. Als we dit samen met Wesley bekostigen blijft de prijs voor ons bijna hetzelfde.

Wij hopen u tijdens Koningsdag op de vrijmarkt mogen ontmoeten bij onze waterput.

 

Maar eerst Fijne Paasdagen, met mooi weer!

 

 

St. Vrienden van Joseph, 19 april 2014

 

******************************************************************************************************************************************************************************

 

Op 2 maart ben ik voor 3 weken  naar Kenia gegaan. Dit heeft 2 reden.

Ten eerste ga ik op kraamvisite bij Winnie, welbekend bij de dames van het K.V.G. Zij hebben een tiental jaren Winnie gesponsord. Eerst op de secundary school en later op het college, waar ze leerde voor sociaalwerkster. Ze is nu geslaagd en dat is dankzij ons K.V.G. Ze heeft een vaste vriend en

2 februari  hebben zij een dochtertje gekregen: “Kathleen”. Daarom ga ik haar nu bezoeken. In de loop van de afgelopen jaren heb ik veel met haar en haar familie meegemaakt, haar ouders overleden aan aids en Carlos de jongste van dit gezin is ook positief. Zij heeft al die jaren naast haar studie voor haar broers en zus gezorgd. Dat was niet makkelijk voor haar. Carlos is nog steeds een zorgenkindje, maar het gaat heel goed met hem, dankzij de sponsoring van iemand uit ons midden. Zij betaald naast zijn schoolgeld ook maandelijks een bedrag voor medicijnen en dieet.

U ziet op de foto’s hoe het 10 jaar terug was en hoe ze nu allebei stralen. Het gaat echt heel goed met hem beide. Door de hulp vanuit hier hebben zij een betere leef omstandigheid en dat werkt weer door op kleine Kathleen. Zo ziet u al is het klein, langzaam maar zeker komt er verbetering in de situatie van deze mensen die wij helpen. Terug in Tuitjenhorn laat ik u weten hoe het met Winnie haar vriend en de kleine Kathleen is.

 

 Archief De Aftrap

p1130384 225x300 Archief De Aftrap

 

Mijn 2e doel zijn de projecten. Ik probeer nu alle projecten die wij sponsoren door te lichten en te kijken waar en hoe hulp nodig is. Sinds de opening van het laboratoriumlokaal in Botwa heb ik contact met de MP van deze streek, ook hij wil waterprojecten realiseren. Misschien kunnen we het samen doen, daar ga ik samen met father Folkert Kruis en Father Joseph Kimotho mee om tafel, om te kijken wat en hoe wij als stichting deze projecten kunnen realiseren. Als dat lukt zou het heel goed zijn voor verdere samenwerking.

Een vol programma, maar heel goed te doen omdat ik ruim 1 1/2 week in Kitale ben.

 

Wat mij deze week heel erg trof was een mail van Father Joseph. Hij was jarig en we hadden vanuit de stichting via de email een verjaardagskaart gestuurd. Omdat ze in Kenia geen verjaardagen vieren viel het goed in de smaak en hij stuurde snel een bedankmailtje terug. Daarin schreef hij dat hij die dag naar zijn moeder zou gaan om haar te bedanken voor het leven dat ze hem 62 jaar geleden geschonken had. Ik vond dit zo speciaal. Daar denken wij nuchtere Hollanders toch niet aan!

Het volgend stukje komt uit Kenia waarin ik al begin met mijn belevenissen te vertellen.

 

Groeten,St. Vrienden van Joseph,  8 maart2014

 

***********************************************************************************************************************************************************************

 

Jambo !!!!

 

Beste Lezers,

 

Dit  keer geen stukje van Liesbeth, maar van Klaas en Greet.

Maandag 20 januari vertrokken we voor 2 weken met de dagvlucht naar Kenia. Watweer prima verlopen is. Het is ongeveer 8 uur vliegen. Father Joseph Kimotho stond op ons te wachten. Voor onze eerste overnachting bracht hij ons naar het Mill Hill house en zal verder deze dagen ons van A naar B brengen.

IMG 0242 300x225 Archief De Aftrap

 

Ons  eerste bezoek  in Kenia, was Cafasso, daar wonen en werken de boys die uit de gevangenis ontslagen zijn en worden weer klaargestoomd om het normale leven weer op te pakken. Onze stichting sponsors daar het waterproject. Ze hebben daar een waterbasis gemaakt waar ze het water opvangen voor het land waar ze van alles verbouwen. Maar het kan daar maanden niet regenen en dan komt er niets van de producten van het land terecht.

 

 

 

De boys geven altijd wel een kleine voorstelling voor ons met zingen en dansen en dan moeten wij er ook aan geloven.

Ver volgens bracht Father Joseph ons naar Irene die we inmiddels 19 jaar kennen en hebben haar steeds gesponsord tot ze klaar was met haar studie en is nu docent: Engels en Frans op een middelbare school.

Ze is nu getrouwd en heeft een zoontje van 3 maanden “Jayden.”. Het was voor ons een  laat kraambezoek.

We hebben daar een paar dagen gelogeerd en deden er alles aan om het ons naar de zin te maken. En de kleine Jayden hebben we niet horen huilen en hij lachte gelijk naar ons. Opa Klaas vond het ook geweldig en kon er geen genoeg van krijgen.

Daarna  met een overnachting in Eldoret gingen we door naar Kitale.

We hadden eerst in de ochtend een meeting met de Fadhily groep die werken in het ziekenhuis. Ook sponsoren wij, ( de stichting) deze groep. We zijn daar rondgeleid door het hoofd van het ziekenhuis. Het is niet te beschrijven wat je daar tegen komt. We hopen in de toekomst ook het ziekenhuis te kunnen steunen.

Op zaterdag gingen we naar Kaplamai samen met Father Folkert. Eerst de kerk bekeken wat er heel goed uitzag, er hingen iets meer gouden slingers, als toen father Folkert er was, maar dat is Afrikaans.

Daarna naar de technische school, er is nu kapsters opleiding, daar lijkt veel vraag naar te zijn. Deze opleiding duurt 2 jaar waarna examen kunnen doen. Ook daar gaat het goed en volgens Klaas wordt alles goed onderhouden.

Zondagmorgen de H. Mis in de kerk in Kapalmai. Wat een happenning. We zagen weer heel veel bekenden waar je na zoveel jaar toch een band mee hebt.

Ook daar veel armoede door de grote werkeloosheid. 70 tot 80 % van de mannen heeft geen werk.

Ook daar is onze hulp onmisbaar.

De volgende Aftrap gaat ons verslag verder.

 

 

Groeten van Klaas en Greet, 8 februari 2014

 

**********************************************************************************************************************************************************************

 

Het nieuwe jaar is weer begonnen en ook in Kenia zijn ze weer begonnen met het maken van de water voorzieningen op de beide scholen in Sinoko -Kipsingori en in het Cafasso huis.

Het begin was het graven van de sleuven voor de pijpleidingen en de fundering voor de watertanks.

Dit werd gedaan door de bevolking zelf, dat scheelt weer in de begroting.

Ook zijn ze begonnen met het graven van de waterput. Ruim 20 meter diep graven ze met de hand. Ze hebben pijpen gemaakt van beton van 1 meter doorsnede die ze deel voor deel langzaam laten zakken. U ziet al met al een heel werk. Wat nog wel even zal duren voordat het geheel klaar is.

SJCCH HARVESTED WATER STORAGE.pdf Adobe Reader Archief De Aftrap

Klaas en Greet die over een week richting Kenia gaan, zullen deze projecten bezoeken en kijken of alles naar wens verloopt. Maar voornamelijk gaan ze erheen om de kleine Jayden de zoon van Irene en Salomon te bewonderen die in oktober geboren is. Irene hebben ze jarenlang gesponsord.  Zij is nu lerares Engels en Frans op een Highschool in Nairobi.  Maar het contact met Irene is er nog steeds.

We zullen ze zeker in de dagen dat ze daar zijn volgen.

Ook willen we u hartelijk danken voor uw gulle gaven in de hutjes met kerst. U deed tijdens deze dagen ruim € 150,00 in de hutjes. Geweldig.

Zo ziet u weer dat: “vele kleintjes een grote maken.”

 

St. Vrienden van Joseph, 11 januari 2014

 

*********************************************************************************************************************************************************************************

 

Belofte maakt schuld en daarom hier het slot van de feestelijkheden in Botwa.

 

Nadat alle bomen geplant waren gingen we weer in optocht naar de tenten daar begon het echte feest, met dansen – zingen toneel spelen, afgewisseld met ellen lange speeches. Iedereen was heel dankbaar dat de St. Vrienden van Joseph met zoveel lieve mensen uit Tuitjenhorn en omstreken dit gerealiseerd hadden.

Daarna werden alle speciale gasten verrast met een cadeau. Wij kregen ieder een prachtige lap stof die al dansend en zingend om ons heen gedrapeerd werd.

P1130237 300x225 Archief De Aftrap

Na ruim anderhalf uur gingen we aan tafel. In een paar leslokalen was gedekt voor de gasten en mochten we genieten van de rijst – bonen en kip in een heerlijke saus.

Voor ruim 1000 mensen was er gekookt maar dat leek meer op oegali ( mais) en skoemawieki.( groene groenten) Iets minder luxe dus, maar ook zij lieten het zich al zittend in het gras, goed smaken.

Na nog wat hen en weer gepraat gingen we met father Joseph weer richting Kitale waar de Fadhyli groep al op ons zat te wachten. Deze groep werkt in de ziekenhuizen en helpen de arme en gebrekkige aan medicijnen – eten en kleding.

Deze dag was voor ons en een dag met een gouden randje.

 

Na de vergadering van deze week met de St. Vrienden van Joseph zijn we tot het besluit gekomen om 2014 te maken tot een water jaar. Niet dat we hier veel regen willen, we willen ons inzetten voor verschillende waterprojecten in en rond Kaplamai. En water voor het Cafassohuis in Nairobi. U zult daar dit jaar zeker meer van horen. Wij vinden water het meest noodzakelijke voor een mens, zeker schoon drinkwater, daar gaan we dus voor.

Ook de hutjes in de kerk zullen met Kerstmis in het teken staan van de waterprojecten. Vergeet ze dus niet. De afgelopen maand zat er € 74,20 in de hutjes, een prachtig bedrag, waar we u heel dankbaar voor zijn.

Wij wensen u hele fijne Kerstdagen,

En een heel gezond en goed 2014.

 

St. Vrienden van Joseph, 14 december 2013

 

**********************************************************************************************************************************************************************************

 

Net terug van een fantastische reis een algemene indruk. Father Joseph Kimotho stond op het vliegveld op ons te wachten en was alle dagen met ons. Hij was onze reisleider. Omdat het voor Mariosé de eerste keer was liet hij haar genieten van mooie plekjes onderweg naar Kaplamai.

 

We hadden hier en daar onderweg de fysiotherapeut geregeld voor zijn rug, waar hij naar toe kon voor therapie zodat het met zijn rug goed ging.

 

Zoals we de vorige keer schreven waren we naar Sinoko en Kipsongori om te kijken wat we konden doen om hier een waterput te slaan en tanken – goten – pijpen en watertanks aan te schaffen. Nu wordt het water dagelijks gebracht voor meer dan 500 studenten met een kar getrokken door een ezeltje.

P1130006 300x225 Archief De Aftrap

De begroting is gemaakt en father Kruis gaat naar Benjamin de aannemer die hij zal vragen om het geheel te bouwen. Maar eerst moeten we zorgen dat het geld er is.

Vrijdag was de dag. We gingen met Father Folkert en Father Joseph naar Botwa voor de opening.

De mensen daar waren zo blij Father Folkert weer te zien, hij was echt het middelpunt op deze dag, ze klapte en zongen hem toe, zo gauw hij uit de auto stapte. Ze zijn zo dankbaar voor alles wat hij in de afgelopen 10 jaar in de parochie gedaan heeft. Als je de verhalen hoort is dat ook enorm. 5 kerken laten bouwen en verschillende scholen. Sommige sponsort hij nog steeds.

U ziet we hebben deze tijd veel kunnen doen en ook genoten van het prachtige land.

In de volgende aftrappen kunt u lezen hoe het met onze projecten gaat.

 

We condoleren de fam. Blokdijk en danken hen voor het initiatief om te denken aan de St. Vrienden van Joseph tijdens het overlijden van hun lieve man, vader en opa en overgroot opa om, in plaats van bloemen, een gift te vragen voor het werk van onze stichting.

 

St. Vrienden van Joseph, 2 november 2013

 

 

**********************************************************************************************************************************************************************

 

Op de valreep, alvast maar een stukje voor de Aftrap.

Als u dit leest zijn we in Botwa om aanwezig te zijn bij de opening van het laboratoriumlokaal. Na vier jaar hebben we het voor elkaar gekregen en daar zijn we heel trots op. Waarin een kleine organisatie groot kan zijn.

 

Tevens bezoeken we onze projecten. We kijken wat er hier en daar op het verlanglijstje staat zodat we ze bij de verdeling van ons geld, aan het eind van dit jaar, kunnen helpen.

P1100331 300x225 Archief De Aftrap

Ook bezoeken we 2 scholen, waar men vroeg om te helpen bij het opzetten van een waterproject. Het zijn 2 secundaire scholen, met een internaat voor jongens en meisjes. Iedere dag komt er een ezeltje met een tank water, daarmee moet gekookt – gewassen en van gedronken worden. Father Folkert Kruis gaat met ons mee om te kijken wat we voor deze 2 scholen kunnen betekenen. Het zijn pittige projecten maar niet zo groot als Botwa. De gemengde school staat in Sinoko en de meisjesschool met internaat staat in Kipsongori, twee kleine plaatsjes in de parochie waar Father Kruis 10 jaar heeft gestaan.

U ziet hij is nog steeds bezig om de mensen in zijn oude parochie te helpen.

Na onze thuiskomst hoort u hier meer over.

Hij helpt de mensen daar, laten we proberen hem financieel te blijven steunen.

 

St. Vrienden van Joseph, 19 oktober 2013

 

*************************************************************************************************************************************************************

Na een prachtig feest t.g.v. het 40 jarig Priesterfeeest van pastoor J. Berkhout is het geweldig te zien hoe onze Parochie van Tuitjenhorn verbonden is met de mensen in Kenia. De beide fathers waren weer aanwezig om dit mooie feest mee te maken. Het is ook de vriendschap tussen Pastoor J. Berkhout en de beide fathers Joseph Kimotho en Folkert Kruis die dit bevestigt.

Door hun aanwezigheid worden wij ook weer gestimuleerd door te gaan met ons werk voor hun mensen. Zo gaan we op 10 oktober naar Kenia om aanwezig te zijn bij de opening van het laboratoriumlokaal op de highschool in Botwa. Het was een heel groot project wat verdeeld was in 4 fases. De eerste fase: elektriciteit en water. Dit was in 2010.

P1090103 300x225 Archief De Aftrap

Daarna hebben we met medewerking van de Wilde ganzen en vele foundationorganisaties het benodigde geld bijeen gebracht om de bouw te financieren. Dat begon in 2011.De derde fase was de inrichting en dat is in september afgerond. En volgens de verhalen ziet het er prachtig uit.

Als 4e fase nemen we symbolisch  € 18.000 mee om materiaal te kopen, zoals microscopen  – meet proefmateriaal zodat de studenten daar hun ervaring in natuur – scheikunde en biologie kunnen ervaren en eindelijk na 4 jaar studie hun volledig examen kunnen doen. Ze kunnen dan door stromen naar een universiteit of colleges. Hoe meer studenten we kunnen door laten stromen, hoe beter. Het volk van Kenia moet zich ontwikkelen en de jongere generatie moet dus de kans krijgen via scholing het land te ontwikkelen.

Wij zijn dan ook heel blij dat we dit grote project tot een goed einde hebben gebracht.

Buiten dit project zijn er nog een tal van vragen om hulp. Na ons bezoek hoort u daar meer over.

 

St. Vrienden van Joseph, 5 oktober 2013

 

*****************************************************************************************************************************************************

 

De herfst heeft zijn intrede gedaan  en als je naar buiten kijkt is ‘t harde wind en regen, dat betekend misschien voor u dat u uw zomer garderobe  weer op gaat ruimen. Sommige van u brengen het dan bij ons, zonder naam staat het zomaar op de stoep. Heel fijn toen we nog extra kleding mee konden nemen via de Vliegende Piloten. Door de bezuinigen enkele jaren geleden is dat gestopt. We hebben nu zoveel kleding bij ons op zolder staan dat het onmogelijk is dat allemaal naar Kenia te vervoeren.

Als u nu nog meer kleding brengt, weten wij niet wat we ermee moeten. Daarom een vraag:

“Wilt u GEEN kleding meer brengen.” We hebben echt genoeg.

Nog wel een vraag:”Mocht u grote koffers over hebben die nog goed zijn, kunt u ze wel brengen. De extra kleding die we via onze eigen bagage meenemen doen we dan in een koffer. De vraag naar oude koffers is heel groot.

De mensen hebben geen kledingkast dus de kleding die ze hebben staat in dozen of plastic zakken. Met een koffer zijn ze erg blij.

P1110371 300x199 Archief De Aftrap

Deze week kreeg ik nog een email van Winnie. Ze woont nu in Mombassa bij haar boyfriend. Ze maakt het goed en is nog steeds erg dankbaar dat de dames van het vrouwengilde van weleer haar zo goed gesponsord hebben. Ook Mary haar zusje maakt het goed. Zij is bezig met haar laatste jaar op de school voor kleuterleidster. Ook Carlos gaat op dit moment heel goed, dankzij de hulp bij z ’n dieet, wat hij bij de medicijnen heeft. Hij was de enige in dat gezin die met aids geboren is.De ouders zijn beide overleden. Zo ziet u dan door het sponsoren van studenten de jeugd in Kenia vooruit gaat. Scholing van de jeugd is, na water,  de beste sponsoring.

Dank voor uw hulp telkens maar weer.

 

Groeten St. Vrienden van Joseph, 21 september 2013

 

*********************************************************************************************************************************************************************

Het laatste nieuws uit Kenia is dat het bar slecht weer is, het is koud, zo ’n 14 a 16 graden en het regent er heel veel. Ook Father Joseph had erg veel last van het koude weer, dit is niet goed voor zijn spieren. Hopelijk knapt het weer wat op.

Ook in Kaplamai regent het pijpenstelen aldus Rosalyne die ik vanmorgen aan de lijn had. Ze had nog geen uitslag van haar naai-examen, maar ze dacht wel dat het goed gegaan was. Ook daar regent het en staan de bonen op het land te rotten.

De mais wil door de kou niet erg groeien, dat betekend als het zo door gaat weer een slecht oogstjaar voor de mensen in Kenia.

Verder was er weinig nieuws te melden vanuit Kaplamai. Alles verliep rustig. De scholen beginnen morgen weer na een maand vakantie. De kinderen moeten weer door de natte wegen lopend naar school. Ze hebben daar geen regenjassen en laarzen zoals hier, maar dat zijn ze wel gewend.

P1100135 300x225 Archief De Aftrap

 

In de volgende Aftrap hoop ik u iets meer te kunnen vertellen over het laboratorium, bij de Highschool in Botwa, dat bijna klaar is en de volgende maand officieel geopend gaat worden. Er wordt nog druk gewerkt maar ze hebben beloofd het op tijd klaar te hebben. We wachten op de foto’s en het verdere nieuws.

Hartelijk dank voor uw bijdrage in de hutjes. We mochten deze maand € 51,25 uit de hutjes meenemen om op de bank te zetten voor onze projecten. Wees ervan verzekerd dat al dit geld rechtstreeks naar onze projecten gaat en dat er niets aan de strijkstok blijft hangen.

 

Stichting Vrienden van Joseph, 7 september 2013

 

***********************************************************************************************************************************

De vakantie zit er weer op en het is even wennen om de pen ter hand te nemen en uw weer te vertellen over het wel en wee van onze stichting en van de mensen in Kenia.

 

Na onze oproep in de laatste Aftrap zijn we met heel veel dames 2 avonden aan het bollen pellen geweest Het was laat dit jaar, door de weersomstandigheden, maar op donderdagavond 1 augustus waren er zo ’n 18 dames bijeen in de bollenschuur van de fam. Pronk op het Rijpje en maandag 5 augustus waren we met 25 personen aanwezig. Zelfs Theo Tesselaar onze penningmeester was van de partij en hij deed niet onder voor de vlugge dames handen. In totaal pelden we de eerste avond 60 bakken en de tweede avond 85 bakken. Dat was weer een mooie verdienste voor onze kas. Dit jaar was het ook de 5e keer dat we bollen pelden. Dus ons eerste lustrum, dat gevierd werd met een kleine attentie. Dames heel veel dank voor jullie inzet en enthousiasme, wat was het weer gezellig en wat vloog de tijd. Hopelijk mogen we volgend jaar weer op jullie medewerking rekenen. Veel dank aan de fam. D. Pronk voor hun gastvrijheid.

P1120415 300x225 Archief De Aftrap

Ook kwam er een telefoontje binnen uit Kenia van Rosalyne onze juf die de dames leert naaien bij de groep die bijeenkomt in het social hall. Zij moet examen doen voor het onderwijs diploma naaiactiviteiten. Zij vroeg om geld. Zij moest enkele voorbeelden thuis maken en stoffen meenemen om daar te naaien. De examens waren in Kapenguria dat is een heel stuk ten noorden van Kapalmai, dus reisgeld en examengeld. Met € 25,00 zou ze het wel redden. Wat doe je dan. Gelukkig kunnen we via father Joseph Kimotho geld overmaken en kan hij het via Empesa door sluizen naar de telefoon van Rosalyne die het geld dan op een kantoortje op kan halen. Het is in Kenia een prachtig systeem wat door de mensen heel veel gebruikt wordt.

De uitslag komt over een week of zes, we hopen dat het haar gelukt is.

 

St. Vrienden van Joseph, 24 augustus 2013

 

 

*******************************************************************************************************************************************************

Nu de vakantie voor de deur staat en dit de laatste Aftrap is voor de vakantie willen wij graag uw aandacht vragen voor het bollen pellen.

Ieder jaar zijn er een aantal dames die 1 of 2 avonden komen bollen pellen en waarvan de opbrengst is voor onze stichting.

Al zijn de bollen door de weersomstandigheden erg laat, toch hoop ik dat u de tijd vindt om een avondje te komen pellen. De trouwe pellers benaderen we wel als het zover is, nieuwe pellers kunnen contact opnemen met iemand van onze stichting. Het is altijd reuze gezellig, met tussendoor een koppie en een koekje, vliegt de tijd.

Ook kregen we bericht over ons biologie – natuurkunde en scheikunde lokaal in Botwa. Father Kruis is er geweest om te kijken of alles wel gaat zoals afgesproken en om de financiën te regelen. Hij was zo trots als een pauw, vertelde hij. Vele directeuren uit de omgeving kwamen nieuwsgierig kijken hoe praktisch alles ingedeeld wordt. Het wordt heel speciaal, vertelde hij.

We hopen maar dat dit onder de begroting blijft, want meer geld is er niet.

Daarom zijn we blij met de fietsers veertien dagen terug en de pellers straks. Ieder dubbeltje is er één.

In oktober als alles klaar is hopen we bij de opening aanwezig te zijn.

Dit worden de tafels met grote waterbassins in het midden voor de proeven. Zie de foto.

DSCN0444 300x225 Archief De Aftrap

 

Voor allemaal een fijne vakantie, geniet van uw rust en mogelijk het mooie weer.

 

St. Vrienden van Joseph, 29 juni 2013

 

 

*****************************************************************************************************************************************************************************************************

Wat was het afgelopen zaterdag een drukte bij de Rabobank in Warmenhuizen. Vele verenigingen waren daar aanwezig om met tien enthousiaste fietsers deze sponsorfietstocht te rijden. Ook wij: “ De Vrienden van Joseph,” hadden zich opgegeven om aan deze sponsortocht deel te nemen.

Met een gezellig groep, waarvan de meeste al jaren tijdens deze tocht hun beste beentje voortzetten, begonnen wij aan deze sponsortocht. Het was een mooie route al was het in het begin wel koud. Maar geen regen en harde wind zoals vorig jaar. Dus ging het allemaal perfect.

Met een heerlijk kopje koffie met zelfgemaakte appeltaart bij Express – Zo was deze ochtend compleet en konden we aan het eind van de tocht onze sponsorkaarten inleveren, om over enkele weken de beloofde € 300,00 in ontvangst te nemen. Een geweldige geste van de Rabobank en dank aan onze enthousiaste fietsgroep.

P1120366 300x225 Archief De Aftrap

Heel fijn,  dat we nu weer enkele van onze projecten kunnen helpen. Want steeds is er weer vraag om hulp. Veel jeugd die van  school komt krijgt geen baan, er is een grote werkloosheid en schoolgeld voor het voortgezet onderwijs is door de ouders niet op te brengen, dus loopt de jeugd op straat, waar niet alles gaat zoals het hoort.

Dank dames en heren dat jullie ook deze ochtend weer vrij maakte om met ons te fietsen.

 

Ook wil ik u allen danken, dat u onze hutjes in de kerk, zo goed hebt bedacht. Was het de afgelopen maanden rond de 25 euro, de laatste maand mochten we ruim 55 euro eruit halen. Geweldig.

Heel veel dank daarvoor.

 

Blijf dit doen, want ons motto is nog steeds ”VELE KLEINTJES MAKEN ÉÉN GROTE”.

 

Stichting Vrienden van Joseph, 15 juni 2013

*********************************************************************************************************************************************************************************

 

Het is alweer een tijdje terug dat u iets hoorde van onze zusterparochie in Kaplamai. Dat komt omdat father Folkert er niet meer woont, toch blijven onze betrekkingen met deze parochie altijd bestaan.

Vanmorgen had ik Rosalyne, de juffrouw die naailes geeft in het sociaal hall achter de kerk in Kaplamai, aan de telefoon. Het gaat er goed, al missen ze father Kruis heel erg. Ook het naaigroepje gaat gestaag door. Was het even rustig doordat de vrouwen op het land moesten werken, er is nu weer volop bedrijvigheid. De dames moesten op het land maïsplanten en bonen zaaien. Dat wacht nu na een aantal fikse buien op de zon, om zo te groeien zodat ze eind van dit jaar weer kunnen oogsten.

P1110343 300x199 Archief De Aftrap

Het fijnste van alles is, dat dit naaigroepje nu zelfstandig werkt, dat wil zeggen dat ze geen hulp meer van ons nodig hebben en zelf de juffrouw die les geeft kunnen betalen. Zo moet het ook gaan, ze moeten zelf hun zaakje draaiende houden, met dit project wat nu draait vanaf 2008 lukt dat. Daar zijn we heel blij en trots op. Mochten de naaimachines stuk gaan dan zullen ze wel aan de bel trekken en dat mag ook, we houden daar ook de vinger aan de pols, maar het loopt goed. Er zijn nu 15 dames iedere dag aan het naaien, verstellen en van oud nieuw maken en dat is ook fantastisch.

Ook de Single Mothers draaien goed met het verhuur van de stoelen en tenten. Als je de mensen helpt met hun hulpvraag dan lukt het meestal wel. Dan gaan ze ervoor en proberen het verder zelf te redden, dat is nu ook het geval bij de Single Mothers. Zo ziet u als dit zo door blijft gaan kunnen we misschien weer andere projecten oppakken om zo meer mensen te helpen.

 

Hopelijk blijft u ons steunen, zodat wij ons werk voort kunnen zetten.

 

Bedankt en tot de volgende keer,

 

St. Vrienden van Joseph, 1 juni 2013

 

 

 

***********************************************************************************************************************************************************************************

In de vorige Aftrap schreef ik dat ik u zou informeren over de laatste koninginnendag, dat is allemaal goed verlopen en zo zijn we weer wat ritsen – knopen en klosjes garen kwijt, goed om van dat geld voor de mensen eten en spullen te kopen als we in Kenia zijn. Al is de sjaal voor de koningin nog niet klaar en zijn toch al heel wat toertjes gebreid.

Er is alweer het een en ander gebeurd.

Zo is deze week Father Folkert Kruis beëdigd als algemeen overste van de Fathers van Mill Hill in Kenia. Een niet te onderschatte functie. In september hoopt Father Kruis 78 jaar te worden en dan krijg je deze benoeming. Petje af, als je dat wilt en kunt aanvaarden. We wensen hem van harte heel veel kracht om deze moeilijke taak goed te volbrengen. Dit is voorlopig voor 3 jaar.

 

foto Folkert aftrap 219x300 Archief De Aftrap

 

Ook kregen we een brief van Zuster Lucie van het St. Joseph Cafasso-instituut. Het instituut waar jongens opgevangen worden die hun tijd in de gevangenis uitgezeten hebben en weer wat van hun leven willen maken. Ze krijgen daar een 2 jarige opleiding, waarna zij een eigen bedrijf kunnen starten en een nieuw leven opbouwen. Ze worden hierbij ondersteund en geholpen. Een prachtig project.

In januari hadden we hen gesponsord met het bouwen van een kippenhok met daarbij de kippen.

Nu schreef ze ons dan het heel goed ging met het kippenproject, dat ze kuikentjes hadden en dagelijks eieren verkochten, de handel schijnt goed te lopen, dit zijn mooie voorbeelden waarmee je de mensen zelfstandig kunt laten zijn, zodat zij op deze manier in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Als alles goed gaat, zullen ze zeker overgaan tot de verkoop van niet alleen de eieren maar ook van kippen, zodat ze nog meer geld in het laatje krijgen. Het is een prachtig project maar ze hebben nog meer op hun verlanglijstje en zo zullen we proberen ze volgend jaar weer te helpen een ander project te ondersteunen.

 

U ziet uw hulp is van grote waarde voor ons, daarom vergeet de hutjes achter in de kerk niet, de opbrengst hiervan is van grote waarde voor deze projecten.

 

St. Vrienden van Joseph, 18 mei 2013

 

***************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

Deze keer geen nieuws uit Kenia maar van onze eigen stichting. Het was deze afgelopen week feest in Tuitjenhorn. Zondags deden 19 kinderen van groep 4 hun Eerste Communie. Een belangrijke dag voor deze kinderen, maar ook voor ons. Met Pasen hadden deze kinderen, samen met al hun vriendjes uit groep 4 Paaseitjes verkocht waarvan het geld bestemd was voor de straat kinderen uit de slums van Nairobi. Deze kinderen worden opgevangen door zusters die zich inzetten voor deze straatkinderen. Deze week kreeg ik een email van dankbaarheid van deze kinderen en zusters.

 

Hieronder volgt deze email:

 

Greetings from ukweli home of hope children. Thanks a lot for that kind donation from first communion children to ukweli home of hope children, we are so grateful. It will help me buy Rice for our children. Tel the children we are so happy and grateful. God bless them and their parents.

 

U ziet de zusters en kinderen zijn heel blij met het mooie bedrag van € 450,00.

 

Dit was nog niet alles, want vrijdag 27 april kreeg onze penningmeester Theo Tesselaar uit handen van burgemeester Westerink een Koninklijke onderscheiding voor al zijn vrijwilligerswerk in onze gemeenschap. En dat was nogal wat. De burgemeester had een heel lijst met aanbevelingen van allerlei organisaties waarin hij als vrijwilliger actief was.

Theo Tesselaar 26 04 2013 180x300 Archief De Aftrap

Theo gefeliciteerd met deze onderscheiding en wij hopen dat je nog jaren actief blijft in onze stichting als een uitstekendepenningmeester die heel goed op onze centjes past.

 

In de volgende Aftrap hoort u over de laatste feestelijke Koninginnedag, daarna maken we ons op om volgend jaar samen Koningsdag te vieren.

 

St. Vrienden van Joseph, 4 mei 2013

 

******************************************************************************************************************************************************************************************

Na de verkiezingsstrijd is de rust in Kenia weergekeerd. De nieuwe president Uhuru Kenyatta is afgelopen dinsdag geïnstalleerd als nieuwe President van Kenia voor de komende 5 jaar. Alle Kenianen hopen op een rustige en beter tijd zodat de economie weer opbloeit. Het weer werkt daarvoor niet erg mee, het regent er al weken zodat de landerijen onder water staan, de rivieren buiten hun oevers treden en er is een belangrijke brug op een hoofdweg van Nairobi naar Naivasha half ingestort. Allemaal weer grote problemen voor zo’n nieuwe regering. Ondanks de vele regen die er valt proberen de mensen toch de mais weer te planten zodat als het droog wordt ze kan gaan groeien, als het zaad tenminste niet weggespoeld is.

 

Met de beide paters gaat het goed, father Folkert helpt ons met het organiseren van de afbouw van het praktijklokaal voor Biologie – Natuur en scheikunde, wat trouwens grotendeels bijeen gebracht is door de grote foundationgroepen die de bouw van scholen en het onderwijs sponsoren via de Wilde Ganzen, want u zult begrijpen dat wij dit nooit zelf als stichting samen met u bijeen kunnen brengen. Er zijn dan ook heel wat brieven en verzoeken verstuurd het afgelopen jaar, maar het heeft z ’n vruchten afgeworpen.

Denkelijk gaat de afbouw in mei van start, we houden u op de hoogte.

P1100720 199x300 Archief De Aftrap**

 

 

We zullen dit jaar dus geen stenen meer verkopen op de vrijmarkt met Koninginnedag, maar we zijn er wel, nu met garen – knopen – ritsen enz, die we met zakkenvol gekregen hebben van Jan en Thea Nota, om ze mee te nemen naar Kenia.

We hebben al 2x een lading meegenomen, maar het transport via de KLM wordt ook steeds moeilijker, dus proberen we het hier kwijt te raken en nemen het geld mee en kopen de spullen daar. Help ons dus van onze spullen af. U hebt zeker nog wel een klosje garen in welke kleur dan ook en wat knoopjes nodig. We staan op de hoogte van DEEN.

 

Tot ziens op de vrijmarkt.

 

St. Vrienden van Joseph, 20 april 2013

********************************************************************************************************************************************

Het is bijna lente, hopelijk past het weer zich ook een beetje aan en zien we het zonnetje verschijnen.

Anders is het in Kenia. Het is daar erg warm, zoals father Joseph Kimotho schreef. Gelukkig zijn de ongeregeldheden tijdens de verkiezingen uitgebleven, maar er heersen nog wel spanningen tussen de verschillende stammen.

In april moeten we het geld bijeen hebben voor de afweking van onze school in Botwa. Als we dat voor 26 april bijeen hebben krijgen we van de Wilde Ganzen ongeveer de helft erbij. Ik kan u vertellen dat het waarschijnlijk wel lukt. Enkele foundation organisaties hebben hun hulp beloofd en als dat geld binnen is kunnen we het overmaken aan de Wilde ganzen die het aanvullen met hun gift zodat het gehele bedrag ruim € 34,000 overgemaakt wordt naar father Folkert Kruis, die in Botwa de afbouw nog wil regelen. Hij heeft al een nieuwe begroting gevraagd aan de aannemer, want hij kan bijna niet wachten om deze klus te klaren. Als het gebouw ook van binnen afgewerkt is zijn wij nog niet klaar, dan moeten er nog allerlei lesmaterialen komen o.a. microscopen en glaswerk voor de proeven die er gedaan moeten worden. Maar alles heeft zijn tijd.

Wij zijn al ontzettend blij dat dit bijna gerealiseerd is.

P1110309 300x199 Archief De Aftrap

Mocht u rond de paasdagen in de kerk komen, vergeet dan onze hutjes niet. Uw bijdrage kan juist de laatste steen zijn, die nodig is.

Wij wensen u zonnige Paasdagen ook namens de beide fathers, Folkert Kruis en Joseph Kimotho en dank voor uw goede gaven.

St. Vrienden van Joseph, 23maart 2013.

 

p.s. Op de foto ziet u het klaslokaal wat nog afgewerkt moet worden. Tijdens de examens werd het gebruikt i.v.m. plaatsgebrek.

 

 

*********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Er is niet zoveel nieuws te melden uit Kenia. Er is weinig contact en dat ligt aan de komende verkiezingen. De telefoonverbinding is slecht en de email doet het niet altijd. Het is daar niet rustig. Als u dit leest zijn de verkiezingen voorbij. Maandag 4 maart is de grote dag voor Kenia. Hopelijk gaat alles rustiger dan 5 jaar geleden. Maar het blijft spannend.

Joseph Kimotho 230x300 Archief De Aftrap

Afgelopen donderdag was father Joseph jarig, hij werd 62 jaar. Nu vieren ze wel geen verjaardagen in Kenia, maar wat aandacht uit Nederland is altijd leuk. We hadden wat geld overgemaakt voor zijn verjaardag en ik vertelde hem dat het goed was als hij daarvan eens lekker ging eten, het eten in het priesterhuis waar hij nu woont is ook niet van de beste kwaliteit. .

 

Dat kon nu niet vertelde hij, want het is te gevaarlijk. Je moet ’s avonds niet meer op straat komen, tijdens deze verkiezingsstrijd. Wel vertelde hij dat hij een kip – verse groenten en rijst ging kopen en dan samen met z ’n moeder, die hij uit het ziekenhuis moest halen na een oogoperatie, ging genieten van een heerlijke lunch, of het gelukt is weet ik niet, ik denk wel dat ze er samen van genoten hebben.

 

Ook vroeg ik hem of hij nog cadeautjes gekregen had. “Nee”, was het antwoord, ”maar tijdens de viering vanmorgen heb ik God gevraagd om een nieuwe body. Mijn rug gaat niet goed en dan voel je je ook niet lekker. Heb je er een gekregen? Was mijn vraag. Het antwoord was:” Als je vertrouwt op God dan komt het wel goed. Is er geen genezing dan helpt Hij mij wel op mijn levensweg.” Wat een vertrouwen heeft hij toch. Daar kunnen wij soms een voorbeeld aan nemen.

 

Laten wij hopen en vertrouwen dat ook deze verkiezingen goed uitpakken voor alle partijen, dat ze samen aan het werk gaan om van Kenia een stabiel land te maken, waar eten en leven is voor alle mensen van alle stammen. Mogelijk kunnen wij ze daarbij helpen.

 

St. Vrienden van Joseph, 9 maart 2013.

 

**********************************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

De berichten uit Kenia zijn niet zo goed. Dit i.v.m. de komende verkiezingen op 4 maart.

Nu al zijn er ongeregeldheden en gaat father Joseph niet graag meer naar bepaalde stadsdelen in Nairobi.

Hij heeft een deel van zijn huisje wat bij zijn moeder op de plaats staat waar ze nu woont in Ruiru klaar gemaakt zodat daar zijn familieleden als het uit de hand loopt kunnen wonen.

In deze plaats was het bij de vorige verkiezingen ook heel rustig omdat hier alleen Kikuyu’s wonen.

De verschillende stammen wedijveren nu al om op een verkiesbare plaats te komen tijdens de verkiezingen en ook de strijd om het presidentschap is in volle gang.

Father Folkert schreef dat ze vanuit het instituut waar hij lesgeeft en woont in Luanda25 km. van Kisumu, nu al een voorrad eten in slaan, zodat ze straks niet naar Kusumu hoeven om boodschappen te doen. Het is daar nu al regelmatig niet safe.

Ook in Kaplamai zijn de regeringsleiders bezig het volk op hun hand te krijgen. Iedere zondag komen de afgevaardigden van de regering naar het centrum van het dorp om de mensen toe te spreken. Van ongeregeldheden is daar gelukkig geen spraken.

Ook in 2008 viel de schade daar erg mee.

Regelmatig krijg ik vragen vanuit Kaplamai wanneer we weer komen, dit zullen we maar een tijdje uitstellen en hopen bij de opening van het laboratorium aanwezig te zijn. Maar dat duurt nog wel even.

Wij hopen en bidden dat de toestand van 2008 zich niet herhaald en dat we deze beelden niet meer hoeven te zien.

KeniaLiesb.okt2008 141 300x199 Archief De Aftrap

Hier een tentenkamp in 2008 voor mensen die van huis en haard verjaagd zijn.

St. Vrienden van Joseph, 23 februari 2013

 

***************************************************************************************************************************************************

De scholen zijn weer begonnen in Kenia en al het schoolgeld voor de studenten die gesponsord worden door Tuitjenhorners en mensen uit onze omgeving zijn betaald en nu kunnen de studenten laten zien dat ze heel goed hun best doen en goede resultaten behalen.

Sommige van onze oud studenten hebben hun diploma gehaald en hebben nu een baan. Irene werkt als docent op de High school in de vakken Engels en Frans en Winnie is sinds kort sociaal werkster. Dat hebben ze toch maar bereikt dank zij uw hulp. Meerdere studenten zijn geslaagd op de technische school als timmerman – metselaar en automonteur. Ook zijn er al heel wat dames geslaagd als coupeuse en hebben nu hun eigen naaimachine en een winkeltje waarmee ze nu naaiwerk op bestelling afleveren. Volgend jaar is Mary klaar met haar opleiding als kleuterjuf en kan ze op zoek naar een baan.P10903883 300x200 Archief De Aftrap

Lang niet alle scholen zijn voorzien van de faciliteiten die nodig zijn om het volledige examen te doen, ook daarmee zijn we hard aan het werk om zoveel mogelijk scholen te helpen. Zo zijn er naast de school in Botwa waar nog geen lokaal is voor praktijklessen biologie –schei en natuurkunde, ook nog voortgezet onderwijs scholen waar geen water is en waar ze dagelijks met een ezeltje een tank water moeten halen. En zijn de bibliotheken op alle scholen nog niet aanwezig. Er blijft dus nog werk genoeg over voor ons en als het even kan willen we ze blijven helpen. Als u ons blijft steunen kunnen we met elkaar deze mensen blijven helpen.

Dank voor uw goede gaven.

Stichting Vrienden van Joseph, 8 februari 2013.

 

******************************************************************************************************************************************************

De afgelopen weken kregen we veel reacties van dankbaarheid uit Kenia. In de vorige Aftrap plaatsten we een reactie van de directie van St. Joseph Cassafo, het instituut waar jongens opgevangen worden die uit de gevangenis komen en daar weer een vak leren en teruggeplaatst worden in de maatschappij.

Deze week belde juf Hyachinta van de primaryschool, als ze dan bellen, stoppen ze direct als de telefoon over gaat en dan kan ik aan het nummer zien dat ik Kenia aan de lijn had. Ik bel dan direct terug. Want zij hebben geen geld voor een telefoontje te plegen naar Holland. Ze zijn altijd zo blij als ik ze bel en dan komen de verhalen los, zodat ik ook een beetje op de hoogte blijf van het wel en wee in Kaplamai en omgeving. Deze keer vertelde ze dat de 18 kleuterstoeltjes de 3 kleutertafels en de twee stoelen voor de juffen aangekomen waren, die ik besteld had toen ik in Kaplamai was bij de technische school. Volgens de berichten zagen ze er erg mooi uit en waren ze er vanzelfsprekend heel blij mee. Dat betekent voor ons dat het project bijna voltooid is. Nog wat leerboeken en 2 bureaus voor de juffen, kasten voor het materiaal en dan kunnen ze zichzelf verder wel redden. Hopelijk kunnen we dan in 2013 realiseren.

U ziet langzaam maar zeker gaat het daar toch de goede kant op, al moeten we de projecten vanuit Tuitjenhorn zeker blijven volgen.

Ook kwam er nog een bedankje van de Fadhily groep, het St. John Bosco Centrum en van de Single Mothers die een tent kregen vanuit de stichting om te verhuren. Ze hebben nu een grote en een kleine tent en 100 stoelen, die ze verhuren bij feesten en begrafenissen. De mensen begraven op het platte land hun lieve doden op het terrein bij hun huis. Honderden mensen komen er dan op af, vandaar die stoelen en tenten. Zo ’n begrafenis duurt meestal van ’s morgen 8 uur tot tegen de avond. In de morgen zijn er speeches en als dan rond 11 uur de priester komt begint de zegening van het graf en de uitvaart. Na de teraardebestelling gaat de priester meestal weg. Het is dan alweer een paar uur later. De familie vrienden en kennissen blijven dan nog bijeen om te praten en te eten met elkaar. Dit alles gebeurd dan in en bij de tenten, die daarvoor verhuurd zijn.

tent 300x195 Archief De Aftrap

U ziet uw gaven komen altijd op de goede plaats terecht.

Namens alle mensen in Kaplamai en omgeving, dank voor uw goede gaven.

St. Vrienden van Joseph, 26 januari 2013

 

***************************************************************************************************************************************************************************

In het nieuwe jaar maar weer de pen gepakt en zullen we u op de hoogte houden van het wel en wee van onze Stichting.

In december hebben we verschillende projecten gesponsord. Dan doen we altijd één keer per jaar, of er moet dringend geld nodig zijn, dan bekijken we dat altijd ter plekke. Zo maakten we naar het St. Joseph Cafasso Centre een bedrag over van € 700,00. In dit centre worden jongens die uit de gevangenis komen opgevangen. Ze krijgen scholing en begeleiding, leren een vak  en keren dan terug in de maatschappij. Ze blijven 2 a 3 jaar. Ik heb hierover al meerdere malen geschreven. Als dank stuurde zuster Lucy de directrice van het centre dit briefje, dat ik u niet wil onthouden.

Dear friends of Joseph and all of the sponsors.

We, the staff and the boys of Cafasso centre express our sincere gratitude for the donation received of Ksh 70.0000 ( € 700,00) this was the best gift that god gave u during this Christmass season. WE are very glad and we pray for each one of you together with your families and friends tot God may grant you the graces which you need.

I want to assure you that the money will be used only for the projects of Cafasso.

May God bless you abundantly,

Yours Faithfully,

Sr. Lucy.

aftrap cheque JKK 300x225 Archief De Aftrap

Als je dan weer zo ’n briefje krijgt weet je dat je het niet voor niets doet en dat deze mensen heel blij zijn met onze hulp. Wij hopen dit project nog jaren te kunnen helpen.

St. Vrienden van Joseph, 12 januari 2013

***********************************************************************************************************************************************************************

Al ben ik al weer een tijdje thuis, toch is het contact met de mensen daar nog iedere keer aanwezig.

Soms bellen ze me op en dan bel ik hen terug omdat ze geen geld hebben voor de telefoon. Deze week had ik Rosalyne aan de telefoon. Heel blij. De naaigroep liep voortreffelijk, nadat er in oktober 9 dames een certificaat hadden ontvangen was de groep weer uitgebreid met nieuwe dames, want ze had een wachtlijst. Ook dames die al een certificaat hebben komen nog terug omdat ze thuis geen naaimachine hebben, ze gebruiken dan de machine van de groep. Soms doen ze met 2 of 3 personen met 1 machine. Ook krijgen ze nu af en toe naaiopdrachten waarmee ze wat geld verdienen en zo zichzelf en de groep in leven kunnen houden. Jaren lang hebben we het salaris van Rosalyne de begeleidster van de groep voor onze rekening genomen, nu na de kascontrole kwam ik erachter dat ze voorlopig voor 6 maanden geld hadden om haar salaris te betalen. Wekelijks betalen de dames 50 Khs  dat is 50 eurocent voor lesgeld – elektriciteit en onderhoud aan de machines en als je je dan zelf kunt bedruipen is dat geweldig. Dat is ook het doel waaraan wij werken, we willen ze helpen maar op een gegeven moment moeten ze het zelf kunnen. Toen ik er was kregen ze een opdracht voor een bruidsjurk. En maakte ze 2 uniformbroeken voor Sammy en 2 overhemdjes en broekjes voor Patrick. En voor Kerstmis zou alles klaar zijn. U ziet hiermee gaan we de goede kant op. Omdat de stof een groot probleem is, gaan ze dit ook massaal inkopen en met een kleine winst verkopen zodat ze daar ook weer geld van over houden. Dit soort dingen moeten ze leren, al is het voor hun echt moeilijk.

Als we naar de naaigroep gaan hebben we ook altijd veel lappen stop mee, die we dan uitdelen. De lappen stof zijn uitgestald en met een lootje mogen ze dan zelf een stofje uitzoeken. Ze zijn dan erg blij en dankbaar en maken er de mooiste creaties van.

Op de foto ziet u de dames na de uitreiking van hun certificaat. De kleding die ze dragen was hun examen opdracht.

P1110295 300x199 Archief De Aftrap

 

Dit is de laatste Aftrap van dit jaar. Wij wensen u fijne Kerstdagen en een gezond en goed Nieuwjaar.

Onze actie is nu voorbij, we zitten op de € 1900, maar ik weet zeker dat we de € 2000 voor Kerst nog bereiken. Heel veel dank voor uw gaven, in welke vorm dan ook, we zijn zo blij dat u ons blijft helpen, door uw hulp kunnen wij de mensen die we samen zo ’n warm hart toedragen, blijvend steunen.

 

Stichting Vrienden van Joseph, 14 december 2012

**********************************************************************************************************************************************************************

 

Weer terug op Nederlandse bodem valt alles wel weer koud op je dak. Allereerst het weer. De laatste 2 weken was het in Kaplamai – Luanda en Nairobi heerlijk weer, soms ’s nachts nog wel een bui met onweer maar overdag scheen de zon. Op de 2e plaats alle weelde hier. Dan zeggen de mensen hier wel, ja het wordt hier slechter, veel werkeloosheid en alles wordt duurder, dat is ook zo, maar in vergelijking met de bevolking daar, leven we hier in weelde. Het was dus even wennen.

Een van mijn laatste dagen in Kaplamai werd ik nog geconfronteerd met de kleine Patrick, u kent nog wel het verhaal van dat kleine babytje, bijna ten dode opgeschreven, waar father Folkert een babyfles voor ging kopen en toen begon Patrick te drinken en met wat medicijnen kwam hij weer op de been. Hij is nu 6 jaar en een leuk ventje. Patrick leeft nog steeds bij zijn oude oma, die weinig geld heeft en hem zeker niet naar school kan laten gaan. Dus geen toekomst voor dat mannetje en hij is niet de enige. Al is het onderwijs vrij, ze moeten een soort bijdrage geven van 400 Khs, dat is € 4,- per jaar en hij moet een uniform. Dus Oma kwam bij mij met de vraag of wij hem wilden helpen. Ook was er nog 600 Khs achterstallig schoolgeld voor de kleuterschool. Rosalyne van de naaigroep was bereidt 2 broeken te naaien van grijze stof en 2 overhemdjes van blauwe stof, die ik meegenomen had vanuit Tuitjenhorn, het ging dus nog om 2 paar sokken 2 sweaters en een paar schoenen. Al met al € 30,-

P11104311 199x300 Archief De Aftrap

Wat doe je dan, die kleine man heeft ons hart ook een beetje gestolen, iedere keer als ik er ben komt hij weer met z’ n oma, meer dan een uur lopen, om me te ontmoeten. Er is dan ook een meeting met de single mothers. Ook deze dames dragen Patrick een warm hart toe, maar missen ook de financiën om die oma te helpen. Ze zijn zeker niet jaloers als ik deze oma Martha en kleine Patrick help.

Dit is een van de vele trieste verhalen die dit jaar op mij afkwamen. Nu father Folkert er niet meer was werd ik wel geconfronteerd met de mensen daar, waarvoor hij me de andere jaren beschermde. Ik heb dit jaar dus heel veel geleerd en ook veel kunnen doen, niet alleen op financieel gebied maar ook geprobeerd familiekwesties op te lossen, en als dat dan lukte, was je dubbel blij.

De huis aan huis actie loopt nog steeds fantastisch. We zijn nu  al op € 1780,-.  Met Kerst stoppen we maar wie weet maakt St. Nicolaas het bedrag rond tot € 2000,-  Dat zou helemaal geweldig zijn.

Heel, heel veel dank.

St. Vrienden van Joseph, 1 december 2012

*********************************************************************************************************************************************************************************************************

 

Lieve Mensen in Tuitjenhorn,

Van onze penningmeester Theo kreeg ik een email dat u tot nu toe aan ons gegeven heeft met de laatste actie € 1715,- Ontzettend goed van u, dat u ons zo helpt. We hadden dit niet durven dromen. De bouw van de school is klaar, nu de afwerking nog, de muren, plafond, vloer en de labtafels met aansluiting voor gas en water en de stoelen. U ziet we zijn er nog niet, dit is in totaal ruim € 33.000. Als we voor april € 22.000 hebben krijgen we van de Wilde Ganzen ruim € 11.000 en dan zijn we er. Hopelijk lukt dit in 2013. Al u geld is goed aangekomen, wilt u speciaal een bewijs van ontvangst, dan kunt u dit aan Theo Tesselaar vragen, maar heel veel adressen weten wij niet van de mensen die ons steunen, dus kunnen wij niet iedereen een ontvangstbewijs sturen. Ik zeg samen met de mensen hier ASANTE SANNA, God bless you!

Zo schiet mijn tijd in Kenia al weer op, als u dit leest ben ik nog 4 dagen in Kenia. Maandag komt father Folkert me halen om naar Luanda te gaan, de plaats waar hij nu is, en zeg ik Kaplamai vaarwel.

We hebben nog een project in Nairobi en daar ga ik nadat ik in Luanda geweest ben naar toe. Alle projecten heb ik bezocht en ik moet zeggen er waren wensen, toch gaat alles goed. De mensen hier zijn heel blij met onze hulp en we hopen dat het steeds beter gaat zodat ze de projecten zelf kunnen runnen.

Ik was in het hospitaal in Kitale, Klaas en Greet gaven daar een paar jaar geleden bij hun 40 jarig huwelijk 5 rolstoelen, ze zijn allemaal kapot en niet meer te maken. Een rolstoel ging voor reparatie. De wegen zijn ook zo slecht. Ook was er in het hele ziekenhuis geen brancard. Het is een Government ziekenhuis, maar de minister of healthy geeft geen money, hij zal wel voor zichzelf zorgen zeggen ze hier, en wat kunnen de mensen hier doen? Niks. Zo is het hier overal, de regering is zo corrupt je wil het niet weten. Niet zo’n mooi bericht. Daarom zijn wij zo blij dat uw geld rechtstreeks naar de mensen in Kenia gaat, via onze projecten. Met dank aan de beide fathers die het hier voor ons regelen..

Als ik weer terug ben, zal ik u de verhalen vertellen van alles wat ik hier meegemaakt heb, maar mijn hoofd is zo vol, dat ik nu even niet weet. Ik heb een reisverslag dus kan ik daaruit putten als ik thuis ben.

Heel veel groetjes en nogmaals dank voor uw hulp.

Liesbeth Blommaart, november 2012

***************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

15 jarig bestaan Stichting Vrienden van Joseph.

Het is alweer 15 jaar geleden toen pastoor J. Timmer een commissie in het leven riep om zijn goede vriend Joseph Kimotho te helpen bij zijn werk in Kenia. Deze commissie werk al 15 jaar onder de naam:

“Stichting Vrienden van Joseph.”

Als je dan in de oude stukjes van de Aftrap die pastoor J. Timmer schreef leest bent u ook al 15 jaar actief om deze projecten te steunen.
Ook hangen de hutjes al 15 jaar achter in de kerk, die gemiddeld maandelijks 50 euro opleveren en las ik in een kopie van december 1997 dat vanaf toen de eerste Communiecantjes hun passeitjes verkopen voor een project voor onze Stichting. Geweldig allemaal.
En als je dus terug gaat in de jaren die achter ons liggen is er heel veel tot stand gebracht via onze stichting, door U. U hebt ons15 jaar lang bijgestaan en vooral financieel geholpen bij het werk van father Joseph Kimotho en vanaf 2001 ook bij het werk van father Folkert Kruis, omdat vanaf deze datum de beide fathers samen gingen werken.
We hebben heel veel bereikt. Ons eerste project was water voor Moiben, de parochie waar father Joseph toen werkte. Tevens 2 social hallls gebouwd – matrassen – gordijnen en rolstoelen voor het small home in Endebess, tevens een home trainer en een betonnen pad naar de school.
Jaarlijks helpen we financieel projecten zoals de gevangenis – Fadhilygroep – naaigroepje in het social hall in Kaplamai, aidswezen, straatkinderen en in de noodsituatie in 2008 zorgden we voor een vluchtelingenkamp in Kitale. U ziet samen staan we sterk.
Wij willen vanwege ons 15 jarig bestaan geen feest, maar wel samen met u geld inzamelen voor een project. Wij kozen voor het project St. Charles Lwanga Secundary School in Botwa.
U hebt al meer over dit project gehoord en wij willen nu samen met de Wilde Ganzen en U deze klaslokalen realiseren, zodat ook deze jeugd volledig examen kan doen. De lokalen zijn al gebouwd, maar moeten nog afgewerkt worden, muren geëgaliseerd – plafonds en vloeren erin en ingericht voor de praktijklessen.

Hiervoor hebben wij ook uw hulp nodig!IMG 3766 300x270 Archief De Aftrap

 

De komende week krijgt u een flyer en brief in de bus waarin wij u om uw hulp vragen.
Stel ons niet teleur, maar maak uw gift over op onze rekening.

Vele kleintjes maken één grote!

Helpt u ons helpen???

St. Vrienden van Joseph.
Rabobank 155993011.

*********************************************************************************************************************************************************************************

Afgelopen week zijn we als stichting bij elkaar geweest om te kijken wat we kunnen doen voor onze projecten in Kenia.

Ons belangrijkste project is wel de school in Botwa, waar we bezig zijn met twee lokalen voor praktijk en theorielessen in allerlei vakken, waaronder schei en natuurkunde.

Omdat onze stichting het 3e lustrum viert en we zeker geen feest geven, willen wij deze mijlpaal niet zomaar voorbij laten gaan. Wij willen graag een “ Grote Actie “ samen met u organiseren. Het is een eenmalige actie. Waarin wij proberen de lokalen te verwezenlijken.

Deze jongens en meisjes kunnen nu geen examen doen, omdat het aan praktijklessen ontbreekt. Jammer, want zo komen ze niet verder. De ouders doen er alles aan om deze school op peil te houden, maar deze duren lokalen kunnen zij alleen niet voor elkaar krijgen, daarom is uw en onze hulp nodig. De lokalen staan er, ze moeten alleen nog afgewerkt en ingericht worden, dat is een hele klus.

Als u weet wat wij in deze 15 jaar allemaal voor elkaar gekregen hebben moet deze actie zeker lukken. U hoort hier in de volgende Aftrap meer over.

Ook hoorde ik deze week van Rosaly, dat is de dame die ons naaigroepje leid, dat het met de luiers wel goed ging. Deze luier is een speciaal ontwerp van haar. Vorig jaar nam ik handdoeken mee, ik had er een honderd gekregen van een wasserette. Hier ziet u het resultaat.

P11100562 300x200 Archief De Aftrap

Ze knippen de handdoeken die 50 bij 100 cm zijn doormidden, vouwen ze in een driehoek, doen er dun pastic tussen, dan zijn ze waterproof, naaien ze dubbel een bias-band je erlangs voor de afwerking en dan verkopen ze deze luiers voor 100 KHS per twee stuks. De verkoop gebeurt na de viering in de kerk, of tijdens de bijeenkomsten van de naaigroep. Ze wil graag als we komen dat we dan weer een aantal handdoeken meenemen, dat kan want we hebben nog een aantal op zolder.

Alleen een dringende vraag? Wie heeft er voor ons grote veiligheid- spelden? Vanaf 5 centimeter of groter. Misschien hebt u ze nog ergens in een hoekje – doosje of kastje. Wij zijn er erg blij mee, want ze zijn bijna, in de winkels niet meer te koop. Alleen die echte babyspelden, maar die zijn voor ons veel te duur. Veiligheidspelden zijn in Kenia ook moeilijk te krijgen. Als u weet wat die kleine baby ’tjes nu om hun billen hebben is dat een beetje vodden of heelmaal niets, het is dus een goede actie van Rosaly, waarin zij ook voor de naaigroep weer extra inkomen hebben.

Mocht u ze nog ergens vinden, doe ze als het kan in de brievenbus van een van onze stichting, we nemen ze de volgende keer mee.

Nog een verzoek, de zomer raakt ten einde maar wilt u a.u.b. geen kleding meer bij ons brengen, we hebben nog zoveel op zolder staan en we kunnen iedere keer maar 23 kg. extra meenemen.

St. Vrienden van Joseph, 22 september 2012.

**********************************************************************************************************************************************************************

De vakantie zit er weer op, ook voor de Vrienden van Joseph, al hebben we,met een aantal dames uit Tuitjenhorn en Stroet, van onze beste kant laten zien tijdens de vakantie. We hebben op vrijdag 19 juli en maandag 23 juli met een groot aantal dames bollen zitten pellen. Ondanks dat het heel gezellig was hebben we ook ons beste beentje voor gezet en pelden wij in totaal 55 en 65 kisten bollen.Totaal € 224,40 een mooi bedrag. Aan de familie D. Pronk heel veel dank voor de gastvrijheid, we hopen dat we volgend jaar weer mogen komen. Ook father Folkert Kruis was de eerste avond present en pelde vrolijk mee. Vroeger had hij het als kind ook gedaan en je verleerd het nooit, zei hij.

 

image003 300x200 Archief De Aftrap

Deze week is hij weer vertrokken naar zijn geliefd Kenia. Hij heeft een prachtige tijd gehad in Nederland, was veel onderweg en heeft heel veel vrienden kunnen ontmoeten.

We gaan nu eens kijken of we wat acties kunnen starten om toch de € 22.000 die we nodig hebben voor de afbouw van het biologielokaal in Botwa bijelkaar te krjigen. Een heel bedrag maar met z’n allen moet het lukken. U hoort er zeker van.

In Kaplamai gaat alles naar omstandigheden goed, deze week had ik Sjongok nog aan de telefoon, hij vertelde dat zijn vrouw in verwachting is en hoopt op een meisje. Ze heeft nu 2 jongens, James is van Sjongok zijn eerste relatie en Emanuel is van hun beiden. Bij de Nadi stam is het zo dat als een stel uit elkaar gaan, de kinderen aande vader toegewezen worden, omdat die een inkomen hebben en het kind kunnen onderhouden.

k sprak toen ook de nieuwe parochiepriester en die nodigde mij uit als ik naar Kaplamai kom bij hem te logeren. Een dak boven mijn hoofd heb ik dus al, daar ben ik heel blij mee nu
nog vervoer en alles is weer geregeld.

U ziet alles komt altijd weer op z ’n pootjes terecht.

St. Vreinden van Joseph, 24 augustus 2012

*********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Jambokoor in kerk  “H.Jacobus de Meerdere” in Tuitjenhorn.

Op zondag 1  juli a.s. zal het Jambokoor zingen in de viering van 9.30 uur!

Het koor wil graag de Afrikaanse cultuur van zang en dans onder de aandacht van de mensen brengen. Men treedt aan in Afrikaanse kledij, er wordt daadwerkelijk gedanst en over de Afrikaanse gebruiken wordt uitleg gegeven.

In 1988 werd pater Kees Spil uit Zuidermeer op zijn missiepost in Uganda vermoord. In de daarop volgende herdenkingsvieringen in Nederland werden steeds meer Afrikaanse liederen gezongen. Enthousiast geraakt door de geweldige sfeer in deze vieringen kwamen er vanuit heel West-Friesland verzoeken om mee te mogen zingen!

Hieruit is het Jambokoor ontstaan.  Jambo betekent zoveel als  “Hallo”. Dit grote koor heeft een repertoire van religieuze- en andere  liederen uit verschillende Afrikaanse landen. Door het grote succes en vanwege het 20-jarig bestaan is er een nieuwe CD uitgekomen.Jambokoor groepsfoto 2011 300x199 Archief De Aftrap

Het koor staat onder leiding van Teun Steur en wordt begeleid door een eigen combo.

Ook in deze viering probeert het koor weer de Afrikaanse sfeer over te brengen.

U bent van harte uitgenodigd!

************************************************************************************************************************************************************

 

 

Afgelopen zaterdag reden we met in totaal 10 dames en heren mee met de Rabo sponsortocht om zo geld bij elkaar te krijgen voor de St. Vrienden van Joseph. Het weer was niet zo aangenaam, harde wind en af en toe een bui. De stemming was bij de start al opperbest en nadat we de fietsen voorzien hadden van oranje ballonnen gingen we op pad. Het was voor sommige hard trappen omdat ze geen E bike hadden. Maar met Theo en Adri voorop ging het geweldig. Jan probeerde de dames in de gaten te houden en zo lukte het om na ruim 3 uur, weer terug te zijn bij de Rabobank in Warmenhuizen om onze laatste stempel te halen en de kaarten in te leveren nadat we onderweg wel genoten hebben van een heerlijke cappuccino, met appeltaart!

P1100782 300x200 Archief De Aftrap

 

 

 

 

 

 

 

Heel veel dank aan alle enthousiaste dames en heren die ook dit jaar weer voor onze stichting wilden fietsen. Met deze € 300,00 kunnen we weer veel doen voor onze vrienden in Kenia.

In de vorige Aftrap schreven we al dat het 50 jarig Priesterfeest van Father Folkert Kruis, onze stut en steun in Kenia, verplaatst is naar 17 juni. Dus a.s. zondag 17 juni nodigen wij u uit om samen met het feestcomité dit fantastische feest mee te maken. Father Folkert Kruis heeft het verdiend dat hij eens in het zonnetje gezet wordt. 50 jaar geleden vertrok hij naar Kenia,  Het afscheid van zijn ouders en familie was zwaar al vond hij het geweldig dat hij als Priestermissionaris uitgezonden werd. Deze 50 jaar heeft hij zich ingezet voor zijn medemens, soms in hele moeilijke omstandigheden, maar hij ging door, als u weet wat hij de laatste 10 jaar in Kaplamai tot stand gebracht heeft dan is dat geweldig, mede door de steun van zo vele mensen in Tuitjenhorn.

Laten we daarom in groten getale naar de Plechtige Hoogmis komen, om half 10 in onze kerk als eerbetoon aan hem, om daarna samen naar het AHOJ te gaan waar u hem onder het genot van een kopje koffie en ….. kunt feliciteren.

Houdt u ook zondag 1 juli vrij want dan komt het Afrikaanse “JAMBOkoor” ter ere van hem zingen tijdens de Eucharistieviering, waarin Father Folkert Kruis voor zal gaan. Dit zal dus een echte Afrikaanse viering worden met zang – dans en processie.

Tot ziens a.s. zondag,

Stichting Vrienden van Joseph en Folkert, vrijdag 15 juni 2012

************************************************************************************************************************************************

Op aanraden van father Folkert Kruis is het de single mothers toch gelukt een eigen business op te zetten. In de afgelopen jaren hebben zij jaarlijks een gedeelte van ons sponsorgeld apart gezet voor deze zaak. Ze wilden n.l. graag een partytent en 50 stoelen gaan verhuren en zo hun eigen financiële zaken op poten zetten. Maar een tent is duur en ook stoelen moet je kopen, daar was veel geld voor nodig. Het is hun gelukt.

U zult misschien denken wat moeten ze daar met een partytent. Ook in Kenia zijn er feesten en partijen en meestal rond het huis. B.v. bij een begrafenis zijn er meer dan honderd aanwezigen. Zo ’n begrafenis begint ’s morgens om 8 uur met speeches, gezang en dansen. Rond 11 uur komt dan de priester, die het graf, wat altijd dicht bij het huis van de overledenen is eerst gaat zegenen. Daarna volgt de uitvaart en de begrafenis. Dan gaat de dienstdoende priester weer weg en is er nog een meeting met de familie waarbij altijd een eenvoudige maaltijd wordt geserveerd. Om in de brandende zon zo ’n lange tijd te staan kan gewoon niet, dus huurt men een tent en stoelen zodat de aanwezige uit de zon, of in de regentijd droog kunnen zitten.

P1010484 300x225 Archief De Aftrap

Ook bij bruiloften worden deze tenten gebruikt, want de feesten zijn altijd bij het huis van de moeder van de bruidegom. Ook daar komt het halve dorp op af, na de huwelijksinzegening gaat men dan naar deze plaats. Ook dan zijn de tenten en de stoelen een uitkomst. Meestal worden ze gehuurd in een naburig dorp of in Kitale, het is dus nu geweldig dat men het dicht bij huis kan regelen. U ziet het mes snijdt aan 2 kanten. Voor de mensen die de tent en de stoelen willen huren, mooi dichtbij en voor de single mothers een bron van inkomsten.

Voor zijn vertrek naar Nederland kon father Folkert Kruis nog een foto maken van de trotse single mothers in de tent. Weer een project dat als het aanslaat zich zelf kan gaan bedruipen. U ziet dus nog steeds dat:

“ vele kleintje een grote maken” en dat onze inzet met elkaar niet voor niets is.

Namens hun allen hartelijk dank voor uw goede gaven.

In de vorige Aftrap hebben we u geschreven over het 50 jarig Priesterfeest van Father Folkert Kruis op 1 juli a.s. Deze datum is echter verzet naar 17 juni. Om half 10 is er een Plechtige Hoogmis. Op zondag 1 juli komt  het Jambokoor wel de Eucharistieviering opluisteren.

St. Vrienden van Joseph en Folkert, 1 juni 2012

***************************************************************************************************************************************************

Een van onze projecten zijn ook de straatkinderen in Kitale. Jaarlijks maken we een bedrag over naar dit project. InKitale staat het St. John Don Bosco-huis. Een tehuis waar straatkinderen opgevangen worden. Deze kinderen zijn door hun ouders, omdat zij niet voor ze kunnen zorgen , op straat gezet. Deze ouders hebben geen werk, wonen in de sloppenwijken dus geen eten en slechte voorzieningen. Ze worden door de politie of maatschappelijkwerkster van de straat gehaald en komen dan in dit tehuis terecht. Deze kinderen worden heropgevoed en krijgen ook scholing. Ze zijn in de leeftijd van 3 tot 16 jaar. Na en interne periode gaan ze naar een basisschool in de buurt.

Veel speelgoed is er niet, ook aan schoolmiddelen voor de interne school is weinig. Wij proberen hen jaarlijks te helpen door een financiële injectie. De laatste keer dat ik in Kenia was had ik een tas vol springtouwen mee en een doos constructiemateriaal. Wat waren de kinderen weer blij. Jumping – jumping schreeuwden zij en gingen direct aan het springen. Ook in de klas was men blij met al het  constructiemateriaal.

P1100215 300x168 Archief De Aftrap

 

 

 

 

 

Zo ziet u dat we ze met weinig spullen nog heel blij kunnen maken. Het was dan ook weer een fijn weerzien. Met een cheque van 250 euro die ik namens de St. Vrienden van Joseph aan mocht bieden, zouden ze de klaslokalen en slaapzalen voorzien van een verfje, wat hard nodig was.

Over ruim een week komt father Folkert Kruis naar Nederland. Vorig jaar vierde hij zijn 50 jarig Priesterfeest in Kenia, dat doen we hier dunnetjes over in Tuitjenhorn op 1 juli. Voor deze viering hebben we het Afrikaanse Jambo koor uitgenodigd. Daarna zetten we op bescheiden wijzen, zoals father Folkert graag wil het feestje voort. De eerste vergadering over dit feest zit erop. We zijn het met elkaar eens dat we de wens van father Folkert Kruis moeten respecteren, en dat doen we dan ook. De feestelijke Eucharistie viering zal zeker voor hem het hoogtepunt zijn. Het Jambokoor heeft er al heel veel zin in, zoals de voorzitter mij vertelde. Meer over deze dag zult u zeker van ons horen maar hou deze datum vrij. Dit koor mag u niet missen..

St. Vrienden van Joseph en Folkert, 18 mei 2012.

***************************************************************************************************************************************************

Detijd vliegt, het mooie weer komt aan en ook wij zijn wat de acties betreft uit onze winterslaap ontwaakt. Toch is er intussen veel gebeurd. De paaseitjes zijn flink verkocht door de kinderen van groep 4 van de basisschool. Zondag tijdens de viering van de 1ste communie wordt de cheque overhandigd aan iemand van de St. Vrienden van Joseph. Prachtig dat kinderen hier, iets over hebben voor hun vriendjes in Hututu, zodat ze leren om zich ook in te zetten
voor kinderen die minder bedeelt zijn dan zijzelf.

Ook hebben wij onze voorbereidingen voor de verschillende acties gestart en dan denk ik aan Koninginnedag – Hemelvaartdag – de Rabofietstocht – het bollen pellen en wat we nog meer in petto hebben.

Gemetselde muur Botwaschool2 300x225 Archief De Aftrap

In Kenia zit men ook niet stil en is de bouw van het praktijklokaal voltooid. Dat wil niet zeggen dat het al klaar is, want het is wind en water dicht, nu moeten de muren – vloeren – plafonds bewerkt worden door de stukadoor en moet – elektriciteit – water en gas aangelegd worden en de praktijktafels voor de proeven van natuur- en scheikunde en biologie. Ook dat kost weer heel veel. De middenstand heeft ons vorig jaar bij de bouw enorm geholpen en die zullen we dan ook niet meer lastig vallen, Wij zijn hen alleen erg dankbaar. We zijn wel op zoek naar sponsors en proberen via acties zo’n € 30.000 bijeen te brengen. Daarom is onze eerste actie de verkoop van symbolische stenen op de vrijmarkt 2,00 per stuk. U helpt hierbij niet alleen de bouw te realiseren maar ook deze jongens en meisjes een goede toekomst te geven. Stel hun en ons niet teleur.
Laten we SAMEN bouwen aan hun toekomst.

St. Vrienden van Joseph, 20 april 2012

Het is alweer 2 weken geleden dat mevr. Greet Bleeker namens de St. Vrienden van Joseph, tijdens de 1ste Communie viering een prachtige cheque in ontvangst mocht nemen. Wat een geweldig bedrag hebben de kinderen van groep 4 van de St. Barbara – basisschool met de paaseitjesactie bij elkaar gespaard.

Geweldig,  € 550,00

Cheque 1ste Communie met Greet1 300x200 Archief De Aftrap

We zijn ontzettend blij dat de kinderen gesnapt hebben dat er in de wereld veel armoede is en vele kinderen over de hele wereld erg arm zijn. Wat boffen wij dan toch, dat we ondanks de bezuinigingen hier, nog redelijk kunnen doen wat we willen en dat er zeker ieder dag nog eten op tafel staat, dat is daar soms wel anders.

Gelukkig kunnen wij via father Kruis de kinderen in Hututu helpen, zij hebben geluk, dat wij hen tegengekomen zijn en daar zijn ze dan ook heel dankbaar voor. Ook heel veel dank aan de ouders en de 1ste Communiegroep voor hun werk en sponsoring. Dank zei jullie kunnen we deze kinderen, hun ouders en leerkrachten erg blij maken.

Toen Father Kruis ging vertellen dat het jullie gelukt was zoveel geld bijeen te brengen voor tafels en stoeltjes, begonnen ze gelijk te zingen en te dansen. Altijd op de stoffige grond moeten spelen is ook niet alles. Je wordt zelf vies en de schriftjes zien er dan soms ook niet uit.

Met Koninginnedag was onze 2e actie. DE SYMBOLISCHE STENEN VERKOOP.

Afgelopen zaterdag kregen we toestemming van de WILDE GANZEN om te starten met de 3fase, voor de bouw van het Laboratoriumlokaal. Geweldig, als wij zorgen dat we voor april 2013 € 22.146,45 bij elkaar hebben doet de Wilde Ganzen er nog eens € 12.180,55 bij en kunnen we beginnen met de afwerking en inrichting van dit lokaal.

We zijn dus gestart met de verkoop van stenen voor dit laboratorium lokaal op de vrijmarkt met Koninginnedag. Wat een succes. Er zijn ruim 160 stenen verkocht, met de giften en de verkoop van de Keniaanse spulletjes kwamen we op bijna 500 euro. Wat een geweldig resultaat.

P1100696 199x300 Archief De Aftrap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heel veel dank dat u ons wilde sponsoren. Een prachtige opbrengst waar we erg blij mee zijn.

Wij willen niet stil blijven zitten en wachten met spanning op de fietstocht begin juni van de Rabobank.

Met de fam. Pronk is inmiddels afgesproken dat we 4 avonden komen bollen pellen. Wij hopen dan ook als het zover is dat we vele nieuwe pellers kunnen en mogen begroeten. U hoort hierover meer.

U ziet maar weer als U deze leest, dat vele kleintjes één grote maken.

Heel veel dank,

St. Vrienden van Joseph, 4 mei 2012

Gelukkig zijn Klaas en Greet weer heelhuids terug uit Kenia, na zoals ze vertellen een prachtige tijd! Fijn voor Klaas dat hij nu niet zo druk was en tijd had om onze projecten te bezoeken. Hij keek zijn ogen uit. Zo waren ze ook in Hututu bij het Social Hall dat we in 2009 vanuit Tuitjenhorn hebben laten bouwen en feestelijk geopend hebben. Er is nu een kleuterschool gehuisvest, in de weekenden zijn er vieringen en in de week zangrepetities, vergaderingen en de medische post die wekelijks langskomt.  Al met al een prachtig gebouw dat volop gebruikt wordt.

P1100161 300x225 Archief De Aftrap

De laatste keer dat ik er was, heb ik met de pick-up van het hoofd van de High school tafels en stoeltjes naar de kleuterschool gebracht waarvoor de 1ste Communicantjes in 2010 geld bijeen gebracht hadden. Ze zijn gemaakt op de technische school in Kaplamai en het ziet er heel goed uit, alleen zijn er veel te kort. Er is nu voor 24 kinderen een stoeltje en met 6 kleuters aan een tafel kunnen ze goed werken. Hier zitten nu de oudste kleuters aan te werken want zij moeten klaargestoomd worden voor groep 1 van de Primaryschool. ( Bij ons de basisschool.) Ze moeten als ze naar groep 1 gaan kunnen lezen – schrijven – rekenen tot 20 en letters herkennen. Een hele opgave als je dat zittend op een bankje zonder tafel moet leren en schrijven. Ze waren dan ook heel blij met deze aanwinst. Ook nog een kast voor de schriftjes en de boekjes en een klein hoekje voor het speelgoed van de kleintjes, zoveel speelgoed hebben ze nog niet, maar met de hulp van de groep 4 van dit jaar hopen we wat meer speelgoed bij elkaar te krijgen en ook nog 4 grote tafels en 24 stoeltjes zodat ook deze kleuters kunnen spelen aan een tafel.

P11001781 300x225 Archief De Aftrap

Waarom groep 4 van de St. Barbaraschool. Dat komt omdat kinderen uit deze groepen hun 1ste Communie doen, Zij worden voorbereidt via allerlei onderwerpen. Een van deze onderwerpen is: “goed zijn voor elkaar en voor de mensen en kinderen die bijna niets hebben”. Alle leerlingen van de groepen 4 waren op een donderdagmiddag bijeen om te kijken naar lichtbeelden en naar verhalen te luisteren over dit project. Alle kinderen helpen elkaar om zoveel mogelijk paaseitjes te verkopen zodat we aan het einde van deze actie hopen dat we ook tafels en stoeltjes kunnen laten maken voor de jongste kleuters zodat ze niet op de stoffige grond hoeven te spelen. De kinderen in Tuitjenhorn waren heel enthousiast, dus mogen ze bij u langs komen met paaseitjes, stel hen niet teleur. Laten we samen zorgen dat deze kinderen ook lekker kunnen spelen en leren. Het begin van hun toekomst.

Lieve kinderen van groep 4, bedankt voor jullie hulp. Ik kijk uit naar 22 april, als jullie tijdens de 1ste Communieviering de cheque aan de  St. Vrienden van Joseph zullen overhandigen, zodat wij in Hututu de tafels en stoelen kunnen realiseren.

St. Vrienden van Joseph, 6 april 2012

Beste Mensen,

Deze keer geen stukje van Liesbeth, maar van ons vanuit het zonnige Kaplamai.

Dinsdag 6 maart zijn we met de avondvlucht vertrokken, en de volgende morgen om 7.00 uur landen we in Nairobi, waar Joseph Kimotho ons stond op te wachten. Het was een goed weerzien na een jaar. Het is altijd vaste prik om eerst langs zijn moeder te gaan, even buiten Nairobi. Ze is inmiddels 89 jaar maar nog kras. De taal die zij spreekt  is natuurlijk niet te verstaan, maar even gezellig naast haar te zitten geeft een warm gevoel, en we drinken samen thee. Verder hebben we die dag in Nairobi doorgebracht een ontzettende drukke stad, daar is Amsterdam een dorpje bij. In de middag ontmoeten we Irene die inmiddels tweemaal  met Kerstmis in Tuitjenhorn  is geweest, ze is inmiddels lerares Frans.

Na een heerlijk nachtje in het Mill Hill huis zijn we weer met zijn drieën verder gegaan. De volgende overnachting was in Eldoret, daar wonen de ouders van Irene, zij hadden een heerlijk avondmaal voor ons klaar gemaakt. Inmiddels krijgen we daar ook een band mee. Ze doen hun best om het naar je zin te maken. Na de overnachting, op naar Kaplamai ongeveer90 kmverder, alles weer in de auto geladen, en wat gebeurde er? De auto wilde  niet starten. Na de monteur gebeld te hebben, bleek het dat de bougies vervangen moesten worden, dus dit viel mee. Na een paar uur vertraging konden we gaan rijden. Het verkeer in heel Kenia  is veel drukker geworden, vooral het vrachtverkeer. Na een paar stops kwamen we om 5 uur in Kaplamai aan. Waar Folkert en zijn mannen ons stonden op te wachten met een koud Tusker biertje wat heerlijk is na een warme dag (30graden) Folkert had alles weer geweldig voor elkaar. Joseph bleef nog een paar dagen in Kaplamai. We maakten het niet te laat die avond, iedereen was moe. Zaterdag rustig aan gedaan,wel de koffers uitgepakt, we hadden60 kg extra gewicht mee, aan kleren, luiers, brillen, pennen, ballonnen, klossen met garens, voet- en volleyballen. Bij deze willen we iedereen bedanken die er aan hebben bijgedragen. De mensen waren weer erg blij wat we mee hadden gebracht. Zondag na de H.Mis vertrok Joseph weer naar Nairobi. Maandag ging Klaas met de mannen de kerk inspecteren op achterstallig onderhoud. Er was een lekkage op het dak, dit is nu gelukkig verholpen. Verder zijn er diverse klusjes zoals deuren die niet goed sluiten, dit is aan de orde van de dag, b.v vandaag is het hout nog een boom en morgen een deur, het is dan nog lang niet uitgewerkt. Inmiddels hebben we scholen en kerken bekeken die in aanbouw zijn. Folkert zal zeggen je bent hier nooit klaar. Maandag was ook ons eerste bezoek aan de technische school, die nu helemaal klaar is. Het ziet er allemaal heel goed uit, alleen jammer dat sommige mensen geen geld hebben om hun kind er naar toe te sturen, ook al kost het niet veel. Dit blijft een groot probleem. Volgens Folkert ziet het er niet goed uit hier in het land, eind van dit jaar zijn er weer verkiezingen in Kenia en maar hopen dat het beter gaat dan vier jaar geleden met al die moorden en branden. We zijn ook langs diverse projecten geweest, maar daar schrijft Liesbeth over.

Maandag 19 maart gaan we Luanda (dit is de plaats waar Folkert na zijn vakantie in Nederland naar toe gaat) om daar het St Joseph feest te vieren, de patroon heilige van de Mill Hill. Dus  vrijwilligsters van St Josef park, ik zal zeker aan jullie denken en hoop dat de soep net zo lekker zal smaken, het zal zeker weer een gezellige middag worden. Na het feest in Luanda reizen we door naar Kisumu, om daar een paar dagen te genieten van het Victoria meer.

We zijn inmiddels een paar dagen verder, Klaas heeft een grote tafel gemaakt voor de naaigroep in het social hall. Ze kunnen daar op patroon tekenen en stof knippen, we hebben de tafel meteen op de plaats gezet, dit gaat met  muziek en heel veel zingen, Klaas in het midden en de dames om hem heen, ze waren erg blij.

Bij de naai groep is er ook een kleine Nicolaas geboren en wij werden gelijk als opa en oma benoemd.

Wat het weer aangaat, is het alle dagen 30 graden, tegen de avond koelt het steeds af met een lekker windje. Maar de mensen willen heel graag regen voor het land. Alles ligt klaar voor het zaaien van de producten. De regen tijd is meestal eind maart.

Ik moet er nu een eind aan maken, anders komt het niet op tijd bij de redactie. We zullen zeker nog een paar gezellige dagen hebben de komende week. 27 maart vliegen we met de avond vlucht naar Nederland, daar zal zeker de familie ons op staan wachten.

Heel veel groetjes uit Kaplamai, Folkert, Klaas en Greet Bleeker.

P1100136 300x225 Archief De Aftrap

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals belooft, volgt hier ons tweede project wat ik deze dag ging bezoeken.

Nadat we in Sewerwa geweest waren ging ik met father Joseph naar het huis van Mary, een van de leden van de Fadhiligroep. Er zou ’s middags ter ere van Father Joseph en mij een soort Nieuwjaars receptie zijn en tevens mocht ik namens onze Stichting een cheque overhandigen van 50,000 Khs. Ongeveer € 500,00. Eén voor één, druppelde de leden van de Fadhili groep binnen en rond 14.00 uur begonnen we met de Eucharistieviering ten huize van Mary. Ook de priester die het werk in de ziekenhuizen en gevangenissen overgenomen heeft van father Joseph was er, samen gingen ze voor in deze dienst.

P1100008 300x204 Archief De Aftrap

Heel speciaal om zo ’n intieme dienst mee te mogen maken. Na de dienst mocht ik de cheque overhandigen en was er een uitwisseling van goede wensen naar elkaar. Bij dit soort bijeenkomsten is er altijd eten en thee. Ze hadden met elkaar gekookt, met het voedsel wat iedereen zelf meegenomen had en ze lieten het zich goed smaken want het was echt verrukkelijk. Toen de vergadering, waarin ieder zijn zegje deed, met de up en downs en hun ervaringen in hun werk. Er komt heel wat voor kijken en financiële hulp is daar dan ook op z’ n plaats. Deze groep doet zo ontzettend veel goed werk. Ze bezoeken de zieken en gevangenen en waar hulp nodig is proberen ze te helpen, niet allen in Kitale, maar ook in het hele diocees. Zo werd toen ik er was, een meisje geholpen die een baby verwachte en in het ziekenhuis lag. Zij had geen geld om de medicijnen die ze nodig had en de transport naar haar huis in Kaplamai te betalen. Ze kijken wel altijd of het echt nodig is. Want er zijn zoveel mensen die om hulp vragen. Maar deze vraag was gegrond en zo kon ze terug naar haar huis. Twee weken later moest ze voor controle en weer was er geen geld, waar praat je dan over? 50 Khs en ze hebben het niet. In ieder geval met het gerommel met de Khs wordt het er voor de mensen niet beter. Alles wordt duurder maar de salarissen stijgen niet.

Fijn dat je dan weer van die vrijwilligersgroepen hebt die ook van hun eigen bezit deze mensen helpen. Het is dan ook heel fijn dat wij ieder jaar deze groep kunnen bijstaan dank zij u met onze financiële steun.

Als u deze Aftrap leest zijn Klaas en Greet alweer enkele dagen in Kaplamai.

Zij zullen u in de volgende Aftrap op de hoogte houden van hun ervaringen in en om Kaplamai.

De Stichting Vrienden van Joseph, 9 maart 2012

Al ben ik de temperatuurschok al aardig te boven, de cultuurschok zal nog wel even duren. Alles is nogal duur geworden in Kenia en de salarissen blijven gelijk. Betaalde ik vorig jaar nog 35 khs voor een groen kooltje, nu betaal ik voor net zo’n kooltje 50 Khs. Het is dan ook heel moeilijk voor deze mensen om hun hoofd boven water te houden en hun kinderen eten te geven. En dan zie je hier ondanks de crisis dat we allemaal toch nog genoeg te eten hebben. Terug naar mijn verslag. Vrijdag 20 januari ben ik samen met father Joseph naar Sewerwa gegaan om een bezoek te brengen aan Sammy en Phillys. Beide zijn lichamelijk gehandicapt maar zitten wel op een gewone secundaire school. Buiten schooltijd zijn ze in een small home, een tehuis dicht bij de school voor lichamelijke gehandicapten. We mochten tijdens de les naar het klaslokaal van Sammy. Hij zat op de eerste rij. Hij was heel blij dat hij ons zag. Hij vertelde ons dat hij die maandag naar het ziekenhuis moest bij Nairobi om te kijken of er nog iets aan zijn verlamde benen te doen was. Vooral links geeft problemen. Zondagavond met de nachtbus naar Nairobi om maandagmorgen in het ziekenhuis te verschijnen. Maandagavond met de nachtbus weer terug om dinsdagmorgen weer op school te zijn. Hij kon branches krijgen en moest nieuwe schoenen en armstokken. Al met al een heel bedrag. Na een mailtje met Jan en Astrid was het akkoord. Wat was Sammy blij, misschien dat hij nu ook met z’n armstokken redelijk kan lopen. Vorige week moest hij passen en wie weet heeft hij met een maand alles voor elkaar, geweldig dat mensen vanuit Tuitjenhorn hem helpen. Sammy gaat er voor en noemt zich de president van de school, zo gelukkig is hij. Ook Phillys wordt geholpen door mensen uit Noord Holland, zij is tijdens de ongeregeldheden in 2008 door verbranding zo mismaakt dat ze haar linkerhand niet meer kan gebruiken, altijd een muts op heeft vanwege de littekens op haar hoofd, Ook haar voeten zijn erg mismaakt, maar door haar positieve houding komt ze er, ze had een prachtig rapport en werkt dan ook kei hard om na deze school door te kunnen naar een beroepsopleiding. De mevrouw naast haar op de foto zorgt voor deze 2 studenten, Phyllis is wees en Sammy zijn moeder is overleden en zijn vader kijkt niet meer naar hem om. Ik ben dan ook heel blij met deze Rosemary, die zoveel doet voor de gehandicapten kinderen in het Small Home.

P1090393 200x300 Archief De Aftrap

De school staat heel goed aangeschreven en is heel positief tegenover de gehandicapten jongeren. De klasgenoten helpen deze 2 jongeren met alles wat ze nodig hebben Het waren weer fijne uurtjes samen met Sammy en Phillys.. Net belde ik nog naar Rosemary en ze vertelde dat Sammy heel blij is met zijn nieuwe schoenen en branches ‘s, zijn stokken was nog even een probleem maar ook daar komt een oplossing voor. Zo bent u weer helemaal op de hoogte van het wel een wee in Sewerwa.

‘s Middags  zij we naar de Fadilygroep in Kitale gegaan, daar over vertel ik u de volgende keer.

 

St. Vrienden van Joseph en Folkert, 25 februari 2012

Na een lange vakantie, waarin we veel konden doen voor de stichting, maar weer de pen gepakt om U op de hoogte te brengen van de gang van zaken rond onze projecten.

Op de eerste plaats hartelijk dank voor uw giften in de hutjes en via de bank. Geweldig! In de hutjes zat het mooie bedrag van de kerstdagen en Oudjaar van € 134,00. Dit bedrag neem ik mee naar Het Don Boscohuis voor straatkinderen. Ze kunnen het altijd gebruiken voor eten of lesmaterialen.

P1090388 300x200 Archief De Aftrap

Ook hebben we dit jaar geld overgemaakt naar de Fadhiligroep – opvang voor jeugd na hun gevangenistijd – de Single Mothers – Aidswezen – naaigroep en schoolgeld voor Mary, die een opleiding gaat doen als kleuterjuf. Dit laatste geld is bijeen gebracht door mensen uit ons dorp. Fantastisch.

Zo ziet u dat uw geld rechtstreeks gaat naar de mensen die het nodig hebben. Via de beide fathers is het zeker dat het op de goede plaats komt.

A.s. zondag ga ik weer voor een maand naar Kenia. Ik ontmoet eerst father Joseph Kimotho die mij op haalt van het vliegveld. Ik ga met hem naar zijn moeder – en zijn zus die bij haar woont, dan naar Lois, neem 2 dagen vakantie, om even bij te komen en ga dan door via een paar scholen, waar kinderen zijn die door mensen in Tuitjenhorn gesponsord worden om donderdag of vrijdag bij father Folkert aan te komen. We hebben er dan 450 km op zitten. Het is een gigantisch groot land. Daar zal ik dan de volgende 3 weken verblijven. Ik ga de andere projecten bezoeken en een nieuwe begroting maken voor de inrichting van het schei – natuur en biologie lokaal, fase 3 van ons grote project in Botwa.

Ook hoop ik nog actief te zijn bij onze naaigroep. Ik heb weer wat stoffen mee en knopen. Daar zijn ze altijd heel blij mee, want geld om stof te kopen is er niet, zeker in deze tijd dat er schoolgeld betaald moet worden.

Via de e-mail houd ik u vanuit Kaplamai op de hoogte in de volgende Aftrap.

Groeten, St. Vrienden van Joseph, 13 januari 2012

P1090417 200x300 Archief De Aftrap

Aan het einde van het jaar 2011 kunnen we heel tevreden terugkijken op ons werk het afgelopen jaar. We hebben veel gepresteerd!Maar het mooiste is dat we ruim 22.000 euro over konden maken naar de Wilde Ganzen. Nog mooier is dat zij dit aangevuld hebben tot ruim 33.000 euro. Dit berdrag is overgemaakt naar father Folkert Kruis die de financiën voor ons wil regelen. De bouw kan nu beginnen.Handtekeningen zijn gezet op de bouwpapieren – de begroting – het bestek van de bouw en wat er in Kenia nog meer komt kijken, bij de bouw van een klaslokaal.

Hopelijk wordt het wat mooier weer, want de afgelopen weken regende het aan een stuk door, daar gaat het niet zo zachtjes als bij ons. Er was dan ook veel overlast van het water en de wegen bijna niet te berijden. Sommige kerkdiensten buiten Kaplamai moesten worden afgezegd omdat father Folkert Kruis vanwege het slechte weer er niet naar toe kon.

Deze week hebben we weinig gehoord over de bouw maar ik hoop als ik in januari er naar toe ga foto’s kan maken van het in aanbouw zijnde klaslokaal. Misschien wordt in die maand wel de eerste steen gelegd. Wie zal het zeggen. Bij de bouw zullen we zeker een bord plaatsen van onze sponsor. We gaan door, volgend jaar gaan we beginnen met de 3e fase. De inrichting van het practicum lokaal. Ook dat wil ik dan regelen bij mijn bezoek aan Kaplamai en zeker aan Botwa. Tevens moet er weer een pakket papieren ingevuld worden, door de directie van de school en door de St. Vrienden van Joseph.

Hopelijk blijft u ons ook in 2012 helpen door uw sponsoring, groot of klein.

We willen de kerstactie door middel van de hutjes dit jaar besteden aan de straatkinderen in Kitale. Ook deze kinderen gunnen we een goede Kerst. En ons motto is en blijft:

                                                    “Vele kleintjes maken een grote.”

Vanuit Kaplamai wenst  father Folkert Kruis u :

Gezegende Kerstdagen en alle goeds voor 2012.

Vanuit Nairobi wenst father Joseph Kimotho u:

A Joyous Christmas and a Happy and Peaceful New Year.

De St. Vrienden van Joseph wenst u allen fijne feestdagen en een gezond 2012.

****************************************************************************************************************************************************

 

Na de verkiezingsstrijd is de rust in Kenia weergekeerd. De nieuwe president Uhuru Kenyatta is afgelopen dinsdag geïnstalleerd als nieuwe President van Kenia voor de komende 5 jaar. Alle Kenianen hopen op een rustige en beter tijd zodat de economie weer opbloeit. Het weer werkt daarvoor niet erg mee, het regent er al weken zodat de landerijen onder water staan, de rivieren buiten hun oevers treden en er is een belangrijke brug op een hoofdweg van Nairobi naar Naivasha half ingestort. Allemaal weer grote problemen voor zo’n nieuwe regering. Ondanks de vele regen die er valt proberen de mensen toch de mais weer te planten zodat als het droog wordt ze kan gaan groeien, als het zaad tenminste niet weggespoeld is.

 

Met de beide paters gaat het goed, father Folkert helpt ons met het organiseren van de afbouw van het praktijklokaal voor Biologie – Natuur en scheikunde, wat trouwens grotendeels bijeen gebracht is door de grote foundationgroepen die de bouw van scholen en het onderwijs sponsoren via de Wilde Ganzen, want u zult begrijpen dat wij dit nooit zelf als stichting samen met u bijeen kunnen brengen. Er zijn dan ook heel wat brieven en verzoeken verstuurd het afgelopen jaar, maar het heeft z ’n vruchten afgeworpen.

Denkelijk gaat de afbouw in mei van start, we houden u op de hoogte.

P1100720 199x300 Archief De Aftrap

 

 

We zullen dit jaar dus geen stenen meer verkopen op de vrijmarkt met Koninginnedag, maar we zijn er wel, nu met garen – knopen – ritsen enz, die we met zakkenvol gekregen hebben van Jan en Thea Nota, om ze mee te nemen naar Kenia.

We hebben al 2x een lading meegenomen, maar het transport via de KLM wordt ook steeds moeilijker, dus proberen we het hier kwijt te raken en nemen het geld mee en kopen de spullen daar. Help ons dus van onze spullen af. U hebt zeker nog wel een klosje garen in welke kleur dan ook en wat knoopjes nodig. We staan op de hoogte van DEEN.

 

Tot ziens op de vrijmarkt.

 

St. Vrienden van Joseph, 20 april 2013

 

************************************************************************************************************************************************************

 

Het is bijna lente, hopelijk past het weer zich ook een beetje aan en zien we het zonnetje verschijnen.

Anders is het in Kenia. Het is daar erg warm, zoals father Joseph Kimotho schreef. Gelukkig zijn de ongeregeldheden tijdens de verkiezingen uitgebleven, maar er heersen nog wel spanningen tussen de verschillende stammen.

In april moeten we het geld bijeen hebben voor de afweking van onze school in Botwa. Als we dat voor 26 april bijeen hebben krijgen we van de Wilde Ganzen ongeveer de helft erbij. Ik kan u vertellen dat het waarschijnlijk wel lukt. Enkele foundation organisaties hebben hun hulp beloofd en als dat geld binnen is kunnen we het overmaken aan de Wilde ganzen die het aanvullen met hun gift zodat het gehele bedrag ruim € 34,000 overgemaakt wordt naar father Folkert Kruis, die in Botwa de afbouw nog wil regelen. Hij heeft al een nieuwe begroting gevraagd aan de aannemer, want hij kan bijna niet wachten om deze klus te klaren. Als het gebouw ook van binnen afgewerkt is zijn wij nog niet klaar, dan moeten er nog allerlei lesmaterialen komen o.a. microscopen en glaswerk voor de proeven die er gedaan moeten worden. Maar alles heeft zijn tijd.

Wij zijn al ontzettend blij dat dit bijna gerealiseerd is.

P1110309 300x199 Archief De Aftrap

Mocht u rond de paasdagen in de kerk komen, vergeet dan onze hutjes niet. Uw bijdrage kan juist de laatste steen zijn, die nodig is.

Wij wensen u zonnige Paasdagen ook namens de beide fathers, Folkert Kruis en Joseph Kimotho en dank voor uw goede gaven.

St. Vrienden van Joseph, 23maart 2013.

 

p.s. Op de foto ziet u het klaslokaal wat nog afgewerkt moet worden. Tijdens de examens werd het gebruikt i.v.m. plaatsgebrek.

 

 

*********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Er is niet zoveel nieuws te melden uit Kenia. Er is weinig contact en dat ligt aan de komende verkiezingen. De telefoonverbinding is slecht en de email doet het niet altijd. Het is daar niet rustig. Als u dit leest zijn de verkiezingen voorbij. Maandag 4 maart is de grote dag voor Kenia. Hopelijk gaat alles rustiger dan 5 jaar geleden. Maar het blijft spannend.

Joseph Kimotho 230x300 Archief De Aftrap

Afgelopen donderdag was father Joseph jarig, hij werd 62 jaar. Nu vieren ze wel geen verjaardagen in Kenia, maar wat aandacht uit Nederland is altijd leuk. We hadden wat geld overgemaakt voor zijn verjaardag en ik vertelde hem dat het goed was als hij daarvan eens lekker ging eten, het eten in het priesterhuis waar hij nu woont is ook niet van de beste kwaliteit. .

 

Dat kon nu niet vertelde hij, want het is te gevaarlijk. Je moet ’s avonds niet meer op straat komen, tijdens deze verkiezingsstrijd. Wel vertelde hij dat hij een kip – verse groenten en rijst ging kopen en dan samen met z ’n moeder, die hij uit het ziekenhuis moest halen na een oogoperatie, ging genieten van een heerlijke lunch, of het gelukt is weet ik niet, ik denk wel dat ze er samen van genoten hebben.

 

Ook vroeg ik hem of hij nog cadeautjes gekregen had. “Nee”, was het antwoord, ”maar tijdens de viering vanmorgen heb ik God gevraagd om een nieuwe body. Mijn rug gaat niet goed en dan voel je je ook niet lekker. Heb je er een gekregen? Was mijn vraag. Het antwoord was:” Als je vertrouwt op God dan komt het wel goed. Is er geen genezing dan helpt Hij mij wel op mijn levensweg.” Wat een vertrouwen heeft hij toch. Daar kunnen wij soms een voorbeeld aan nemen.

 

Laten wij hopen en vertrouwen dat ook deze verkiezingen goed uitpakken voor alle partijen, dat ze samen aan het werk gaan om van Kenia een stabiel land te maken, waar eten en leven is voor alle mensen van alle stammen. Mogelijk kunnen wij ze daarbij helpen.

 

St. Vrienden van Joseph, 9 maart 2013.

 

**********************************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

De berichten uit Kenia zijn niet zo goed. Dit i.v.m. de komende verkiezingen op 4 maart.

Nu al zijn er ongeregeldheden en gaat father Joseph niet graag meer naar bepaalde stadsdelen in Nairobi.

Hij heeft een deel van zijn huisje wat bij zijn moeder op de plaats staat waar ze nu woont in Ruiru klaar gemaakt zodat daar zijn familieleden als het uit de hand loopt kunnen wonen.

In deze plaats was het bij de vorige verkiezingen ook heel rustig omdat hier alleen Kikuyu’s wonen.

De verschillende stammen wedijveren nu al om op een verkiesbare plaats te komen tijdens de verkiezingen en ook de strijd om het presidentschap is in volle gang.

Father Folkert schreef dat ze vanuit het instituut waar hij lesgeeft en woont in Luanda25 km. van Kisumu, nu al een voorrad eten in slaan, zodat ze straks niet naar Kusumu hoeven om boodschappen te doen. Het is daar nu al regelmatig niet safe.

Ook in Kaplamai zijn de regeringsleiders bezig het volk op hun hand te krijgen. Iedere zondag komen de afgevaardigden van de regering naar het centrum van het dorp om de mensen toe te spreken. Van ongeregeldheden is daar gelukkig geen spraken.

Ook in 2008 viel de schade daar erg mee.

Regelmatig krijg ik vragen vanuit Kaplamai wanneer we weer komen, dit zullen we maar een tijdje uitstellen en hopen bij de opening van het laboratorium aanwezig te zijn. Maar dat duurt nog wel even.

Wij hopen en bidden dat de toestand van 2008 zich niet herhaald en dat we deze beelden niet meer hoeven te zien.

KeniaLiesb.okt2008 141 300x199 Archief De Aftrap

Hier een tentenkamp in 2008 voor mensen die van huis en haard verjaagd zijn.

St. Vrienden van Joseph, 23 februari 2013

 

***************************************************************************************************************************************************

De scholen zijn weer begonnen in Kenia en al het schoolgeld voor de studenten die gesponsord worden door Tuitjenhorners en mensen uit onze omgeving zijn betaald en nu kunnen de studenten laten zien dat ze heel goed hun best doen en goede resultaten behalen.

Sommige van onze oud studenten hebben hun diploma gehaald en hebben nu een baan. Irene werkt als docent op de High school in de vakken Engels en Frans en Winnie is sinds kort sociaal werkster. Dat hebben ze toch maar bereikt dank zij uw hulp. Meerdere studenten zijn geslaagd op de technische school als timmerman – metselaar en automonteur. Ook zijn er al heel wat dames geslaagd als coupeuse en hebben nu hun eigen naaimachine en een winkeltje waarmee ze nu naaiwerk op bestelling afleveren. Volgend jaar is Mary klaar met haar opleiding als kleuterjuf en kan ze op zoek naar een baan.P10903883 300x200 Archief De Aftrap

Lang niet alle scholen zijn voorzien van de faciliteiten die nodig zijn om het volledige examen te doen, ook daarmee zijn we hard aan het werk om zoveel mogelijk scholen te helpen. Zo zijn er naast de school in Botwa waar nog geen lokaal is voor praktijklessen biologie –schei en natuurkunde, ook nog voortgezet onderwijs scholen waar geen water is en waar ze dagelijks met een ezeltje een tank water moeten halen. En zijn de bibliotheken op alle scholen nog niet aanwezig. Er blijft dus nog werk genoeg over voor ons en als het even kan willen we ze blijven helpen. Als u ons blijft steunen kunnen we met elkaar deze mensen blijven helpen.

Dank voor uw goede gaven.

Stichting Vrienden van Joseph, 8 februari 2013.

 

******************************************************************************************************************************************************

De afgelopen weken kregen we veel reacties van dankbaarheid uit Kenia. In de vorige Aftrap plaatsten we een reactie van de directie van St. Joseph Cassafo, het instituut waar jongens opgevangen worden die uit de gevangenis komen en daar weer een vak leren en teruggeplaatst worden in de maatschappij.

Deze week belde juf Hyachinta van de primaryschool, als ze dan bellen, stoppen ze direct als de telefoon over gaat en dan kan ik aan het nummer zien dat ik Kenia aan de lijn had. Ik bel dan direct terug. Want zij hebben geen geld voor een telefoontje te plegen naar Holland. Ze zijn altijd zo blij als ik ze bel en dan komen de verhalen los, zodat ik ook een beetje op de hoogte blijf van het wel en wee in Kaplamai en omgeving. Deze keer vertelde ze dat de 18 kleuterstoeltjes de 3 kleutertafels en de twee stoelen voor de juffen aangekomen waren, die ik besteld had toen ik in Kaplamai was bij de technische school. Volgens de berichten zagen ze er erg mooi uit en waren ze er vanzelfsprekend heel blij mee. Dat betekent voor ons dat het project bijna voltooid is. Nog wat leerboeken en 2 bureaus voor de juffen, kasten voor het materiaal en dan kunnen ze zichzelf verder wel redden. Hopelijk kunnen we dan in 2013 realiseren.

U ziet langzaam maar zeker gaat het daar toch de goede kant op, al moeten we de projecten vanuit Tuitjenhorn zeker blijven volgen.

Ook kwam er nog een bedankje van de Fadhily groep, het St. John Bosco Centrum en van de Single Mothers die een tent kregen vanuit de stichting om te verhuren. Ze hebben nu een grote en een kleine tent en 100 stoelen, die ze verhuren bij feesten en begrafenissen. De mensen begraven op het platte land hun lieve doden op het terrein bij hun huis. Honderden mensen komen er dan op af, vandaar die stoelen en tenten. Zo ’n begrafenis duurt meestal van ’s morgen 8 uur tot tegen de avond. In de morgen zijn er speeches en als dan rond 11 uur de priester komt begint de zegening van het graf en de uitvaart. Na de teraardebestelling gaat de priester meestal weg. Het is dan alweer een paar uur later. De familie vrienden en kennissen blijven dan nog bijeen om te praten en te eten met elkaar. Dit alles gebeurd dan in en bij de tenten, die daarvoor verhuurd zijn.

tent 300x195 Archief De Aftrap

U ziet uw gaven komen altijd op de goede plaats terecht.

Namens alle mensen in Kaplamai en omgeving, dank voor uw goede gaven.

St. Vrienden van Joseph, 26 januari 2013

 

***************************************************************************************************************************************************************************

In het nieuwe jaar maar weer de pen gepakt en zullen we u op de hoogte houden van het wel en wee van onze Stichting.

In december hebben we verschillende projecten gesponsord. Dan doen we altijd één keer per jaar, of er moet dringend geld nodig zijn, dan bekijken we dat altijd ter plekke. Zo maakten we naar het St. Joseph Cafasso Centre een bedrag over van € 700,00. In dit centre worden jongens die uit de gevangenis komen opgevangen. Ze krijgen scholing en begeleiding, leren een vak  en keren dan terug in de maatschappij. Ze blijven 2 a 3 jaar. Ik heb hierover al meerdere malen geschreven. Als dank stuurde zuster Lucy de directrice van het centre dit briefje, dat ik u niet wil onthouden.

Dear friends of Joseph and all of the sponsors.

We, the staff and the boys of Cafasso centre express our sincere gratitude for the donation received of Ksh 70.0000 ( € 700,00) this was the best gift that god gave u during this Christmass season. WE are very glad and we pray for each one of you together with your families and friends tot God may grant you the graces which you need.

I want to assure you that the money will be used only for the projects of Cafasso.

May God bless you abundantly,

Yours Faithfully,

Sr. Lucy.

aftrap cheque JKK 300x225 Archief De Aftrap

Als je dan weer zo ’n briefje krijgt weet je dat je het niet voor niets doet en dat deze mensen heel blij zijn met onze hulp. Wij hopen dit project nog jaren te kunnen helpen.

St. Vrienden van Joseph, 12 januari 2013

***********************************************************************************************************************************************************************

Al ben ik al weer een tijdje thuis, toch is het contact met de mensen daar nog iedere keer aanwezig.

Soms bellen ze me op en dan bel ik hen terug omdat ze geen geld hebben voor de telefoon. Deze week had ik Rosalyne aan de telefoon. Heel blij. De naaigroep liep voortreffelijk, nadat er in oktober 9 dames een certificaat hadden ontvangen was de groep weer uitgebreid met nieuwe dames, want ze had een wachtlijst. Ook dames die al een certificaat hebben komen nog terug omdat ze thuis geen naaimachine hebben, ze gebruiken dan de machine van de groep. Soms doen ze met 2 of 3 personen met 1 machine. Ook krijgen ze nu af en toe naaiopdrachten waarmee ze wat geld verdienen en zo zichzelf en de groep in leven kunnen houden. Jaren lang hebben we het salaris van Rosalyne de begeleidster van de groep voor onze rekening genomen, nu na de kascontrole kwam ik erachter dat ze voorlopig voor 6 maanden geld hadden om haar salaris te betalen. Wekelijks betalen de dames 50 Khs  dat is 50 eurocent voor lesgeld – elektriciteit en onderhoud aan de machines en als je je dan zelf kunt bedruipen is dat geweldig. Dat is ook het doel waaraan wij werken, we willen ze helpen maar op een gegeven moment moeten ze het zelf kunnen. Toen ik er was kregen ze een opdracht voor een bruidsjurk. En maakte ze 2 uniformbroeken voor Sammy en 2 overhemdjes en broekjes voor Patrick. En voor Kerstmis zou alles klaar zijn. U ziet hiermee gaan we de goede kant op. Omdat de stof een groot probleem is, gaan ze dit ook massaal inkopen en met een kleine winst verkopen zodat ze daar ook weer geld van over houden. Dit soort dingen moeten ze leren, al is het voor hun echt moeilijk.

Als we naar de naaigroep gaan hebben we ook altijd veel lappen stop mee, die we dan uitdelen. De lappen stof zijn uitgestald en met een lootje mogen ze dan zelf een stofje uitzoeken. Ze zijn dan erg blij en dankbaar en maken er de mooiste creaties van.

Op de foto ziet u de dames na de uitreiking van hun certificaat. De kleding die ze dragen was hun examen opdracht.

P1110295 300x199 Archief De Aftrap

 

Dit is de laatste Aftrap van dit jaar. Wij wensen u fijne Kerstdagen en een gezond en goed Nieuwjaar.

Onze actie is nu voorbij, we zitten op de € 1900, maar ik weet zeker dat we de € 2000 voor Kerst nog bereiken. Heel veel dank voor uw gaven, in welke vorm dan ook, we zijn zo blij dat u ons blijft helpen, door uw hulp kunnen wij de mensen die we samen zo ’n warm hart toedragen, blijvend steunen.

 

Stichting Vrienden van Joseph, 14 december 2012

**********************************************************************************************************************************************************************

 

Weer terug op Nederlandse bodem valt alles wel weer koud op je dak. Allereerst het weer. De laatste 2 weken was het in Kaplamai – Luanda en Nairobi heerlijk weer, soms ’s nachts nog wel een bui met onweer maar overdag scheen de zon. Op de 2e plaats alle weelde hier. Dan zeggen de mensen hier wel, ja het wordt hier slechter, veel werkeloosheid en alles wordt duurder, dat is ook zo, maar in vergelijking met de bevolking daar, leven we hier in weelde. Het was dus even wennen.

Een van mijn laatste dagen in Kaplamai werd ik nog geconfronteerd met de kleine Patrick, u kent nog wel het verhaal van dat kleine babytje, bijna ten dode opgeschreven, waar father Folkert een babyfles voor ging kopen en toen begon Patrick te drinken en met wat medicijnen kwam hij weer op de been. Hij is nu 6 jaar en een leuk ventje. Patrick leeft nog steeds bij zijn oude oma, die weinig geld heeft en hem zeker niet naar school kan laten gaan. Dus geen toekomst voor dat mannetje en hij is niet de enige. Al is het onderwijs vrij, ze moeten een soort bijdrage geven van 400 Khs, dat is € 4,- per jaar en hij moet een uniform. Dus Oma kwam bij mij met de vraag of wij hem wilden helpen. Ook was er nog 600 Khs achterstallig schoolgeld voor de kleuterschool. Rosalyne van de naaigroep was bereidt 2 broeken te naaien van grijze stof en 2 overhemdjes van blauwe stof, die ik meegenomen had vanuit Tuitjenhorn, het ging dus nog om 2 paar sokken 2 sweaters en een paar schoenen. Al met al € 30,-

P11104311 199x300 Archief De Aftrap

Wat doe je dan, die kleine man heeft ons hart ook een beetje gestolen, iedere keer als ik er ben komt hij weer met z’ n oma, meer dan een uur lopen, om me te ontmoeten. Er is dan ook een meeting met de single mothers. Ook deze dames dragen Patrick een warm hart toe, maar missen ook de financiën om die oma te helpen. Ze zijn zeker niet jaloers als ik deze oma Martha en kleine Patrick help.

Dit is een van de vele trieste verhalen die dit jaar op mij afkwamen. Nu father Folkert er niet meer was werd ik wel geconfronteerd met de mensen daar, waarvoor hij me de andere jaren beschermde. Ik heb dit jaar dus heel veel geleerd en ook veel kunnen doen, niet alleen op financieel gebied maar ook geprobeerd familiekwesties op te lossen, en als dat dan lukte, was je dubbel blij.

De huis aan huis actie loopt nog steeds fantastisch. We zijn nu  al op € 1780,-.  Met Kerst stoppen we maar wie weet maakt St. Nicolaas het bedrag rond tot € 2000,-  Dat zou helemaal geweldig zijn.

Heel, heel veel dank.

St. Vrienden van Joseph, 1 december 2012

*********************************************************************************************************************************************************************************************************

 

Lieve Mensen in Tuitjenhorn,

Van onze penningmeester Theo kreeg ik een email dat u tot nu toe aan ons gegeven heeft met de laatste actie € 1715,- Ontzettend goed van u, dat u ons zo helpt. We hadden dit niet durven dromen. De bouw van de school is klaar, nu de afwerking nog, de muren, plafond, vloer en de labtafels met aansluiting voor gas en water en de stoelen. U ziet we zijn er nog niet, dit is in totaal ruim € 33.000. Als we voor april € 22.000 hebben krijgen we van de Wilde Ganzen ruim € 11.000 en dan zijn we er. Hopelijk lukt dit in 2013. Al u geld is goed aangekomen, wilt u speciaal een bewijs van ontvangst, dan kunt u dit aan Theo Tesselaar vragen, maar heel veel adressen weten wij niet van de mensen die ons steunen, dus kunnen wij niet iedereen een ontvangstbewijs sturen. Ik zeg samen met de mensen hier ASANTE SANNA, God bless you!

Zo schiet mijn tijd in Kenia al weer op, als u dit leest ben ik nog 4 dagen in Kenia. Maandag komt father Folkert me halen om naar Luanda te gaan, de plaats waar hij nu is, en zeg ik Kaplamai vaarwel.

We hebben nog een project in Nairobi en daar ga ik nadat ik in Luanda geweest ben naar toe. Alle projecten heb ik bezocht en ik moet zeggen er waren wensen, toch gaat alles goed. De mensen hier zijn heel blij met onze hulp en we hopen dat het steeds beter gaat zodat ze de projecten zelf kunnen runnen.

Ik was in het hospitaal in Kitale, Klaas en Greet gaven daar een paar jaar geleden bij hun 40 jarig huwelijk 5 rolstoelen, ze zijn allemaal kapot en niet meer te maken. Een rolstoel ging voor reparatie. De wegen zijn ook zo slecht. Ook was er in het hele ziekenhuis geen brancard. Het is een Government ziekenhuis, maar de minister of healthy geeft geen money, hij zal wel voor zichzelf zorgen zeggen ze hier, en wat kunnen de mensen hier doen? Niks. Zo is het hier overal, de regering is zo corrupt je wil het niet weten. Niet zo’n mooi bericht. Daarom zijn wij zo blij dat uw geld rechtstreeks naar de mensen in Kenia gaat, via onze projecten. Met dank aan de beide fathers die het hier voor ons regelen..

Als ik weer terug ben, zal ik u de verhalen vertellen van alles wat ik hier meegemaakt heb, maar mijn hoofd is zo vol, dat ik nu even niet weet. Ik heb een reisverslag dus kan ik daaruit putten als ik thuis ben.

Heel veel groetjes en nogmaals dank voor uw hulp.

Liesbeth Blommaart, november 2012

***************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

15 jarig bestaan Stichting Vrienden van Joseph.

Het is alweer 15 jaar geleden toen pastoor J. Timmer een commissie in het leven riep om zijn goede vriend Joseph Kimotho te helpen bij zijn werk in Kenia. Deze commissie werk al 15 jaar onder de naam:

“Stichting Vrienden van Joseph.”

Als je dan in de oude stukjes van de Aftrap die pastoor J. Timmer schreef leest bent u ook al 15 jaar actief om deze projecten te steunen.
Ook hangen de hutjes al 15 jaar achter in de kerk, die gemiddeld maandelijks 50 euro opleveren en las ik in een kopie van december 1997 dat vanaf toen de eerste Communiecantjes hun passeitjes verkopen voor een project voor onze Stichting. Geweldig allemaal.
En als je dus terug gaat in de jaren die achter ons liggen is er heel veel tot stand gebracht via onze stichting, door U. U hebt ons15 jaar lang bijgestaan en vooral financieel geholpen bij het werk van father Joseph Kimotho en vanaf 2001 ook bij het werk van father Folkert Kruis, omdat vanaf deze datum de beide fathers samen gingen werken.
We hebben heel veel bereikt. Ons eerste project was water voor Moiben, de parochie waar father Joseph toen werkte. Tevens 2 social hallls gebouwd – matrassen – gordijnen en rolstoelen voor het small home in Endebess, tevens een home trainer en een betonnen pad naar de school.
Jaarlijks helpen we financieel projecten zoals de gevangenis – Fadhilygroep – naaigroepje in het social hall in Kaplamai, aidswezen, straatkinderen en in de noodsituatie in 2008 zorgden we voor een vluchtelingenkamp in Kitale. U ziet samen staan we sterk.
Wij willen vanwege ons 15 jarig bestaan geen feest, maar wel samen met u geld inzamelen voor een project. Wij kozen voor het project St. Charles Lwanga Secundary School in Botwa.
U hebt al meer over dit project gehoord en wij willen nu samen met de Wilde Ganzen en U deze klaslokalen realiseren, zodat ook deze jeugd volledig examen kan doen. De lokalen zijn al gebouwd, maar moeten nog afgewerkt worden, muren geëgaliseerd – plafonds en vloeren erin en ingericht voor de praktijklessen.

Hiervoor hebben wij ook uw hulp nodig!IMG 3766 300x270 Archief De Aftrap

 

De komende week krijgt u een flyer en brief in de bus waarin wij u om uw hulp vragen.
Stel ons niet teleur, maar maak uw gift over op onze rekening.

Vele kleintjes maken één grote!

Helpt u ons helpen???

St. Vrienden van Joseph.
Rabobank 155993011.

*********************************************************************************************************************************************************************************

Afgelopen week zijn we als stichting bij elkaar geweest om te kijken wat we kunnen doen voor onze projecten in Kenia.

Ons belangrijkste project is wel de school in Botwa, waar we bezig zijn met twee lokalen voor praktijk en theorielessen in allerlei vakken, waaronder schei en natuurkunde.

Omdat onze stichting het 3e lustrum viert en we zeker geen feest geven, willen wij deze mijlpaal niet zomaar voorbij laten gaan. Wij willen graag een “ Grote Actie “ samen met u organiseren. Het is een eenmalige actie. Waarin wij proberen de lokalen te verwezenlijken.

Deze jongens en meisjes kunnen nu geen examen doen, omdat het aan praktijklessen ontbreekt. Jammer, want zo komen ze niet verder. De ouders doen er alles aan om deze school op peil te houden, maar deze duren lokalen kunnen zij alleen niet voor elkaar krijgen, daarom is uw en onze hulp nodig. De lokalen staan er, ze moeten alleen nog afgewerkt en ingericht worden, dat is een hele klus.

Als u weet wat wij in deze 15 jaar allemaal voor elkaar gekregen hebben moet deze actie zeker lukken. U hoort hier in de volgende Aftrap meer over.

Ook hoorde ik deze week van Rosaly, dat is de dame die ons naaigroepje leid, dat het met de luiers wel goed ging. Deze luier is een speciaal ontwerp van haar. Vorig jaar nam ik handdoeken mee, ik had er een honderd gekregen van een wasserette. Hier ziet u het resultaat.

P11100562 300x200 Archief De Aftrap

Ze knippen de handdoeken die 50 bij 100 cm zijn doormidden, vouwen ze in een driehoek, doen er dun pastic tussen, dan zijn ze waterproof, naaien ze dubbel een bias-band je erlangs voor de afwerking en dan verkopen ze deze luiers voor 100 KHS per twee stuks. De verkoop gebeurt na de viering in de kerk, of tijdens de bijeenkomsten van de naaigroep. Ze wil graag als we komen dat we dan weer een aantal handdoeken meenemen, dat kan want we hebben nog een aantal op zolder.

Alleen een dringende vraag? Wie heeft er voor ons grote veiligheid- spelden? Vanaf 5 centimeter of groter. Misschien hebt u ze nog ergens in een hoekje – doosje of kastje. Wij zijn er erg blij mee, want ze zijn bijna, in de winkels niet meer te koop. Alleen die echte babyspelden, maar die zijn voor ons veel te duur. Veiligheidspelden zijn in Kenia ook moeilijk te krijgen. Als u weet wat die kleine baby ’tjes nu om hun billen hebben is dat een beetje vodden of heelmaal niets, het is dus een goede actie van Rosaly, waarin zij ook voor de naaigroep weer extra inkomen hebben.

Mocht u ze nog ergens vinden, doe ze als het kan in de brievenbus van een van onze stichting, we nemen ze de volgende keer mee.

Nog een verzoek, de zomer raakt ten einde maar wilt u a.u.b. geen kleding meer bij ons brengen, we hebben nog zoveel op zolder staan en we kunnen iedere keer maar 23 kg. extra meenemen.

St. Vrienden van Joseph, 22 september 2012.

**********************************************************************************************************************************************************************

De vakantie zit er weer op, ook voor de Vrienden van Joseph, al hebben we,met een aantal dames uit Tuitjenhorn en Stroet, van onze beste kant laten zien tijdens de vakantie. We hebben op vrijdag 19 juli en maandag 23 juli met een groot aantal dames bollen zitten pellen. Ondanks dat het heel gezellig was hebben we ook ons beste beentje voor gezet en pelden wij in totaal 55 en 65 kisten bollen.Totaal € 224,40 een mooi bedrag. Aan de familie D. Pronk heel veel dank voor de gastvrijheid, we hopen dat we volgend jaar weer mogen komen. Ook father Folkert Kruis was de eerste avond present en pelde vrolijk mee. Vroeger had hij het als kind ook gedaan en je verleerd het nooit, zei hij.

 

image003 300x200 Archief De Aftrap

Deze week is hij weer vertrokken naar zijn geliefd Kenia. Hij heeft een prachtige tijd gehad in Nederland, was veel onderweg en heeft heel veel vrienden kunnen ontmoeten.

We gaan nu eens kijken of we wat acties kunnen starten om toch de € 22.000 die we nodig hebben voor de afbouw van het biologielokaal in Botwa bijelkaar te krjigen. Een heel bedrag maar met z’n allen moet het lukken. U hoort er zeker van.

In Kaplamai gaat alles naar omstandigheden goed, deze week had ik Sjongok nog aan de telefoon, hij vertelde dat zijn vrouw in verwachting is en hoopt op een meisje. Ze heeft nu 2 jongens, James is van Sjongok zijn eerste relatie en Emanuel is van hun beiden. Bij de Nadi stam is het zo dat als een stel uit elkaar gaan, de kinderen aande vader toegewezen worden, omdat die een inkomen hebben en het kind kunnen onderhouden.

k sprak toen ook de nieuwe parochiepriester en die nodigde mij uit als ik naar Kaplamai kom bij hem te logeren. Een dak boven mijn hoofd heb ik dus al, daar ben ik heel blij mee nu
nog vervoer en alles is weer geregeld.

U ziet alles komt altijd weer op z ’n pootjes terecht.

St. Vreinden van Joseph, 24 augustus 2012

*********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Jambokoor in kerk  “H.Jacobus de Meerdere” in Tuitjenhorn.

Op zondag 1  juli a.s. zal het Jambokoor zingen in de viering van 9.30 uur!

Het koor wil graag de Afrikaanse cultuur van zang en dans onder de aandacht van de mensen brengen. Men treedt aan in Afrikaanse kledij, er wordt daadwerkelijk gedanst en over de Afrikaanse gebruiken wordt uitleg gegeven.

In 1988 werd pater Kees Spil uit Zuidermeer op zijn missiepost in Uganda vermoord. In de daarop volgende herdenkingsvieringen in Nederland werden steeds meer Afrikaanse liederen gezongen. Enthousiast geraakt door de geweldige sfeer in deze vieringen kwamen er vanuit heel West-Friesland verzoeken om mee te mogen zingen!

Hieruit is het Jambokoor ontstaan.  Jambo betekent zoveel als  “Hallo”. Dit grote koor heeft een repertoire van religieuze- en andere  liederen uit verschillende Afrikaanse landen. Door het grote succes en vanwege het 20-jarig bestaan is er een nieuwe CD uitgekomen.Jambokoor groepsfoto 2011 300x199 Archief De Aftrap

Het koor staat onder leiding van Teun Steur en wordt begeleid door een eigen combo.

Ook in deze viering probeert het koor weer de Afrikaanse sfeer over te brengen.

U bent van harte uitgenodigd!

************************************************************************************************************************************************************

 

 

Afgelopen zaterdag reden we met in totaal 10 dames en heren mee met de Rabo sponsortocht om zo geld bij elkaar te krijgen voor de St. Vrienden van Joseph. Het weer was niet zo aangenaam, harde wind en af en toe een bui. De stemming was bij de start al opperbest en nadat we de fietsen voorzien hadden van oranje ballonnen gingen we op pad. Het was voor sommige hard trappen omdat ze geen E bike hadden. Maar met Theo en Adri voorop ging het geweldig. Jan probeerde de dames in de gaten te houden en zo lukte het om na ruim 3 uur, weer terug te zijn bij de Rabobank in Warmenhuizen om onze laatste stempel te halen en de kaarten in te leveren nadat we onderweg wel genoten hebben van een heerlijke cappuccino, met appeltaart!

P1100782 300x200 Archief De Aftrap

 

 

 

 

 

 

 

Heel veel dank aan alle enthousiaste dames en heren die ook dit jaar weer voor onze stichting wilden fietsen. Met deze € 300,00 kunnen we weer veel doen voor onze vrienden in Kenia.

In de vorige Aftrap schreven we al dat het 50 jarig Priesterfeest van Father Folkert Kruis, onze stut en steun in Kenia, verplaatst is naar 17 juni. Dus a.s. zondag 17 juni nodigen wij u uit om samen met het feestcomité dit fantastische feest mee te maken. Father Folkert Kruis heeft het verdiend dat hij eens in het zonnetje gezet wordt. 50 jaar geleden vertrok hij naar Kenia,  Het afscheid van zijn ouders en familie was zwaar al vond hij het geweldig dat hij als Priestermissionaris uitgezonden werd. Deze 50 jaar heeft hij zich ingezet voor zijn medemens, soms in hele moeilijke omstandigheden, maar hij ging door, als u weet wat hij de laatste 10 jaar in Kaplamai tot stand gebracht heeft dan is dat geweldig, mede door de steun van zo vele mensen in Tuitjenhorn.

Laten we daarom in groten getale naar de Plechtige Hoogmis komen, om half 10 in onze kerk als eerbetoon aan hem, om daarna samen naar het AHOJ te gaan waar u hem onder het genot van een kopje koffie en ….. kunt feliciteren.

Houdt u ook zondag 1 juli vrij want dan komt het Afrikaanse “JAMBOkoor” ter ere van hem zingen tijdens de Eucharistieviering, waarin Father Folkert Kruis voor zal gaan. Dit zal dus een echte Afrikaanse viering worden met zang – dans en processie.

Tot ziens a.s. zondag,

Stichting Vrienden van Joseph en Folkert, vrijdag 15 juni 2012

************************************************************************************************************************************************

Op aanraden van father Folkert Kruis is het de single mothers toch gelukt een eigen business op te zetten. In de afgelopen jaren hebben zij jaarlijks een gedeelte van ons sponsorgeld apart gezet voor deze zaak. Ze wilden n.l. graag een partytent en 50 stoelen gaan verhuren en zo hun eigen financiële zaken op poten zetten. Maar een tent is duur en ook stoelen moet je kopen, daar was veel geld voor nodig. Het is hun gelukt.

U zult misschien denken wat moeten ze daar met een partytent. Ook in Kenia zijn er feesten en partijen en meestal rond het huis. B.v. bij een begrafenis zijn er meer dan honderd aanwezigen. Zo ’n begrafenis begint ’s morgens om 8 uur met speeches, gezang en dansen. Rond 11 uur komt dan de priester, die het graf, wat altijd dicht bij het huis van de overledenen is eerst gaat zegenen. Daarna volgt de uitvaart en de begrafenis. Dan gaat de dienstdoende priester weer weg en is er nog een meeting met de familie waarbij altijd een eenvoudige maaltijd wordt geserveerd. Om in de brandende zon zo ’n lange tijd te staan kan gewoon niet, dus huurt men een tent en stoelen zodat de aanwezige uit de zon, of in de regentijd droog kunnen zitten.

P1010484 300x225 Archief De Aftrap

Ook bij bruiloften worden deze tenten gebruikt, want de feesten zijn altijd bij het huis van de moeder van de bruidegom. Ook daar komt het halve dorp op af, na de huwelijksinzegening gaat men dan naar deze plaats. Ook dan zijn de tenten en de stoelen een uitkomst. Meestal worden ze gehuurd in een naburig dorp of in Kitale, het is dus nu geweldig dat men het dicht bij huis kan regelen. U ziet het mes snijdt aan 2 kanten. Voor de mensen die de tent en de stoelen willen huren, mooi dichtbij en voor de single mothers een bron van inkomsten.

Voor zijn vertrek naar Nederland kon father Folkert Kruis nog een foto maken van de trotse single mothers in de tent. Weer een project dat als het aanslaat zich zelf kan gaan bedruipen. U ziet dus nog steeds dat:

“ vele kleintje een grote maken” en dat onze inzet met elkaar niet voor niets is.

Namens hun allen hartelijk dank voor uw goede gaven.

In de vorige Aftrap hebben we u geschreven over het 50 jarig Priesterfeest van Father Folkert Kruis op 1 juli a.s. Deze datum is echter verzet naar 17 juni. Om half 10 is er een Plechtige Hoogmis. Op zondag 1 juli komt  het Jambokoor wel de Eucharistieviering opluisteren.

St. Vrienden van Joseph en Folkert, 1 juni 2012

***************************************************************************************************************************************************

Een van onze projecten zijn ook de straatkinderen in Kitale. Jaarlijks maken we een bedrag over naar dit project. InKitale staat het St. John Don Bosco-huis. Een tehuis waar straatkinderen opgevangen worden. Deze kinderen zijn door hun ouders, omdat zij niet voor ze kunnen zorgen , op straat gezet. Deze ouders hebben geen werk, wonen in de sloppenwijken dus geen eten en slechte voorzieningen. Ze worden door de politie of maatschappelijkwerkster van de straat gehaald en komen dan in dit tehuis terecht. Deze kinderen worden heropgevoed en krijgen ook scholing. Ze zijn in de leeftijd van 3 tot 16 jaar. Na en interne periode gaan ze naar een basisschool in de buurt.

Veel speelgoed is er niet, ook aan schoolmiddelen voor de interne school is weinig. Wij proberen hen jaarlijks te helpen door een financiële injectie. De laatste keer dat ik in Kenia was had ik een tas vol springtouwen mee en een doos constructiemateriaal. Wat waren de kinderen weer blij. Jumping – jumping schreeuwden zij en gingen direct aan het springen. Ook in de klas was men blij met al het  constructiemateriaal.

P1100215 300x168 Archief De Aftrap

 

 

 

 

 

Zo ziet u dat we ze met weinig spullen nog heel blij kunnen maken. Het was dan ook weer een fijn weerzien. Met een cheque van 250 euro die ik namens de St. Vrienden van Joseph aan mocht bieden, zouden ze de klaslokalen en slaapzalen voorzien van een verfje, wat hard nodig was.

Over ruim een week komt father Folkert Kruis naar Nederland. Vorig jaar vierde hij zijn 50 jarig Priesterfeest in Kenia, dat doen we hier dunnetjes over in Tuitjenhorn op 1 juli. Voor deze viering hebben we het Afrikaanse Jambo koor uitgenodigd. Daarna zetten we op bescheiden wijzen, zoals father Folkert graag wil het feestje voort. De eerste vergadering over dit feest zit erop. We zijn het met elkaar eens dat we de wens van father Folkert Kruis moeten respecteren, en dat doen we dan ook. De feestelijke Eucharistie viering zal zeker voor hem het hoogtepunt zijn. Het Jambokoor heeft er al heel veel zin in, zoals de voorzitter mij vertelde. Meer over deze dag zult u zeker van ons horen maar hou deze datum vrij. Dit koor mag u niet missen..

St. Vrienden van Joseph en Folkert, 18 mei 2012.

***************************************************************************************************************************************************

Detijd vliegt, het mooie weer komt aan en ook wij zijn wat de acties betreft uit onze winterslaap ontwaakt. Toch is er intussen veel gebeurd. De paaseitjes zijn flink verkocht door de kinderen van groep 4 van de basisschool. Zondag tijdens de viering van de 1ste communie wordt de cheque overhandigd aan iemand van de St. Vrienden van Joseph. Prachtig dat kinderen hier, iets over hebben voor hun vriendjes in Hututu, zodat ze leren om zich ook in te zetten
voor kinderen die minder bedeelt zijn dan zijzelf.

Ook hebben wij onze voorbereidingen voor de verschillende acties gestart en dan denk ik aan Koninginnedag – Hemelvaartdag – de Rabofietstocht – het bollen pellen en wat we nog meer in petto hebben.

Gemetselde muur Botwaschool2 300x225 Archief De Aftrap

In Kenia zit men ook niet stil en is de bouw van het praktijklokaal voltooid. Dat wil niet zeggen dat het al klaar is, want het is wind en water dicht, nu moeten de muren – vloeren – plafonds bewerkt worden door de stukadoor en moet – elektriciteit – water en gas aangelegd worden en de praktijktafels voor de proeven van natuur- en scheikunde en biologie. Ook dat kost weer heel veel. De middenstand heeft ons vorig jaar bij de bouw enorm geholpen en die zullen we dan ook niet meer lastig vallen, Wij zijn hen alleen erg dankbaar. We zijn wel op zoek naar sponsors en proberen via acties zo’n € 30.000 bijeen te brengen. Daarom is onze eerste actie de verkoop van symbolische stenen op de vrijmarkt 2,00 per stuk. U helpt hierbij niet alleen de bouw te realiseren maar ook deze jongens en meisjes een goede toekomst te geven. Stel hun en ons niet teleur.
Laten we SAMEN bouwen aan hun toekomst.

St. Vrienden van Joseph, 20 april 2012

Het is alweer 2 weken geleden dat mevr. Greet Bleeker namens de St. Vrienden van Joseph, tijdens de 1ste Communie viering een prachtige cheque in ontvangst mocht nemen. Wat een geweldig bedrag hebben de kinderen van groep 4 van de St. Barbara – basisschool met de paaseitjesactie bij elkaar gespaard.

Geweldig,  € 550,00

Cheque 1ste Communie met Greet1 300x200 Archief De Aftrap

We zijn ontzettend blij dat de kinderen gesnapt hebben dat er in de wereld veel armoede is en vele kinderen over de hele wereld erg arm zijn. Wat boffen wij dan toch, dat we ondanks de bezuinigingen hier, nog redelijk kunnen doen wat we willen en dat er zeker ieder dag nog eten op tafel staat, dat is daar soms wel anders.

Gelukkig kunnen wij via father Kruis de kinderen in Hututu helpen, zij hebben geluk, dat wij hen tegengekomen zijn en daar zijn ze dan ook heel dankbaar voor. Ook heel veel dank aan de ouders en de 1ste Communiegroep voor hun werk en sponsoring. Dank zei jullie kunnen we deze kinderen, hun ouders en leerkrachten erg blij maken.

Toen Father Kruis ging vertellen dat het jullie gelukt was zoveel geld bijeen te brengen voor tafels en stoeltjes, begonnen ze gelijk te zingen en te dansen. Altijd op de stoffige grond moeten spelen is ook niet alles. Je wordt zelf vies en de schriftjes zien er dan soms ook niet uit.

Met Koninginnedag was onze 2e actie. DE SYMBOLISCHE STENEN VERKOOP.

Afgelopen zaterdag kregen we toestemming van de WILDE GANZEN om te starten met de 3fase, voor de bouw van het Laboratoriumlokaal. Geweldig, als wij zorgen dat we voor april 2013 € 22.146,45 bij elkaar hebben doet de Wilde Ganzen er nog eens € 12.180,55 bij en kunnen we beginnen met de afwerking en inrichting van dit lokaal.

We zijn dus gestart met de verkoop van stenen voor dit laboratorium lokaal op de vrijmarkt met Koninginnedag. Wat een succes. Er zijn ruim 160 stenen verkocht, met de giften en de verkoop van de Keniaanse spulletjes kwamen we op bijna 500 euro. Wat een geweldig resultaat.

P1100696 199x300 Archief De Aftrap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heel veel dank dat u ons wilde sponsoren. Een prachtige opbrengst waar we erg blij mee zijn.

Wij willen niet stil blijven zitten en wachten met spanning op de fietstocht begin juni van de Rabobank.

Met de fam. Pronk is inmiddels afgesproken dat we 4 avonden komen bollen pellen. Wij hopen dan ook als het zover is dat we vele nieuwe pellers kunnen en mogen begroeten. U hoort hierover meer.

U ziet maar weer als U deze leest, dat vele kleintjes één grote maken.

Heel veel dank,

St. Vrienden van Joseph, 4 mei 2012

Gelukkig zijn Klaas en Greet weer heelhuids terug uit Kenia, na zoals ze vertellen een prachtige tijd! Fijn voor Klaas dat hij nu niet zo druk was en tijd had om onze projecten te bezoeken. Hij keek zijn ogen uit. Zo waren ze ook in Hututu bij het Social Hall dat we in 2009 vanuit Tuitjenhorn hebben laten bouwen en feestelijk geopend hebben. Er is nu een kleuterschool gehuisvest, in de weekenden zijn er vieringen en in de week zangrepetities, vergaderingen en de medische post die wekelijks langskomt.  Al met al een prachtig gebouw dat volop gebruikt wordt.

P1100161 300x225 Archief De Aftrap

De laatste keer dat ik er was, heb ik met de pick-up van het hoofd van de High school tafels en stoeltjes naar de kleuterschool gebracht waarvoor de 1ste Communicantjes in 2010 geld bijeen gebracht hadden. Ze zijn gemaakt op de technische school in Kaplamai en het ziet er heel goed uit, alleen zijn er veel te kort. Er is nu voor 24 kinderen een stoeltje en met 6 kleuters aan een tafel kunnen ze goed werken. Hier zitten nu de oudste kleuters aan te werken want zij moeten klaargestoomd worden voor groep 1 van de Primaryschool. ( Bij ons de basisschool.) Ze moeten als ze naar groep 1 gaan kunnen lezen – schrijven – rekenen tot 20 en letters herkennen. Een hele opgave als je dat zittend op een bankje zonder tafel moet leren en schrijven. Ze waren dan ook heel blij met deze aanwinst. Ook nog een kast voor de schriftjes en de boekjes en een klein hoekje voor het speelgoed van de kleintjes, zoveel speelgoed hebben ze nog niet, maar met de hulp van de groep 4 van dit jaar hopen we wat meer speelgoed bij elkaar te krijgen en ook nog 4 grote tafels en 24 stoeltjes zodat ook deze kleuters kunnen spelen aan een tafel.

P11001781 300x225 Archief De Aftrap

Waarom groep 4 van de St. Barbaraschool. Dat komt omdat kinderen uit deze groepen hun 1ste Communie doen, Zij worden voorbereidt via allerlei onderwerpen. Een van deze onderwerpen is: “goed zijn voor elkaar en voor de mensen en kinderen die bijna niets hebben”. Alle leerlingen van de groepen 4 waren op een donderdagmiddag bijeen om te kijken naar lichtbeelden en naar verhalen te luisteren over dit project. Alle kinderen helpen elkaar om zoveel mogelijk paaseitjes te verkopen zodat we aan het einde van deze actie hopen dat we ook tafels en stoeltjes kunnen laten maken voor de jongste kleuters zodat ze niet op de stoffige grond hoeven te spelen. De kinderen in Tuitjenhorn waren heel enthousiast, dus mogen ze bij u langs komen met paaseitjes, stel hen niet teleur. Laten we samen zorgen dat deze kinderen ook lekker kunnen spelen en leren. Het begin van hun toekomst.

Lieve kinderen van groep 4, bedankt voor jullie hulp. Ik kijk uit naar 22 april, als jullie tijdens de 1ste Communieviering de cheque aan de  St. Vrienden van Joseph zullen overhandigen, zodat wij in Hututu de tafels en stoelen kunnen realiseren.

St. Vrienden van Joseph, 6 april 2012

Beste Mensen,

Deze keer geen stukje van Liesbeth, maar van ons vanuit het zonnige Kaplamai.

Dinsdag 6 maart zijn we met de avondvlucht vertrokken, en de volgende morgen om 7.00 uur landen we in Nairobi, waar Joseph Kimotho ons stond op te wachten. Het was een goed weerzien na een jaar. Het is altijd vaste prik om eerst langs zijn moeder te gaan, even buiten Nairobi. Ze is inmiddels 89 jaar maar nog kras. De taal die zij spreekt  is natuurlijk niet te verstaan, maar even gezellig naast haar te zitten geeft een warm gevoel, en we drinken samen thee. Verder hebben we die dag in Nairobi doorgebracht een ontzettende drukke stad, daar is Amsterdam een dorpje bij. In de middag ontmoeten we Irene die inmiddels tweemaal  met Kerstmis in Tuitjenhorn  is geweest, ze is inmiddels lerares Frans.

Na een heerlijk nachtje in het Mill Hill huis zijn we weer met zijn drieën verder gegaan. De volgende overnachting was in Eldoret, daar wonen de ouders van Irene, zij hadden een heerlijk avondmaal voor ons klaar gemaakt. Inmiddels krijgen we daar ook een band mee. Ze doen hun best om het naar je zin te maken. Na de overnachting, op naar Kaplamai ongeveer90 kmverder, alles weer in de auto geladen, en wat gebeurde er? De auto wilde  niet starten. Na de monteur gebeld te hebben, bleek het dat de bougies vervangen moesten worden, dus dit viel mee. Na een paar uur vertraging konden we gaan rijden. Het verkeer in heel Kenia  is veel drukker geworden, vooral het vrachtverkeer. Na een paar stops kwamen we om 5 uur in Kaplamai aan. Waar Folkert en zijn mannen ons stonden op te wachten met een koud Tusker biertje wat heerlijk is na een warme dag (30graden) Folkert had alles weer geweldig voor elkaar. Joseph bleef nog een paar dagen in Kaplamai. We maakten het niet te laat die avond, iedereen was moe. Zaterdag rustig aan gedaan,wel de koffers uitgepakt, we hadden60 kg extra gewicht mee, aan kleren, luiers, brillen, pennen, ballonnen, klossen met garens, voet- en volleyballen. Bij deze willen we iedereen bedanken die er aan hebben bijgedragen. De mensen waren weer erg blij wat we mee hadden gebracht. Zondag na de H.Mis vertrok Joseph weer naar Nairobi. Maandag ging Klaas met de mannen de kerk inspecteren op achterstallig onderhoud. Er was een lekkage op het dak, dit is nu gelukkig verholpen. Verder zijn er diverse klusjes zoals deuren die niet goed sluiten, dit is aan de orde van de dag, b.v vandaag is het hout nog een boom en morgen een deur, het is dan nog lang niet uitgewerkt. Inmiddels hebben we scholen en kerken bekeken die in aanbouw zijn. Folkert zal zeggen je bent hier nooit klaar. Maandag was ook ons eerste bezoek aan de technische school, die nu helemaal klaar is. Het ziet er allemaal heel goed uit, alleen jammer dat sommige mensen geen geld hebben om hun kind er naar toe te sturen, ook al kost het niet veel. Dit blijft een groot probleem. Volgens Folkert ziet het er niet goed uit hier in het land, eind van dit jaar zijn er weer verkiezingen in Kenia en maar hopen dat het beter gaat dan vier jaar geleden met al die moorden en branden. We zijn ook langs diverse projecten geweest, maar daar schrijft Liesbeth over.

Maandag 19 maart gaan we Luanda (dit is de plaats waar Folkert na zijn vakantie in Nederland naar toe gaat) om daar het St Joseph feest te vieren, de patroon heilige van de Mill Hill. Dus  vrijwilligsters van St Josef park, ik zal zeker aan jullie denken en hoop dat de soep net zo lekker zal smaken, het zal zeker weer een gezellige middag worden. Na het feest in Luanda reizen we door naar Kisumu, om daar een paar dagen te genieten van het Victoria meer.

We zijn inmiddels een paar dagen verder, Klaas heeft een grote tafel gemaakt voor de naaigroep in het social hall. Ze kunnen daar op patroon tekenen en stof knippen, we hebben de tafel meteen op de plaats gezet, dit gaat met  muziek en heel veel zingen, Klaas in het midden en de dames om hem heen, ze waren erg blij.

Bij de naai groep is er ook een kleine Nicolaas geboren en wij werden gelijk als opa en oma benoemd.

Wat het weer aangaat, is het alle dagen 30 graden, tegen de avond koelt het steeds af met een lekker windje. Maar de mensen willen heel graag regen voor het land. Alles ligt klaar voor het zaaien van de producten. De regen tijd is meestal eind maart.

Ik moet er nu een eind aan maken, anders komt het niet op tijd bij de redactie. We zullen zeker nog een paar gezellige dagen hebben de komende week. 27 maart vliegen we met de avond vlucht naar Nederland, daar zal zeker de familie ons op staan wachten.

Heel veel groetjes uit Kaplamai, Folkert, Klaas en Greet Bleeker.

P1100136 300x225 Archief De Aftrap

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals belooft, volgt hier ons tweede project wat ik deze dag ging bezoeken.

Nadat we in Sewerwa geweest waren ging ik met father Joseph naar het huis van Mary, een van de leden van de Fadhiligroep. Er zou ’s middags ter ere van Father Joseph en mij een soort Nieuwjaars receptie zijn en tevens mocht ik namens onze Stichting een cheque overhandigen van 50,000 Khs. Ongeveer € 500,00. Eén voor één, druppelde de leden van de Fadhili groep binnen en rond 14.00 uur begonnen we met de Eucharistieviering ten huize van Mary. Ook de priester die het werk in de ziekenhuizen en gevangenissen overgenomen heeft van father Joseph was er, samen gingen ze voor in deze dienst.

P1100008 300x204 Archief De Aftrap

Heel speciaal om zo ’n intieme dienst mee te mogen maken. Na de dienst mocht ik de cheque overhandigen en was er een uitwisseling van goede wensen naar elkaar. Bij dit soort bijeenkomsten is er altijd eten en thee. Ze hadden met elkaar gekookt, met het voedsel wat iedereen zelf meegenomen had en ze lieten het zich goed smaken want het was echt verrukkelijk. Toen de vergadering, waarin ieder zijn zegje deed, met de up en downs en hun ervaringen in hun werk. Er komt heel wat voor kijken en financiële hulp is daar dan ook op z’ n plaats. Deze groep doet zo ontzettend veel goed werk. Ze bezoeken de zieken en gevangenen en waar hulp nodig is proberen ze te helpen, niet allen in Kitale, maar ook in het hele diocees. Zo werd toen ik er was, een meisje geholpen die een baby verwachte en in het ziekenhuis lag. Zij had geen geld om de medicijnen die ze nodig had en de transport naar haar huis in Kaplamai te betalen. Ze kijken wel altijd of het echt nodig is. Want er zijn zoveel mensen die om hulp vragen. Maar deze vraag was gegrond en zo kon ze terug naar haar huis. Twee weken later moest ze voor controle en weer was er geen geld, waar praat je dan over? 50 Khs en ze hebben het niet. In ieder geval met het gerommel met de Khs wordt het er voor de mensen niet beter. Alles wordt duurder maar de salarissen stijgen niet.

Fijn dat je dan weer van die vrijwilligersgroepen hebt die ook van hun eigen bezit deze mensen helpen. Het is dan ook heel fijn dat wij ieder jaar deze groep kunnen bijstaan dank zij u met onze financiële steun.

Als u deze Aftrap leest zijn Klaas en Greet alweer enkele dagen in Kaplamai.

Zij zullen u in de volgende Aftrap op de hoogte houden van hun ervaringen in en om Kaplamai.

De Stichting Vrienden van Joseph, 9 maart 2012

Al ben ik de temperatuurschok al aardig te boven, de cultuurschok zal nog wel even duren. Alles is nogal duur geworden in Kenia en de salarissen blijven gelijk. Betaalde ik vorig jaar nog 35 khs voor een groen kooltje, nu betaal ik voor net zo’n kooltje 50 Khs. Het is dan ook heel moeilijk voor deze mensen om hun hoofd boven water te houden en hun kinderen eten te geven. En dan zie je hier ondanks de crisis dat we allemaal toch nog genoeg te eten hebben. Terug naar mijn verslag. Vrijdag 20 januari ben ik samen met father Joseph naar Sewerwa gegaan om een bezoek te brengen aan Sammy en Phillys. Beide zijn lichamelijk gehandicapt maar zitten wel op een gewone secundaire school. Buiten schooltijd zijn ze in een small home, een tehuis dicht bij de school voor lichamelijke gehandicapten. We mochten tijdens de les naar het klaslokaal van Sammy. Hij zat op de eerste rij. Hij was heel blij dat hij ons zag. Hij vertelde ons dat hij die maandag naar het ziekenhuis moest bij Nairobi om te kijken of er nog iets aan zijn verlamde benen te doen was. Vooral links geeft problemen. Zondagavond met de nachtbus naar Nairobi om maandagmorgen in het ziekenhuis te verschijnen. Maandagavond met de nachtbus weer terug om dinsdagmorgen weer op school te zijn. Hij kon branches krijgen en moest nieuwe schoenen en armstokken. Al met al een heel bedrag. Na een mailtje met Jan en Astrid was het akkoord. Wat was Sammy blij, misschien dat hij nu ook met z’n armstokken redelijk kan lopen. Vorige week moest hij passen en wie weet heeft hij met een maand alles voor elkaar, geweldig dat mensen vanuit Tuitjenhorn hem helpen. Sammy gaat er voor en noemt zich de president van de school, zo gelukkig is hij. Ook Phillys wordt geholpen door mensen uit Noord Holland, zij is tijdens de ongeregeldheden in 2008 door verbranding zo mismaakt dat ze haar linkerhand niet meer kan gebruiken, altijd een muts op heeft vanwege de littekens op haar hoofd, Ook haar voeten zijn erg mismaakt, maar door haar positieve houding komt ze er, ze had een prachtig rapport en werkt dan ook kei hard om na deze school door te kunnen naar een beroepsopleiding. De mevrouw naast haar op de foto zorgt voor deze 2 studenten, Phyllis is wees en Sammy zijn moeder is overleden en zijn vader kijkt niet meer naar hem om. Ik ben dan ook heel blij met deze Rosemary, die zoveel doet voor de gehandicapten kinderen in het Small Home.

P1090393 200x300 Archief De Aftrap

De school staat heel goed aangeschreven en is heel positief tegenover de gehandicapten jongeren. De klasgenoten helpen deze 2 jongeren met alles wat ze nodig hebben Het waren weer fijne uurtjes samen met Sammy en Phillys.. Net belde ik nog naar Rosemary en ze vertelde dat Sammy heel blij is met zijn nieuwe schoenen en branches ‘s, zijn stokken was nog even een probleem maar ook daar komt een oplossing voor. Zo bent u weer helemaal op de hoogte van het wel een wee in Sewerwa.

‘s Middags  zij we naar de Fadilygroep in Kitale gegaan, daar over vertel ik u de volgende keer.

 

St. Vrienden van Joseph en Folkert, 25 februari 2012

Na een lange vakantie, waarin we veel konden doen voor de stichting, maar weer de pen gepakt om U op de hoogte te brengen van de gang van zaken rond onze projecten.

Op de eerste plaats hartelijk dank voor uw giften in de hutjes en via de bank. Geweldig! In de hutjes zat het mooie bedrag van de kerstdagen en Oudjaar van € 134,00. Dit bedrag neem ik mee naar Het Don Boscohuis voor straatkinderen. Ze kunnen het altijd gebruiken voor eten of lesmaterialen.

P1090388 300x200 Archief De Aftrap

Ook hebben we dit jaar geld overgemaakt naar de Fadhiligroep – opvang voor jeugd na hun gevangenistijd – de Single Mothers – Aidswezen – naaigroep en schoolgeld voor Mary, die een opleiding gaat doen als kleuterjuf. Dit laatste geld is bijeen gebracht door mensen uit ons dorp. Fantastisch.

Zo ziet u dat uw geld rechtstreeks gaat naar de mensen die het nodig hebben. Via de beide fathers is het zeker dat het op de goede plaats komt.

A.s. zondag ga ik weer voor een maand naar Kenia. Ik ontmoet eerst father Joseph Kimotho die mij op haalt van het vliegveld. Ik ga met hem naar zijn moeder – en zijn zus die bij haar woont, dan naar Lois, neem 2 dagen vakantie, om even bij te komen en ga dan door via een paar scholen, waar kinderen zijn die door mensen in Tuitjenhorn gesponsord worden om donderdag of vrijdag bij father Folkert aan te komen. We hebben er dan 450 km op zitten. Het is een gigantisch groot land. Daar zal ik dan de volgende 3 weken verblijven. Ik ga de andere projecten bezoeken en een nieuwe begroting maken voor de inrichting van het schei – natuur en biologie lokaal, fase 3 van ons grote project in Botwa.

Ook hoop ik nog actief te zijn bij onze naaigroep. Ik heb weer wat stoffen mee en knopen. Daar zijn ze altijd heel blij mee, want geld om stof te kopen is er niet, zeker in deze tijd dat er schoolgeld betaald moet worden.

Via de e-mail houd ik u vanuit Kaplamai op de hoogte in de volgende Aftrap.

Groeten, St. Vrienden van Joseph, 13 januari 2012

P1090417 200x300 Archief De Aftrap

Aan het einde van het jaar 2011 kunnen we heel tevreden terugkijken op ons werk het afgelopen jaar. We hebben veel gepresteerd!Maar het mooiste is dat we ruim 22.000 euro over konden maken naar de Wilde Ganzen. Nog mooier is dat zij dit aangevuld hebben tot ruim 33.000 euro. Dit berdrag is overgemaakt naar father Folkert Kruis die de financiën voor ons wil regelen. De bouw kan nu beginnen.Handtekeningen zijn gezet op de bouwpapieren – de begroting – het bestek van de bouw en wat er in Kenia nog meer komt kijken, bij de bouw van een klaslokaal.

Hopelijk wordt het wat mooier weer, want de afgelopen weken regende het aan een stuk door, daar gaat het niet zo zachtjes als bij ons. Er was dan ook veel overlast van het water en de wegen bijna niet te berijden. Sommige kerkdiensten buiten Kaplamai moesten worden afgezegd omdat father Folkert Kruis vanwege het slechte weer er niet naar toe kon.

Deze week hebben we weinig gehoord over de bouw maar ik hoop als ik in januari er naar toe ga foto’s kan maken van het in aanbouw zijnde klaslokaal. Misschien wordt in die maand wel de eerste steen gelegd. Wie zal het zeggen. Bij de bouw zullen we zeker een bord plaatsen van onze sponsor. We gaan door, volgend jaar gaan we beginnen met de 3e fase. De inrichting van het practicum lokaal. Ook dat wil ik dan regelen bij mijn bezoek aan Kaplamai en zeker aan Botwa. Tevens moet er weer een pakket papieren ingevuld worden, door de directie van de school en door de St. Vrienden van Joseph.

Hopelijk blijft u ons ook in 2012 helpen door uw sponsoring, groot of klein.

We willen de kerstactie door middel van de hutjes dit jaar besteden aan de straatkinderen in Kitale. Ook deze kinderen gunnen we een goede Kerst. En ons motto is en blijft:

                                                    “Vele kleintjes maken een grote.”

Vanuit Kaplamai wenst  father Folkert Kruis u :

Gezegende Kerstdagen en alle goeds voor 2012.

Vanuit Nairobi wenst father Joseph Kimotho u:

A Joyous Christmas and a Happy and Peaceful New Year.

De St. Vrienden van Joseph wenst u allen fijne feestdagen en een gezond 2012.